Emanuel – un blog creștin

Învățătura este o lumină, sfatul este o candelă, iar îndemnul și mustrarea sunt calea vieții. Prov. 6:23


Toni Berbece – carismatism cu sindrom mesianic

Toni Berbece, pastorul carismatic cunoascut și promovat în România, a scris un articol publicat de cei de la NewsNet Crestin care se intituleaza „M-au urât fără temei…” în care povestește că anumite persoane i-au mărturisit că au simițit o ură foarte mare față de el dar că în final au devenit ascultătorii lui fideli. Toni Berbece susține că acestea sunt duhuri rele care luptă împotriva lui și se autointituleaza, cu subînțeles, un om curat care stârnește ura.

Ceea ce se poate observa în acest articol nu este altceva decât ceea ce se vede des în mediul carismatic din care face parte și Toni Berbece, anume un sindrom mesianic dus la extrem și care se apropie de blasfemie. Să folosești un text ca acesta, citat din Ioan 15:15 destinat exclusiv Domnului Isus, și să îl aplici la câteva istorioare care au rostul de a ridica în slăvi pe cel care le povestește, dovedește o mândrie spirituală mare și cel puțin o lipsă de respect pentru persoana Domnului Isus. 

Cum poate cineva să se pună pe același loc cu Domnul Isus folosid texte care au fost adresate lucrării și persoanei Lui? Nici apostolul Pavel nu a avut curajul să se ridice la o astfel de pretenție, și nimeni dintre noi nu ar trebui vreodată să se compare cu persoana și lucrarea Domnului Isus. El a fost Adevarul care a fost respins de oameni, El a fost Lumina care a fost urâtă de întuneric pentru că a scos la iveala faptele necurate ale oamenilor și El este Calea prin care avem acces la Tatăl. Dar în lumea carismatică toate aceste pot să fie aplicate și la unii dintre predicatorii lor. Unii dintre ei se cred mici dumnezei care au aceleași puteri ca și Dumnezeu. Toni Berbece nu prea face excepție, și asta se vede în ceea ce a scris. 

Articolul mai dovedește încă un lucru: în teologia carismatică aproape orice problema este imputat demonilor. Fie că vorbim de boli, de sentimente, de acțiuni, de doctrine sau de lupte spirituale, totul se rezuma la demoni. Toni Berbece nu face exceptie nici aici. El se erijeaza intr-un luptător al luminii care este ținta demonilor cărora le face față cu brio pentru că are un statut special înaintea lui Dumnezeu. Nimic nou la carismatici.  Cu siguranță că daca va citi acest articol va găsi încă un motiv să susțină ca este urât fără temei… . 

Biblia întradevăr vorbește despre lupta spirituală pe care fiecare credincios o duce, însă nu trebuie să uităm că Dumnezeu va judeca oamenii pe fiecare după faptele lor. Nu găsim în Biblie nici un argument care să ne lase să înțelegem că cineva va putea avea anumite păcate trecute cu vederea pentru că a fost posedat sau infleunțat de diavol. Toți avem o natura păcătoasă și aceasta natură căzută și coruptă este aliatul pe care diavolul îl folosește pentru a ne influența și ispiti. Dar problema naturii păcătoase nu se rezolvă prin lupte spirituale cu forțele întunericului ci prin pocăință și credința în lucrarea Domnului Isus de la cruce. El l-a înfrânt pe diavol și astfel ne dă și nouă biruința asupra păcatului și asupra naturii noastre păcătoase. Diavolul sigur că te poate ispiti, dar fără acest aliat interior din noi, ceea ce este cunoscut ca fiind ”firea pământească”  (vezi Iacov 1:14,15 și Romani 6 ), el nu are șanse de biruință. 

Dar pentru carismatici, această doctrină și înțelegere biblică și istorică este inexistentă. Și așa ajung la tot felul de idei ca cele pe care le citim în articol. 

Toni Berbece dovedește apoi și un sindrom mesianic, considerându-se un mare om a lui Dumnezeu prin care Dumnezeu își transmite Cuvantul și își face lucrarea. În trecut nu a ezitat să facă profeții (care s-au dovedit false), să susțină că a făcut vindecări dar care nu se pot dovedi medical sau să susțină că Dumnezeu îi vorbește în mod direct, comparat cu noi, credincioșii de rând, care nu avem linie directă la Dumnezeu.  Dar.. nimic nou la carismatici.  Amintesc aici doar textul din Evrei 1:1-2 – ” După ce a vorbit în vechime părinților noștri prin prooroci, … la sfârșitul acestor zile, Dumnezeu ne-a vorbit prin Fiul.. ”, text pe care carismaticii îl ignoră sau îl răstălmăcesc ca să le iasă lor bine. 

Recomand celor care îl urmăresc sau îl ascultă să fie cu precauție. România devine tot mai plină de astfel de carismatici care amestecă unele lucruri bune cu multe alte doctrine carismatice extrem de toxice pentru viața creștină normală și evlavioasă.  Mai bine stai departe de pericol decât să îți riști propria credință. 

 

 

https://newsnetcrestin.blogspot.com/2020/06/tony-berbece-m-au-urat-fara-temei.html?fbclid=IwAR3141wS7yHzFMS–dUwehwI4BTyg9KKynGpZGu-gWucWb6ZyAkwgrsFVog

 



11 răspunsuri la „Toni Berbece – carismatism cu sindrom mesianic”

  1. Avatarul lui edymindyyahoocom
    edymindyyahoocom

    Pe mine în multe cazuri ma „durut” urechile să îl aud cu diferite ocazii pe Toni Berbece.

  2. Domnul Isus avea tot dreptul sa ne spuna sa il urmam si sa fim ca El.
    Apostolul Pavel nu a facut caz prea mult de a-i urma exemplul. Doar citeva mentiuni in trecere…
    Apostolul Petru tot catre Domnul Isus ne directioneaza.

    In zilele noastre sint unii care au ceva ceva tupeu si priza la public si vin SA SE DEA PE EI EXEMPLU.
    Cind in ultimele luni tot repeta despre cit de buna este relatia lor de cuplu (foarte bine ca este) si cum sa ia altii exemplu, iti pui semne de intrebare despre ce directie doreste sa aiba “biserica” lui (da, a lui).
    Noi trebuie sa il urmam pe Domnul nostru sau sa imitam pe unul care abia a trecut de 30 de ani?

    Glorie Domnului ca numai El ne da intelepciune sa ne ghidam dupa Cuvintul Lui, ca sa nu pacatuim contra Sa si sa ducem vieti sfinte fara sa apelam la acesti guru spirituali.
    Daca mentorii spirituali produc dependenta fata de ei a discipolilor, atunci acolo nu e vorba de crestinism curat!

    (Acum Berbece o sa ia textul din 1 Regi 22 si se va plasa in situatia lui Mica…sugerez doar… fiindca toti sintem contra lui).

  3. „Dar, daca Eu scot afara dracii cu Duhul lui Dumnezeu, atunci Imparatia lui Dumnezeu a venit peste voi.” (Matei 12:28) – O doamnă probabil ortodoxă, care are un blog și e foarte pricepută la scris, cu ceva premii, e ofticată de ce îl promovez pe Toni Berbece. Chiar și acum la un comentariu favorabil, ea a răspuns „Mai uită-l pe Toni Berbece”, probabil pt. că l-am susținut vizavi de articolul tău, într-o luare de poziție de ieri. Iar mai în urmă cu cca 2…3 luni, m-a întrebat „cine e Toni Berbece de-l promovezi?”, adică, „ce, e musai să faci asta, cine-i omul, care-i interesul sau slugărnicia ta, că n-o înțeleg?”

    1. Geroge, vor scrie un articol in care voi explica de ce am scris ceea ce am scris. Si tu si Toni Berbece trebuie sa va reevaluati teologia. Textul pe care mi l-ai dat aici nu se aplica la Toni Berbece. Domnul Isus a inaugurat venirea imparatiei lui Dumnezu prin pueterea Lui de a scoate demonii, dar nu este insa la fel si cu noi. ”Acest soi de draci ies cu post si cu rugaciune” le spune Domnul ucenicilor. Carismatismul este religia fantasticului. Ei asta cauta si propaga.
      Si sa iti mai dau un exemplu despre articolul lui Toni Berebece – el afirma in acel articol ca cineva dorea sa vina la el, din alt oras, pentru ca sa se roage pentru el. Pai ce este Toni Berbebce – este un mijlocitor special intre Dumnezeu si oameni? De cand au devenit anumiti pastori niste sfinti aparte cu drepturi speciale inaintea lui Dumnezeu pentru ca oamenii sa vina la ei sa se roage pentru ei? Unde gasesti ca rugaciunea apostolui Pavel era mai speciala decat a altor credinciosi seriosi din alte biserici sau din alte zone ale lumii? De ce Toni nu l-a indemnat pe acel baiat sa se roage singur si sa citeasca Biblia? Dar vezi, astfel de lucruri nu se sesizeaza.. ptr ca Toni se crede special.

  4. Dragă Emi, mulțumesc de comentariu. Din 1992 când am primit credința, am observat că majoritatea erau încântați de Iosif Țon. Pe mine nu mă interesa. Am văzut prin 2014 mărturia Dorei Țon Ghitea și nu am crezut-o deloc (limitată la cca 8…10 minute), zicea ca și cum numai atunci cu ocazia vindecării ei de alergie la gluten a început să aibă credință și lumină. N-am crezut că e ok, adică fiica lui Țon, abia acum vorbește de credință? Dar, dintr-un impuls, când mi-a căzut aseară mărturia ei de cca 30 min sub ochi, am vrut să văd cum apreciez acum cazul: mi s-a părut în întregime foarte autentică, credibilă și biblică! Te rog s-o vezi și tu. Nu cred în oameni; iar credința e dată omului de Dumnezeu. Versetul pe care l-am postat mai sus, l-am citit azi în capitolul respectiv, citind cu dorința și credința că Domnul îmi va vorbi. El vorbește copiilor Săi. Eu nu am teologia, nici vorbă de nivelul pretins unuia. Dar învățătura acelui verset este că, atunci când se întâmplă așa ceva „împărăția lui Dumnezeu a venit peste ei” – nu mai fusese, dar a venit, aici e minunea, asta e dorința lui Dumnezeu și lucrarea Lui, pe care o face prin oameni (cu creștini nebuni pentru Hristos aflați în mâna Duhului Sfânt). Duhul Sfânt face diferența, nu omul, oricare ar fi el, nici teologia „bună”, fără aportul plenar al Duhului. Să crezi ca un copilaș, ce-ți spune Tatăl și să faci. Păi, ce, avea relevanță ca Naaman să se scalde de 7 ori? Am o întebare și o rugăminte pentru tine Emi, nu teologia pe care vrei s-o expui o aștept. Spune într-un articol, pe îndelete, cum aplici practic, punct cu punct, teologia față de cei bolnavi fizic și spiritual din biserica ta? Nu vorbesc de rezultate, că e lucrarea Domnului, noi suntem împreună lucrători cu El. Ce îi înveți și cum aplicați cerința de-a fi ucenic al Domnului, cărora Domnul Isus „le-a dat putere să scoată afară duhurile necurate si să tămăduiască orice fel de boală si orice fel de neputință”. Fii binecuvântat de Domnul cu mult har.

    1. George, din ce ai scris nu pot sa nu observ ca a existat o progresie a aceptarii tale in doctrinele carismatice. Si asa sunt o mare parte a credinciosilor evanghelici. Foarte usor se accepta istorii ca acestea ca fiind de la Dumnezeu. Vezi, cand nu erai obisnuit cu astfel de lucruri, ti-ai pus o intrebare foarte buna si normala – cum poate un credincios de ani de zile sa spuna ca pana atunci nu a avut credinta? Exact acesta este problema.
      Tu insa acum accepti invatatura carismatica pentru ca te-ai obisnuit cu ea, nu pentru ca ea este buna.
      Nu este locul aici sa discutam prea multe, dar, ca sa simplific lucrurile, doctrina sau teologia reprezinta de fapt invatatura crestina. Chiar daca tu spui ca nu faci teologie, de fapt tu faci afirmatii teologice cand vorbesti despre Imparatia lui Dumnezeu. Din nefericire nu este o teologie buna. Iti recomad o reconsiderare a invataturilor pe care le-ai acceptat usor de-a lungul timpului, si cu ajutorul Domnului sa poti sa vezi lucrurile asa cum le-ai vazut prima data.

  5. Pentru o vreme s-a sustinut parerea gresita ca nu toti cei mantuiti au prezenta Duhului Sfant.
    Da, spuneau unii carismatici, esti mantuit dar nu ai Duhul Sfant. Pentru aceasta, sustineau ei, trebuie sa actionezi intr-un mod ‘special’, sa starui in mod deosebit, sa participi la ‘instructaje’ speciale, etc. Multi dintre ei asociau prezenta Duhului Sfant cu prezenta unor ‘MANIFESTARI BIZARE’.
    Multi naivi au cazut in plasa lor si s-au tot caznit sa obtina acele manifestari dubioase pentru a-si linistii constiinta ca in sfarsit au reusit sa obtina si ei Duhul Sfant. Dar ce spune Scriptura despre prezenta Duhului Sfant in cei credinciosi?
    Este El prezent numai la unii dintre ei, iar ceilalti, invidiosi, “ii urasc fara temei”?
    Domnul Isus a promis la plecarea Sa ca va trimite Duhul Sfant la cei credinciosi:
    “Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor (greceste: paraclet, aparator, ajutor.), care sa ramana cu voi in veac;” (Ioan 14:16, v. si 16:7).
    La Romani 8:9 citim: “Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste intr-adevar in voi. Daca n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.” Deci, nu poti sa fi mantuit prin Isus Hristos si sa nu ai Duhul lui Hristos. Toti cei care se bucura de mantuirea lui Isus Hristos au implicit si prezenta Duhului Sfant. Dumnezeu nu ne-a lasat orfani ci a dat, tuturor celor ce si-au pus increderea in Domnul Isus, prezenta binecuvantata a Duhului Sfant.
    Din cauza unor texte ca cele de mai sus, teoria carismatica privind prezenta Duhului Sfant in viata credinciosilor a fost abandonata dar nu si pretentiile lor la ‘SUPERIORITATE’.
    Expresia “In ce priveste darurile duhovnicesti…” de la 1 Cor. 12:1 este tradusa de unii drept “privitor la cei ce se cred spirituali”. In 1 Cor. 12 si 1 Cor. 14, apostolul Pavel face o serie de ‘corectii’ pentru cei care se credeau spirituali… 
    Ei bine, au raspuns apoi carismaticii, toti credinciosii au prezenta Duhului Sfant dar nu si BOTEZUL CU DUHUL SFANT si asociaza acel botez cu ‘manifestarile bizare’ de care am amintit. Daca n-ai acele manifestari ‘aparte’, zic ei, trebuie sa starui, sa strigi, sa ceri, sa postesti, etc. ca sa obti acel botez.
    Nicaieri in Scriptura insa nu i se cere credinciosului sa insiste dupa botezul cu Duhul Sfant si asta pentru simplul motiv ca toti credinciosii il au. Ar fi irational sa ceri ceva ce de fapt ti-a fost deja dat! 

  6. Avatarul lui Corneliu Radu
    Corneliu Radu

    (Ca un mic bonus…)
    TOTI CREDINCIOSII AU PREZENTA DUHULUI SFANT si asta-i viata divina pe care o produce Duhul de Viata in noi. Toti credinciosii sunt botezati in Duhul Sfant si acesta-i ‘domeniul’ in care ne desfasuram existenta dupa ce am fost convertiti in Duhul.
    TOTI CREDINCIOSII AU PECETEA DUHULUI SFANT! Aceasta ne arata ca suntem proprietatea Domnului, ca suntem autentici ai Lui si ca nimeni nu se poate atinge de credinciosii sai.
     
    NU TOTI CREDINCIOSII AU INSA PLINATATEA DUHULUI SFANT!
    Biblia spune: “…Fiti plini de Duh” (Efeseni 5:18)
    Nu ni se cere niciodata sa avem prezenta Duhului Sfant sau sa fim botezati sau pecetluiti de Duhul Sfant pentru ca le avem toti credinciosii.
    Plinatatea Duhului Sfant trebuie insa s-o cautam, s-o cerem, s-o dorim…
    Toate acestea nu se ‘certifica’ in viata noastra prin ‘manifestari bizare’ ci printr-o viata schimbata, prin sfintirea lucrata de Duhul Sfant si prin rodirea Duhului in noi.

  7. Trist dar adevarat. Unii nu pot fara sa-si afiseze cartea de vizita. Atat de diferit de personjul mesianic.

Lasă un comentariu