Conferinta Believ Cluj – o alta mostra de non-sens evanghelic

000000000059Am urmarit si eu on-line, cu ajutorul sotiei, cam ce s-a intamplat pe la  conferinta Believe de la Cluj, unde nume cunoscute din Romania, cum ar fi Cristian Barbosu si Nelu Brie au fost vorbitori principali, alaturi de Ravi Zacharias. Drept sa spun m-a mirat in prima faza aparitia numele lui Nelu Brie intre invitati, insa inca odata se pare ca aparentele inseala. Sunt multi credinciosi care cred ca daca predicile au un mesaj bun, sau daca vorbitorii sunt pastori sau lideri crestini faimosi, atunci nu conteaza toate celelalte lucruri care se intampla acolo, cum ar fi muzica sau atmosfera de discoteca, cel putin atat cat s-a vazut on-line. Desi cand vine vorba de nume mari, este greu sa spui ceva. Totusi am cateva obiectii fata de ce s-a intamplat pe la conferinta.

In primul rand voi incepe cu invitatul principal Ravi Zacharias. Trebuia sa spun ca ii apreciez scrierile apologetice, insa evolutia ideilor lui din ultima perioada sunt ingrijoratoare pentru mine, cat si pentru unii dintre cei care il urmaresc mai in detaliu. Printre altele se pare ca celebrul vorbitor are anumite deschideri spre misticism, dupa cum s-a si vazut. La intrebarea daca Dumnezeu mai vorbeste si altfel decat prin Biblie, a avut un raspuns afirmativ.

Daca eu as fi fost intrebat acest lucru, as fi raspuns tot printr-o intrebare: daca Dumnezeu ne-a dat Cuvantul Lui, de ce ai cauta alte metode prin care Dumnezeu sa-ti vorbeasca? Pentru ca daca Biblia nu iti este deajus, atunci inseamna ca ai o problema. Mie mi se pare ca aceia care cauta alte metode mistice, in afara de Scriptura si rugaciune, sunt gata sa imbratiseze mai repede aceste metode decat Cuvantul scris.

http://apprising.org/2012/12/18/ravi-zacharias-praises-word-faith-preacher-joyce-meyer/

http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?tag=ravi-zacharias

In plus trebuie sa subliniez faptul ca Ravi Zacharis a acceptet sa tina o prelegere la o conferinta mormona, unde a refuzat sa raspunda la o intrebare legata de diferentele doctrinei Trinitatii, motivand ca trebuie sa raspunda intr-un alt cadru. Cred ca acest lucru merita analizat in lumina…  apologeticii.

In al doilea rand trupa rock Not an Idol.  Iata o mostra :

Nu-i mare diferenta intre un concert necrestin si unul Not an Idol. Pentru cine nu stie, membrii trupei sunt din Moldova de peste Prut, si, potrivit declaratiilor lor, nu sunt bine primiti acolo, pentru ca „Moldova evanghelica nu este inca pregatita pentru o astfel de muzica” (declaratie data la Creda TV).  Dar lasa ca Romania este pregatita de Cristian Barbosu.

Esta aceasta o muzica care sa te inalte spre cer sau care sa te apropie de Dumnezeu? Cum este oare posibil ca dintre toti pastorii care au luat parte la acest eveniment, nimeni sa nu se sesizeze? Sau poate s-au sesizat dar nu stim. Dumnezeu stie.

Un alt lucru foarte grav, din punctul meu de vedere, este faptul ca tinerii au fost incurajati in mod indirect sa asculte muzica formatiei Bethel, care va avea un concert in Budapesta, iar formatia Not an Idol va canta in deschiderea concertului. Cautati pe internet si veti vedea cine este aceasta formatie. Iata mai jos cum apare solista trupei Bethel, pe scena. Stimati pastori: ati permite unei femei imbracate asa sa vina sa cante in fata bisericii dvs? Daca da, atunci nu are rost sa ne mai intrebam de ce tinerele si femeile din bisericile evanghelice se imbraca la fel. Si totusi, tinerii din bisericile dvs. sunt trimisi la astfel de concerte.

maxresdefault

Iata si un video de la un concert Bethel. Una dintre artiste poarta o fusta forte scurta iar cealalta poarta „yoga pents” sau egari, cum mai sunt cunsocuti, astfel ca isi scot in evidenta formele senzuale. Poate senzualitatea sa faca parte din inchinare? Desigur ca nu, dar trupa Bethel a fost laudata de organizatori. Inca odata, frati crestini evanghelici din Romania: ati permite unor asemenea personaje sa vina sa cante imbracate asa in fata bisericiilor dvs? Atunci cum este posibil sa permitei ca tinerii din biserici sa fie incurajati sa asculte si sa urmareasca o asemena formatie?

In incheiere, chiar nu mai exista voci profetice in Romania care sa strige pacatul poporulu evanghelic? Chiar nu mai sunt voci care sa dea pe fata nadejdile inselatoare promovate de muzica contemporana si cu care sunt hraniti tinerii evanghelici?

Oare chiar am ajuns sa credem un asemnea non-sens, ca daca avem predici bune, metodele, sau in cazul nostru, muzica nu conteaza? Chiar am uitat vorba aceia ca „teoria ca teoria, dar practica ne omoara” ? Ei bine, cred ca in acest caz, chiar acest lucru se intampla. Practica crestina omoara tineretul, nu il invie, iar conferinta Believe nu a facut exceptie.

11 răspunsuri

  1. Un articol slab. Credeam ca e vorba de niste argmente solide. Dar .. vechea poveste, diferenta de stil si de metode intre generatii. Pe scurt religiozitate. Stiti care sunt motivele pentru care oamenii devin religiosi? Ce-i face sa fie devotati fata de anumite practici, crezand ca-L multumesc pe Dumnezeu, dar fara a avea o relatie vie cu Acesta, o relatie de comunicare si de ascultare, o sensibilitate la vocea Duhului Sfant si la ce spune Biblia … Stiti? Plafonarea pe anumite practici si metode. A lua unele metode si reguli (care nu sunt date de Dumnezeu) si a spune ca sunt defapt de la Dumnezeu. Fariseii din vremea lui Isus faceau asta. Si Isus a mustrat lucrul acesta. A spus despre farisei ca se uita la partea din afara a vasului, dar partea din interior nu o curata. A spus ca iau datinile omenesti si le pun deasupra Cuvantului lui Dumnezeu. Spuneti-mi: A lua un stil muzical care se canta mai demult in biserici (care e un obicei/datina/obisnuinta) si a-l face standard, spunand ca stilurile de muzcia care nu corespund cu acesta sunt „lumesti”; nu se incadreaza asta exact la ceea ce zicea Isus despre farisei? Celui care a scris articolul acesta ii dau un sfat: Probabil ca sunteti o persoana de influenta in bisericile crestine din Romania (poate o influenta mai mica sau mai mare, nu va cunosc). Aveti grija, caci Dumnezeu ii va judeca pe lideri mai strict decat pe ceilalti. Ascultarea sau neascultarea dumneavoastra de Dumnezeu ii afecteaza si pe altii. Isus ii mustra pe farisei, zicandu-le ca din cauza lor, nu doar ei, dar nici altii nu pot intra in imparatia cerurilor. In loc sa va axati pe articole, critica si vorbaraie in vant, mai bine puneti mana pe plug. Concentrati-va pe a aduce necrestinii la Hristos. Si folositi orice metoda care functioneaza si care nu se contrazice cu Cuvantul lui DUmnezeu. Repet, care nu se contrazice cu Cuvantul lui Dumnezeu, nu cu datina penticostala/baptista/adventista/etc. O muzica moderna, ritmata, chiar daca nu e pe gustul dumneavoastra, poate fi folosita de Dumnezeu pentru ai atrage la El exact pe acel tip de persoane care asculta acel gen de muzica. Inca odata: daca vreti o relatie vie cu Dumnezeu, axati-va pe a aduce pacatosii la El, nu pe a critica de pe banca. Altfel, drumul spre o religiozitate moarta e inevitabil, un drum care se va termina cu cuvintele: „Departeaza-te de la Mine! Nu te cunosc.”

    1. @Raul.. trebuie sa iti spun ca incurci continutul cu amabalajul. Am impresia ca tu crezi ca o relatie vie cu Dumnezeu inseamna o viata activa, optimista si plina de distractie si probabil ca in aceata relatie pe care tu o numesti vie, inovatia si noutatea metodelor de lucrare este o carcateristica importanta.
      Eu nu am spus in articol ca un un stil muzical mai vechi este unul standard. Am spus ca ceea ce canta Not an Idol nu este o muzica care sa te aproprie de Dumnezeu. Daca nu ai ajus inca sa intelegi ca ritmul rock, disco sau pop sunt ritmuri care activeaza cel putin partea senzuala a naturii umane, atunci ar trebui sa incepi sa studiezi chestiunea. Mai mult, nu cred ca poti nega ca muzica rock nu este doar un stil de muzica ci este si o atitudine, in special de rebeliune si razvratire de la ordinea evlavioasa a vietii de credinta. Muzica rock nu este neutra domnul Raul. Faceti-va temele in aceasta privinta. Asa au ajuns fratii Tonea sa spuna ca „si crestinii trebuie sa se dezlantuie”. (comentariu pe youtoube).
      Daca am incepe acum sa vorbim si despre versuri si teologia deficitara din spatelel lor, ar fi mult prea mult pentru un comentariu.

      Analizati va rog proorocii Vechiului Testament si observati ca intodeauna chemarea lui Dumnezeu a fost o intoarcere la lucrurie vechi, nu la cele noi. (Ieremia 6:16-20). Chestiunea cu religiozitatea vs relatie vie este o gogorita culturala domnule Raul. Dumnezeu nu va folosi nicioadata muzica lui Baal sau lumeasca pentru a atrage oameni. Dumnezeu nu isi schimba metodele in functie de preferintele muzicale ale unei generatii razvratite. Ati vazut clipul cu formatia Bethel? Vi se pare ca acele femei senzuale indeamna prin postura lor la evlavie si sfintenie? Domnule Raul, ce Biblie cititi? Si aveti si tupeul sa ma numiti fariseu pentru faptul ca semnalez senzualitatea promovata de muzica. Domnul Raul, treziti-va.

      Cum putem implini oare porunca de a fi evlaviosi (1 Tim. 4:7-8, 1 Tim. 6:3-6) pe care o cere Biblia? Sau fugi de poftele tineretii? Ce sa mai vorbim de roada Duhului, de sfintenie in privire sau gandire, sau de sobrietatea vietii de credinta?

      Si inca un lucru: nu vorbesc de pe banca. Sunt activ in lucrare, atat cat Dumnezeu mi-a ingaduit. Cunosc foarte bine realitatea si efectele acestei gandiri moderne si razvratite.

  2. am auzit de nenumarate ori ca continutul conteaza si nu ambalajul, da dar ambalajul imi creeaza repere sa vad ce e inauntru, pe scurt, ambalajul de pocait chiar din imaginile prezentate ma conduc intr-o lume de unde lipseste frumusetea Lui Dumnezeu, nici macar nu vreau sa aud ce canta sau ce „argumenteaza”, nu-mi place parfumul.

  3. MA DOARE SUFLETUL…nici pe departe sa fie aici DUHUL SFINT–EL e sfint–iar aici nimic nu e sfint..o mare inselaciune..si..,,foc strain,,

  4. Intenționat postez aceasta minunata cântare spre a se deosebii starile spirituale ! Ma ingrozeste ce vad si ascult! Isus Christos sigur !!-nu va venii la asemenea expresii bilogice alterate!

  5. Diavolul direct . Cum sa nu vezi clar ca e direct Diavolul in muzica asta ?

  6. Dragii mei voi chiar nu vedeti ce aberati? Nu va suparati pe mine,dar va cam ofticati din cele spuse. Trupa Not an Idol se vede ca este o trupa unde este prezent Dumnezeu. Si e o trupa verticala,in comparatie cu voi,cu tine,Emi,care esti cam orizontal. Va mirati de ce bisericile nu mai au impact?! Sunteti ORIZONTALI fratii mei. Pentru voi conteaza imbracamintea,sau altele. In loc sa cautati inima omului,si cum vrea Dumnezeu,adica vertical. De ce credeti ca bisericile Harvest,spre exemplu au impact? Pentru ca ne pastram principiile biblice,si cautam sa fim verticali. Dumnezeu si doar El e pe orice plan. Opriti-va sa mai judecati,si ganditi vertical! 😉

    1. Maria, unde ai gasit tu in Scriptura ideea ca bisericile trebuie sa aibe impact? Ce inseamna impact?
      Daca ai impresia ca acest tip de muzica poate produce pocainta si smerirea sufletului, te inseli. Uita-te la realitate si la rezultate, desi cred ca sunt sanse mici sa vezi ceva gresit din moment ce nu poti analiza obiectiv situatia.
      Biserica este chemata in primul rand sa fie sfanta si sa marturiseasca despre sfintenia lui Dumnezeu. Cu tot respectul iti spun, tu si foarte multi de la voi sunteti total confuzi in privinta asta. Iti sugerez sa reanalizezi doctrina despre biserica cu ajutorul unor autori seriosi, impreuna cu istoria bisericii si cu multa rugaciune si smerenie.

      1. Dragul meu, biserica trebuie să fie un loc unde oamenii să îl găsească pe Dumnezeu. În Biblie scrie că trebuie să ne închinăm în duh și în adevăr. Ce drept ai tu să judeci cum se închină alții? Poate ei așa se închină. Se numește închinare contemporană. Ai grijă. Cu ce măsură judeci,cu aceeași vei fi judecat! Te așteptăm la biserica Harvest București care se deschide pe 11 septembrie.😊 http://www.harvestbucuresti.ro

      2. Stimata Maria…
        Iata ce citesc din mesajul tau:
        1. Pentru tine biserica pare sa fie mai importanta decat Dumnezeu. O citire atenta a Bibliei ni-l arata pe Dumnezeu care se descopera iar nu omul care il descopera sau gaseste pe Dumnezeu. Este exact ce spuneam: bazele eclesiologiei clasice sunt aruncate la gunoi de miscarea modernista din care faci si tu parte.
        2. Inchinarea in duh si in adevar: care duh si care adevar? Textul se refera cel mai probabil la Duhul Sfant care are anumite carcateristici si apoi Adevarul doctrinar si invatatura sanatoasa. Si deci trebuie sa te inchini conform cerintelor Duhului Sfant si in Adevarul Scripturii. Ori daca tu vi si afirmi ca „pai ei asa se inchina” ai transformat acest Adevar intr-o chestiune de gust sau preferinta culturala. Din pacate si tie si multora ca tine va lipsesc lecturile clasice si intelegerea doctrinelor de baza ale bisericii. Voi aveti impresia ca acum trebuie sa re-inventati biserica.
        3. Nu am nevoie sa vin la Harvest. Daca inchinarea este in duh si adevar, atunci acestea doua nu sunt conditionate de Harvest.
        De fapt sti ceva… voi ma invitati acolo la fel ca la un club. Inca o dovada ca aveti lipsuri mari in intelegerea eclesiologiei biblice sanatoase. Chiar crezi ca eu pot pleca pur si simplu din biserica doar ptr ca voi aveti un altfel de program???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: