Umblarea în lumină – Efeseni 5:3-14

Schiță de predică pe Efeseni 5:3-14

Pasajul definește umblarea în lumină și începe prin a condamna trei tipuri de comportament:

Efeseni 5:3 – 5:

Curvia, sau orice altfel de necurăţie, sau lăcomia de avere, nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi. Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, cari nu sînt cuviincioase; ci mai de grabă cuvinte de mulţămire. Căci ştiţi bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n’are parte de moştenire în Împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu.

Cele trei lucruri sunt: imoralitatea sexuală,  materialismul și comportamentul verbal indecent.

Cele trei lucruri sunt definite si explicate astfel in v. 5 de mai sus:

  1. Imoralitatea sexuală, de orice formă, este numită curvie.
  2. Materialismul este numit lăcămie de avere, care este o închinare la idoli. Acesta presupune goana după bunuri materiale, dorința de a strânge cît mai mulți bani și un stil de viață ego-centrist.
  3. Comportamentul verbal neadecvat este numit stricăciune, iar oamenii cu un astfel de limbaj sunt catalogați ca fiind stricați.

Valorile opuse acestor 3 lucruri sunt urmatoarele, prezentate în v. 9:

Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire şi în adevăr.

  1. Orice bunatate (morală) – (greacă – agatosune) – într-o traducerea mai corectă termenul înseamnă integritate a vieții și a inimii din punct de vedere moral. Doar de 4 ori folosit în NT, inclusiv in Galateni 5:22, ca roadă a Duhului Sfânt în viața credinciosului.
  1. Neprihanire – dorința de a-ți însuși valorile lui Dumnezeu și ale Împărăției Lui, în opoziție cu valorile materiale și trecătoare ale lumii. (Matei 6:33)
  1. Adevăr – preocuparea cu Scripturile, Adevărul lui Dumnezeu, presupune un contrast puternic cu glumele moderne sau entertainment-ul contemporan. În timp ce un comportament verbal ușuratic te depărtează de evlavie, o atenție sporită asupra limbajului antrenează mintea să se ocupe cu lucrurile sfinte ale Adevărului revelat a lui Dumnezeu. Căci din prisosul inimii vorbește gura. (Matei 12:34).

Indemnul Cuvântului pentru credincioși, față de aceste lucruri:

Efeseni 5: 10 – 11

Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului, şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunerecului, ba încă mai de grabă osîndiţi-le.

Credinciosul nu trebuie să aibe doar un rol defensiv personal față de aceste lucruri, ci trebuie să-și însușească și un rol ofensiv.

Rolul defensiv constă în a se asigura că el nu este stăpânit de astfel de lucuri, iar rolul ofensiv constă în faptul că le și condamnă în mod public. Cu alte cuvinte, nu este de ajuns să te aperi, ci trebuie să duci un război continu pentru ca valorile Împărăției lui Dumnezeu să câștige teren. Un credincios pasiv nu va putea sa reziste mult aplicând o politică a struțului, ci credinciosul evlavios este chemat să ducă o luptă curajoasă pentru promovarea valorilor creștine în jurul lui.

Reiau aici cele trei lucruri care trebuiesc condamante, conform textului amintit: imoralitatea sexuală, materialismul și comportamentul verbal neadecvat și indecent. Și în contrast, datoria și scopul nostru este de a trăi și promova opusul acestora.

Aceasta înseamna umblarea în lumină. Nu numai că îți trăiești viața morală, socială sau de familie, ca în timpul zilei, dar viața ta va trebui să scoată la lumină și lucrurile din jurul tău care nu se ridică la acest standard.

Deci, să umblăm în lumină, după cum EL este lumină.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: