Emanuel – un blog creștin

Învățătura este o lumină, sfatul este o candelă, iar îndemnul și mustrarea sunt calea vieții. Prov. 6:23


Scandalul Bill Gotherd si Institutul in principii de viata

Bill_Gothard__new_bookInstitutul in Principii de Viata – IBLP –  sau “principiile” cum mai este cunoscut in unele cercuri din Romania a primit de curand o lovitura dura. Bill Gotherd, liderul si fondatorul acestui grup este invinuit de hartuire sexuala, dublu standard si control total al celor ce il urmeaza. In plus aflam ca in anii ‘80 fratele lui, Steve Gotherd, care era vice-presedinte al IBLP  s-a folosit de puterea si influenta lui si a profitat de lipsa de aparare psihologica a fetelor tinere din Institut si a intretinut relatii sexuale cu cateva dintre ele, pe o perioada de cel putin 5 ani.

Pentru unii stirea poate fi banala intre multe alte stiri de acest gen, insa pentru cei care au participat la conferintele despre “principiile de baza ale vietii” aceasta stire este socanta si poate chiar naucitoare pentru cei inscrisi in program.

Pentru mine chestiunea este si personala pentru ca am fost si eu unul dintre tinerii care am ajutat misiunea din Romania undeva prin anii 1998-2000, daca nu ma insel, atunci cand un grup de tineri din SUA impreuna cu fratele Cristi Oatu au inceput sa predea seminarul in bisericile din Bucuresti. De asemenea au inceput sa lucreze cu cateva orfelinate si apoi cu autoritatile statului pentru a implementa un program in inchisorile din Romania.

Poate ca unii isi pun intrebarea acum de ce este aceasta asa o stire mare, pentru ca sunt destui lideri crestini care cad in pacat. Acest lucru este adevarat si trist insa problema cu Bill Gotherd este ca aceasta cadere nu este o cadere in sine ci a reprezentat un mod de viata intins pe zeci de ani de zile care a fost ascuns de ochii lumii si ai credinciosilor din diferite motive. Acest lucru nu ma face dacat sa subliniez un lucru: Bill Gotherd a avut tot timpul un standard dublu ceea ce il pune in tabara fariseilor de care Domnul ne-a avertizat foarte clar in Matei 23: “Ei leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat, şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le mişte.” (Matei 23:4).

Mai mult, stirile si dezvaluirile pe care fosti membrii ai organizatiei le-au publicat pe site-ul www.recoveringgrace.org ne descriu un lup imbracat in haina de oaie conform Matei 7:15-16 „Păziţi-vă de prorocii mincinoşi! Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori. Îi veţi cunoaşte după roadele lor.

Marturiile fetelor care vorbesc despre iadul indurate in slujba lui Bill Gotherd nu cred ca pot lasa loc de indoieli. Chiar faptul ca Bill Gotherd a fost pus sub disciplina de catre bordul de conducere spune multe, desi pentru cei care cunosc istoria scandalului din 1980 pana si acest lucru este indoielnic. Atunci B.G. s-a restras pentru prima oara ca dupa scurt timp sa revina in forta la conducerea organizatiei si in final nimic nu s-a schimbat. Ramane de vazut ce se va intampla acum.

Acum probabil ca multi se gandesc ca principiile sunt bune dar au fost aplicate prost de B.G. Dupa ce am analizat destul de mult material de pe site-ul care il incrimineaza pe B.G. si marturii ale fostilor membrii ai gruparii nu mai sunt de aceeasi parere. In plus am inca materiale de la IBLP pe care le pot compara cu invataturile biblice. De asemenea cred ca logica ar trebui sa ne ajute sa ne punem semne de intrebare cu privire la calitatea acestor asa numite “principii de baza ale vietii”.

Si iata de ce:

  1. Chiar daca unele lucruri sunt bune, sunt totusi lucruri amestecate, iar acestea sunt periculoase. Cel mai sanatos lucru este sa aruncam totul la gunoi si sa cerem Domnului calauzire si ajutor in cresterea noastra spirituala si viata de zi cu zi.
  2. Majoritatea materialelor sunt facute de Bill Gotherd si fratele lui, Steve Gotherd care a trait cu mai multe fete din institut in timp ce lucra la materiale. Numai gandul ca asa ceva s-a intamplat si ar trebui sa intelegem ca materialele respective sunt pentru gunoi. Dumnezeu nu vorbeste prin oameni de acest fel.
  3. B.G. a creat un mod unic de interpretare al Bibliei care nu lasa loc pentru alternative. Aceasta duce la spalare pe creier si conditionare psihologica a credinciosilor care isi ghideaza viata dupa aceste “principii”. Marturiile fostilor membrii probeaza aceasta afirmatie.
  4. Teologia lui B.G. are multe greseli pentru ca foloseste o hermeneutica gresita. Nevoia sau dorinta lui de a pune viata crestina in formule sau pasi de urmat l-a dus la interpretari eronate si periculoase pentru sanatatea credinciosilor.
  5. Exista dovezi clare ca B.G. a publicat materiale pentru a manipula credinciosii in folosul lui si al organizatiei lui ca sa poate preveni scandaluri ca cel din 1980, cand primul scandal sexual a iesti la iveala.

Voi incerca sa revin cu un articol in care sa arat cateva greseli doctrinare ale lui B.G. si alte invataturi gresite care au fost luate de bune de multi credinciosi.

Iata doar cateva resurse in limba engleza:

http://storage.cloversites.com/calvarybiblechurch/documents/Gothard_Paper_02.pdf  

http://www.christianpost.com/news/bill-gothard-quits-institute-he-founded-after-allegations-of-rampant-sexual-harassment-cites-bible-passage-on-reconciliation-115795/

http://www.recoveringgrace.org/2014/03/gothards-biblical-inoculation-2/

http://johndcornish.wordpress.com/2011/04/13/ati-ifb-childhood/



Un răspuns la „Scandalul Bill Gotherd si Institutul in principii de viata”

  1. Cuvantul prezinta explicit „stancile ascunse” prezente la „mesele de dragoste…
    Cuvantul dezvaluie pe cei „intinati si spurcati” carora „le scapara ochii de preacurvie si nu se satura de pacatuit”, pe cei care „momesc sufletele nestatornice”, etc. etc.
    Sa nu uitam indemnul/porunca: „Cercetati duhurile”!?!

Lasă un comentariu