Emanuel – un blog creștin

Învățătura este o lumină, sfatul este o candelă, iar îndemnul și mustrarea sunt calea vieții. Prov. 6:23


Emil Bartos – despre evanghelicii din Romania

Un mesaj de ascultat.

p.s. Emil Bartos face o referire si la BER, dar din cate stiu eu BER a fost parte a Aliantei Evanghelice dar s-a decis iesirea din alianta.



12 răspunsuri la „Emil Bartos – despre evanghelicii din Romania”

  1. Emil Bartos sustine ca Penticostalii, Baptistii si Crestinii dupa Evanghelie pot forma o Alianta Evanghelica, fiindca “cred si traiesc conform Evangheliei”, pe cata vreme Biserica Evanghelica Romana nu poate fi acceptata, intrucat boteaza si copiii mici…
    El uita ca botezul cu apa, nu are nici un rol în mântuire… El omite faptul ca atat botezul ‘mare’ (tip baptist), cât şi cel BER-ist (al ‘casei creştine’), ambele au suport biblic spre a fi aplicate,noua revenindu-ne să distingem care-i cel mai de urmat, functie de implicaţiile şi responsabilităţile personale sau de grup induse.

    In general, referindu-ne numai la botezul copiilor crestinilor, avem doua mari situatii:
    1. Parintii isi lasa copiii ‘in plata Domnului’ (sau chiar ‘in voia soartei’), pe raspunderea lor… (pe care n-o prea au), urmand ca atunci cand copiii lor vor ajunge responsabili, sa decida ei singuri cum e cu botezul lor…
    2. Parintii, tinand cont de promisiunea ca vor fi mantuiti ei si casele lor, si cunoscand diferite exemple din Scriptura in care unii ca Avraam, Iosua, Recab, (sau Corneliu, Lidia, temnicerul din Filipi) etc. au luat atitudine nu numai pentru ei, cat si pentru casele/urmasii lor, se implica mai activ in cresterea si educarea micutilor lor, si-i inchina Domnului. In astfel de cazuri, la botez, parintii isi anunta public hotararea ca ei si casele lor vor sluji Domnului, urmand ca copiii botezati sa-si anunte si ei, tot public, nasterea lor din nou, atunci cand vor solicita sa ia parte la Cina Domnului…

    1. nu mi se pare ca fratele Emil Bartos uita ceva. a spus clar ca cei din Alianta Evanghelica nu practica botezul copiilor pentru a nu se crea confuzii in privinta mantuirii. in general baptistii atribuie botezului rol de marturisire publica de credinta, insa si ei (pastorul Doru Hnatiuc intr-o predica) admit ca botezul nu este obligatoriu pentru mantuire, conform exemplului talharului de pe cruce, care a murit mantuit dar nebotezat.

      pana una-alta, daca nu il urmezi pe Dumnezeu cu toata inima si nu umbli pe caile Lui, nu cred ca conteza prea mult cand si cum esti botezat.

      1. Eu cred ca conteaza cum esti botezat si ma refer in special la diferenta dintre imersie sau stropire.
        update: dar sunt de acord cu tine ca cel mai iportant este sa il urmezi pe Domnul din toata inima.

  2. A spun clar fr. Emil Bartos.In Alianta Evanghelica fac parte cultele care practica botezul adult. Acum am inteles de ce s-a facut iesirea noastra din Alianta. Am fost „impinsi ” afara.

    1. Din cate stiu, iesirea BER din Alianta s-a decis de catre SFT condus de fr. Bebe Miu. Ca de obicei nu ni s-au dat explicatii, dar probabil ca acesta a fost unul din motivele principale.

      1. … un calcul in care se ia data cand in Carol Davila, a avut loc o vizita misterioasa au unui personaj, pe atunci necunoscut, poate elucida adevaratul motiv a iesirii din alianta a BERului. Oare acest personaj sa fi convins SFT iesirea din alianta? Ce interese au fost la mijloc ? Si cu ce riscuri?
        Ce se intampla acum in BER este rezultatul acestui compromis facut cu acest personaj dubios, care a fost pus atunci si la amvonul din Carol Davila !
        Acest personaj a adus sute de carti in BER cu doctrina lui …care sunt pe rafturile multor crestini din BER … ma refer la cartea Dumnezeu printre zulusi
        Cine e personajul?

        ERLO STEGEN dictatorul sectei anticriste KSB!

        Acesta este motivul pt care nu se demasca aceasta relatie BER …KSB … care a inceput cu peste 20 de ani inainte si care acum se desfasoara in subteran …

        Hans Coler a postat recent pe un blog relatia buna a KSBului cu Richard si Sabina Wumbrand? …de ce nu a ripostat nimeni? … ce s-a pus la cale atunci cand Wumbrand a discutat la varf cu liderii KSBului?

        Pacatul lui Acan … pacatul BERului …
        Vrea BERul biruinta in alianta cu KSBul?
        Nu poate avea pt ca Dumnezeu nu se lasa sa fie batjocorit!

  3. Consider ca nu-i corect sa spunem ca “am fost impinsi afara” sau “am iesit afara” din vreo Alianta dinainte de ‘Lovilutie’, din moment ce asocierile, chiar si ale cultelor se constituiau atunci dupa bunul plac al nomenclaturistilor si securistilor fostului regim…

    Noi nu suntem aliati cu ceilalti Evanghelici din multe alte motive…, nicidecum cum s-a vehiculat si impamantenit minciuna, ca “din cauza botezului”. Aceasta a fost ‘gaselnita’ fatarnicilor care au inselat cras credulitatea naivilor!

    Noi, ‘tudoristii’, ne consideram ‘mai placuti inaintea Domnului’ decat restul crestinilor, fapt pentru care condamnam toate denominatiunile care aveau alt mod de organizare si manifestare decat al nostru, si-i ‘vedeam’ pe toti “alunecati pe cai gresite”… Astfel, consideram ‘lumesti’ formatiunile corale sau orchestrele, scolile teologice, etc.
    Tot noi nu acceptam pastori, sau diaconi, intrucat admiteam doar predicatori, care sa si centreze si tot ei sa dea apoi cu capul… ‘Desteptii’ nostri erau impozanti si polifunctionali (predicatorul fiind si invatator, si evanghelist, si prezbiter , si ‘om de legatura’, etc.), iar pe ai lor ii consideram niste ‘stersi’…

    Apoi, intrucat noi ne-am comportat ca o oitza aparte, individualista si razletita, in randurile noastre a fost determinat, sa activeze ca turnatori sau colaborationisti, un procent mult mai mare de asa-zisi ‘frati scumpi’. Alianta n-avea nevoie de cozile noastre de topor…, mai ales ca nu ne-am debarasat inca de ei, si de alti apostati, nici pana in ziua de azi.

  4. Pentru unsalvat.
    In parte ai dreptate cu privire la mandria noastra confesionala.Dar in privinta securistilor si a informatorilor ,toate cultele au fost ravasite de ei.Daca la cei care aveau functia de pastor ,Securitatii ii era mai usor .Il corupeau pe pastor si aveau toata biserica locala sub control .La noi si la crestinii dupa evanghelie (ramura I) le-a fost mai dificil .Pentru ca Adunarile noastre erau (si sunt ,cel putin asa prevede Statutul) conduse de un grup .E mai greu sa corupi un intreg grup. De aceea comunistii au inventat si in cultul crestin dupa evanghelie ,functia de responsabil.

    1. Ai dreptate, Lucian, “adunarile noastre au fost si sunt conduse de un grup…”

      Domnul insa a stabilit nişte slujitori ai Săi pe care i-a oferit bisericilor/adunărilor:
      “El a dat pe unii apostoli; pe alţii, prooroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos” (Efeseni 4:11-12)
      – Cine i-a dat pe păstori? – Domnul i-a dat! Domnul face lucrarea de păstorire a congregaţiei Sale, prin slujitorii pe care chiar El i-a stabilit.
      Prin ei, Domnul oferă tot ce-i necesar turmei. “Nu voi duce lipsă de nimic”, spune David.
      “…Domnul Dumnezeu este un soare şi un scut, Domnul dă îndurare şi slavă, şi nu lipseşte de nici un bine pe cei ce duc o viaţă fără prihană. (Ps. 84:11)

      În fiecare biserică, în fiecare ‘segment’, Domnul se-ngrijeşte să existe oameni capabili, care să ofere tot ceea ce este necesar turmei.
      Nu există nici o congregaţie, cât de mică, de ne-nsemnată, de care Domnul să nu se-ngrijească, pe care să n-o hrănească, să n-o călăuzească şi să n-o ocrotească!
      El a desemnat pentru toate oile Sale lucrători harnici, dedicaţi şi competenţi, aşa că cel puţin TEORETIC NU EXISTĂ LIPSURI ÎN POPORUL LUI DUMNEZEU.
      PRACTIC, EXISTĂ LIPSURI…
      Dacă este undeva vreo astfel de stare, să ştiţi că-i ‘jale’! Ceva împiedică păstorirea Domnului de-a fi eficientă în respectiva biserică. Ce anume??!
      Uneori turma nu-i recunoaşte pe cei pe care Domnul “i-a dat”. Sunt cazuri când biserica ţine păstorii ‘pe tuşă’ şi nu-i lasă să slujească.
      Alteori, biserica/adunarea pune ea, alege ea lucrătorii care nu sunt desemnaţi de Domnul. Sunt menţionaţi de exemplu în Cuvânt “păstorii plătiţi”, care activează numai din interesul lor material, şi nu le pasă şi de turmă. Dacă vine primejdia, ei lasă oile baltă şi pleacă.
      Nu întotdeauna bisericile aleg păstori de-ai Domnului, sau sunt cazuri când le permit unor ‘necalificaţi’ să se autointituleze păstor.

      În vremurile din urmă, mulţi oameni îşi vor pune învăţători după inima lor:
      “Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.” (2Timotei 4:3)
      – Le-a dat Domnul şi pe-acele călăuze?!
      – Nu, oamenii şi le-au ales.
      Unele biserici sunt în grabă să aleagă, să numească, în loc să spună: Doamne, arată-ne Tu pe cine ai ales, pe cine ne-ai pus păstor!
      Uneori nu vrem să primim hrana pe care Păstorul cel bun ne-o oferă!
      Zice Domnul: “… tu urăşti mustrările, şi arunci cuvintele Mele înapoia ta?” (Psalm 50:17)
      Sun mulţi astfel de credincioşi, nu?!

      Sunt şi ‘fraţi’ cărora nu le place de cei care sunt puşi ‘în faţă’…
      A refuza Cuvântul Domnului pentru că nu-ţi place de cel care este pus să-ţi transmită mesajul, este o nebunie. Cear fi să refuzi a primii corespondenţa (nişte telegrame urgente, de viaţă şi de moarte’ de exemplu), pe motiv că nu-ţi place ţie de poştaş?!!
      Uneori suntem bolnavi, dar nu vrem să recunoaştem. Ştiţi vorba ‘din popor’ că “pentru cine suferă de ficat nici o mâncare nu-i bună”. Mulţi credincioşi sunt ‘suferinzi’, şi se plâng mereu că nu-i hrană în biserică.
      Se-ntâmplă şi ca tocmai atunci când se dă hrana de care avem nevoie, să nu fim prezenţi la Casa lui Dumnezeu, pentru că găsim alte lucruri ‘mai importante’ de făcut.
      – Cine-i vinovatul? Nu se-ngrijeşte Domnul?
      – Ba da. El ne dă cele necesare, dar noi tragem chiulul…!
      Dacă undeva există lipsuri, problema este a noastră, nu-i a Păstorului cel bun!

  5. Frate Lucian,

    Intervine si eu putin.Cunosc bine cum stateau lucrurile in Carol la vremea aceia.oricit Ai fi fost preset de autoritati,nu era obligatoriu sa cedeze, sa Devi Un vrasmas al Domnului Hristos, si implicit al fratilor.Cei care au cedat au facut-o ca si acum din punct de vedere material.Stai pe scaun linga o persoane si nu sti ce nutreste.

    Ba uneori se faceau vizita cu scop de iscodire,de a scoate dela tine, ce le cereau.Ce spun spun din cele traite.Dece sa coalizezi cu cei care vroiau sa termina pe cei care erau serios I si nu ce dau?Va veni o vreme Cind se vor Pune toate supt ochii celor care intrun fel sau altul au persecutat pe copii Lui Dumnezeu.

  6. Referitor la alianta, ce alianta sa aiba Un rascumparat al Domnului Hristos?Aliantele sunt de natura fireasac, paminteasca.Cel rascumparat se bucura de partasie cu fratii si asteapta pe Mintuitorul.

    1. frate.. lucrurile nu sunt asa simple cum le spuneti. De ce am avea nevoie de ordine in biserica.. astea sunt din lume, nu?. Organizarea poporului lui Dumnezeu este un semn al carcaterului lui Dumnezeu. Se poate observa in cartile lui Moise cat de mult a insitat Dumnezeu pe organizarea poporului. La fel, Pavel in Corinteni le cere credinciosilor sa inteleaga ca ordinea este de la Dumnezeu. Ce ar insemna ca fiecare biserica sa faca ce vrea, sa creada ce vrea, sa nu existe autoritate, sa nu existe conlucrare si colaborare, ajutorarea reciproca, etc. Ceea ce spuneti nu este compatibil cu Scriptura.
      Depinde insa de alinante. Aici este adevarata problema. Cu cine ne unim nu daca ne unim.

Lasă un comentariu