Dacă ați jucat vreodată telefonul fără fir, știți că atunci când se termină rândul și ultimul din rând spune cu voce tare cuvântul auzit în șoaptă la ureche, de regulă spune ceva cu totul diferit de cuvântul inițial, spre amuzamentul celor care participă la joc. Cam așa este și cu mesajul Evangheliei. Dacă compari evanghelia unor predicatori sau creștini de astăzi aproape că, fie îți vine să râzi de ceea ce spun, fie să plângi, când vezi ignoranța și lipsa cunoașterii de care dau dovadă mulți creștini astăzi.
Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă. Fiindcă ai lepădat cunoştinţa, şi Eu te voi lepăda şi nu-Mi vei mai fi preot. Fiindcă ai uitat Legea Dumnezeului tău, voi uita şi Eu pe copiii tăi. Osea 4:6
Din nefericire, o mare parte dintre credincioșii evanghelici nu pot să distingă astăzi între o evanghelie falsă și Evanghelia adevărată, iar unii nici măcar nu iau în calcul că pot exista evanghelii false și asta pentru că în loc să meargă la Scriptură și să analize mesajul cu atenție, iau de bun tot ce aud fără să filtreze nimic, pentru că mulți nu mai au filtre de gândire. Sunt atât de afundați în internet și televiziune încât cuvintele Scripturii nu le mai transmit nimic. Tot ce au nevoie este muzică, spectacol și emoții. Iar dacă persoana care vorbește este una foarte cunoscută atunci trebuie să fie corect ce spune, sau dacă autorul unei cărți este recomandat de cineva apropiat sau cunoscut, cu atât mai ușor să fie acceptat fără nici o rezervă.
Și cred că această confuzie pornește de la ideea falsă că mesajul Evangheliei este doar transmiterea ofertei lui Dumnezeu pentru mântuirea omului, prin Isus Hristos. Dumnezeu iubește necondiționat și de aceea vrea să salveze omul.
Bun, dar de ce trebuie să fie omul salvat? De ce trebuie să ofere Dumenzeu iertare și de ce ar avea nevoie omul de iertarea lui Dumnezeu? Sau ce legătură este între acțiunile omului și Dumnezeul din cer? Iertare pentru ce? Pentru păcat? Dar ce este păcatul? Cine stabilește ce este bine sau rău? Sau ce legătură este între moartea lui Isus Hristos de acum 2000 de ani și noi, cei din secolul 21?
Dacă începem să ne punem astfel de întrebări cred că vom putea înțelege cel puțin că evanghelia nu poate fi atât de simplistă și de superficială incât să transmite doar un mesaj de iubire necondiționată și un fel de aministie generală dată de un dumnezeu impasibil și fără sentimente, care, fiind singur, s-a gândit să își facă rost de niște prieteni cu care să își petreacă singurătatea.
Ce este deci de făcut? La lege și la mărturie dacă vrem să înțelegem, cum spune profetul Isaia, adică.. trebuie să ne (re)întoarcem la studiul intens al Scripturii, începând cu Geneza și până la Apocalipsa, îmbinat cu multă rugăciune, ca să putem înțelege cu adevărat cum stau lucrurile, cine suntem noi, cine este Hristos, de ce a venit El pe pământ și ce a realizat prin moartea și învierea Lui și ce înseamnă fiecare cuvânt și frază din mesajul comprimat al Evangheliei transmis și nouă de apostolul Pavel în 1 Corinteni 15:1-11.
Însă avem nevoie și de elemente ajutătoare. Unul dintre ele este și seria ”Zidind pe temelii trainice”, care deși se adreseza celor care vestesc Evanghelia, ele pot fi de folos tuturor prin faptul că sublinieaza importanța studiului și predicării întregii Biblii atunci când dorim să facem o muncă de evanghelizare eficientă și nu doar repetarea unor fraze din Noul Testament care pot sau nu să fie relevante pentru noi, dar în mod sigur nu vor fi relevante pentru ascultătorii noștrii care nu au habar de istoria biblică și cum am ajuns la Hristos.
Pentru a putea înțeleagă in mod real Evanghelia, oamenii au nevoie de o fundație bună pe care să poate fi pus mesajul crucii, și această fundație este istoria și invățătura Vechiului Testament despre creație, cădere, natura păcatului, scopul legii, scopul jertfelor și nu în ultimul rând nevoia revelației divine, fără de care nimeni nu ar putea să ajungă la cunoșterea lui Dumenzeu și a mântuirii oferite de El.
Deci pentru cei care doresc o aprofundare a mesajului și metodelor eficiente de vestire a Evangheliei, această serie poate fi o unealtă foarte folositoare. Din păcate seria nu se mai găsește așa ușor, dar poate reușiți să o găsiți prin arhivele bisericilor sau prin bibliotecile fraților mai în vârstă.
Avem o mare problemă la multe edituri din țară [nu mai vorbim de cele din afară].
S-au axat pe traducerea și editarea de volume fără prea mult conținut de valoare, pe cînd cărțile cu adevărat importante au fost lăsate deoparte.
Mă gîndesc că, poate, consumatorii determină fluctuația pieții, astfel că editurile, ca să supraviețuiescă, scot ceea ce are potențial de vînzare.
Așa cum ai spus, nu sînt obișnuiți să FILTREZE informația, ajungînd încet, încet la acceptarea frivolă a tot ceea ce poate fi mai rău.
Deci,
1. Oamenii nu mai vor lucruri bune, lucruri care să îi echipeze, să îi pună în gardă:
2 Tim. 4.3-4 (GBV2001)
Pentru că va fi un timp când nu vor suporta învăţătura sănătoasă, ci, dorind să-şi desfăteze[−] Lit. „să-şi gâdile“ urechile, îşi vor strânge o mulţime de[−] Lit. „îşi vor îngrămădi“ învăţători după poftele lor; 4. şi îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor abate[−] Sau „vor fi abătuţi“ spre basme.
2. Editurile ar da faliment dacă ar scoate doar ceea ce este bun. Dar cred că Domnul poate susține o editură, dacă este loială adevărului.
2 Tim. 4.2 (GBV2001)
2. vesteşte Cuvântul, stăruie la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, încurajează cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura.
3. Părinții nu mai stimulează copii să citească și, de obicei, pentru că nici ei nu știu să facă diferența între cărți și cărți.
1 Tim. 4.6-8 (GBV2001)
Punând acestea înaintea fraţilor, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus[−] Unele ms. „Isus Hristos“, hrănit cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături pe care ai urmat-o îndeaproape[−] Sau „pe care ai cercetat-o cu exactitate,“ (vezi Lc 1.3). 7. Dar fereşte-te de miturile lumeşti şi băbeşti; dar tu însuţi deprinde-te în evlavie; 8. pentru că deprinderea trupească este de puţin folos, dar evlavia este de folos la toate, având promisiunea vieţii, a celei de acum şi a celei viitoare.