Deși sfârșitul acestui an ne găsește pe mulți într-o luptă și agitație puternică dusă împotriva nedreptății și abuzului, nu avem totuși voie să uităm că cel mai important eveniment din istorie a fost coborârea lui Dumnezeu printre niște oameni care l-au respins și care în final au săvârșit cea mai mare nedreptate și abuz din decursul omenirii.
La sfârșitul unui an în care am avut tragedia de la Colectiv, atentatele de la Paris sau războiul din Siria, sărbătoarea Nașterii Mântuitorului ne amintește totuși că există ceva mult mai important decât viața, planurile sau bunurile materiale.
Întruparea Domnului nostru Isus Hristos a adus în lume vestea unei vieți noi și libere, care nu este limitată de naționalitatea, starea socială, educația sau cultura unui om sau popor. Această Veste Bună nu ține cont de granițele geo-politice ci transcende diferențele culturale și depășește limitările lingvistice. Ea deschide poarta spre o viață eternă și spre relația cu Dumnezeu, posibilă acum prin Copilul care s-a născut dintr-o fecioară și care devine unica și singura Cale spre Tatăl.
Nașterea Mântuitorului ne-a adus mesajul iertării de păcate, ne-a deschis porțile cerului și posibilitatea cunoașterii Celui ce este sursa Vieții.
Chiar dacă este contestat de mulți, necrezut de alții sau luat în râs de opozanții lui, Isus Hristos rămâne unic in istorie. Nașterea Lui a schimbat cursul omenirii, a adus speranță și a luminat întunericul lumii de jos cu Adevărul de sus.
Din perspectiva biblică, El este cel ce unește Cerul cu Pământul, împacă omul cu dumnezeirea și devine soluția pe care Dumnezeu o oferă oamenilor pentru a le rezolva problema naturii lor corupte și sursa tuturor relelor.
Regenerarea naturii umane prin Duhul Sfânt este singura modalitate de schimbare care poate asigura omenirii un viitor mai bun si etern. Din Scrierile Sfinte aflăm că orice formă de corupție socială sau morală are la bază corupția interioară a inimii și dorințele necinstite.
Prin nașterea lui Isus Hristos, Dumnezeu ne-a dovedit că doar prin intervenția lui suverană, plină de dragoste și compasiune divină, omul are șansa de a fi transformat. Doar o lume întoarsă cu inima spre Dumnezeu va putea să evite pe viitor tragedii ca cele pe care le-am trăit anul acesta.
Și doar oameni transformați de Dumnezeu prin căința personală și credința în Isus Hristos vor putea să privească cu speranță spre o lume mai bună și cu adevărat fericită, o lume eternă și fără durere, fără lacrimi și fără moarte, conform cărții Apocalipsa cap. 21. Aceasta ne-a adus Bunul Mântuitor prin Întruparea Lui.
Să-I dăm deci cinstea ce I se cuvine și gloria care și-a câștigat-o.
Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr. (Evanghelia lui Ioan, cap. 1:14)
Demult (cam prin sec. III a.d.) spunea cineva ca „Dumnezeu a devenit om (S-a intrupat), pentru ca si oamenii sa poata deveni dumnezei!”
În engleză, denumirea de “Christmas” se referă la slujbă, la serviciu divin pentru Christos (Hristos).
În româneşte, denumirea de “Crăciun” vine de la expresia latină “Dies Creaţionis” care se traduce ca “Ziua Noii Creaţiuni”. Strămoşii noştri au înţeles că odată cu întruparea Cuvântului, a-nceput ‘o nouă creaţie’…
Noi ce-am priceput?!
Crăciunul este aniversarea naşterii Domnului Isus Hristos, a Mântuitorului nostru, pe care ni l-a trimes Dumnezeu, în bunătatea Lui. Domnul Isus este începutul “zidirii lui Dumnezeu” din toate punctele de vedere, şi atât a ‘zidirii vechi’ cât şi a ‘zidirii noi’.