Summitul de conducere România continuă colaborarea naivă și nocivă cu Bill Hybels și Willow Creek

Așa cum am scris în aritcolul precedent, după ce Bill Hybels a numit în funcția de pastor conducător la Willow Creek o femeie, BIG Impact România și Summitul Global de Conducere România anunțau că încetează colaborarea cu Bill Hybels și Willow Creek Association și toate conferințele viitoare erau anulate.

Numai că după doar câteva zile, GLS România vine cu un alt anunț mai detaliat, prin care revine asupra deciziei și susține că este în discuții pentru continuarea GLS in România. BIG Impact își menține însă poziția. Dar ceva nu este clar: Emanuel Moisa, membru în bordul de conducere BIG Impact, este acum persoană de contact pentru GLS România, și anunță că va continua colaborarea cu Bill Hybels. Deci ce ar trebui să înțelegem de aici? Că de fapt BIG Impact face o declarație publică oficială de separare dar în realitate vor continua colaborarea în mod neoficial.

De ce este naivitate

GLS România, prin liderii și colaboratorii ei, dau dovadă de naivitate și lipsă de discernământ spiritual prin acceptarea și publicarea cu ușurință a explicațiilor ambigue și generale (cel puțin cele publice) a celor de la Willow Creek, în legătură cu femeia-pastor Heather Larson.  Ideea promovată este că de fapt această femeie se va ocupa doar de treburile administrative ale mega-bisericii Willow Creek, care are un buget de 77 milioane de dolari și peste 350 de angajați.

În plus, GLS România și BIG Impact înșeală cititorul creștin român prin anunțul făcut, anume că această femeie-pastor este de fapt numită pe fondul unei crize de leadership la Willow Creek.

”…în urma imposibilității identificării unui singur lider care să îl înlocuiască pe pastorul senior Bill Hybel…… ”

Formularea mă face să zâmbesc amar. Chiar liderul și organizatorul sumitulul global de conducere să treacă printr-o criză de .. conducere??  Însă lucrurile nu stau așa. Realitatea este că totul este făcut în mod calculat și deliberat. Bill Hybels declară aici că în urmă cu aprox. 6 ani a început căutările pentru liderii care vor duce mai departe Willow Creek. Deci ideea că au ales sub presiunea crizei este falsă.  Iată declarațiile lui B. Hybels despre ce s-a întâmplat cu adevărat:

”… am început să ne întrebăm: Poate comunitatea nostră să aibe o femeie pastor conducător?.. Și pentru că aceasta este o valoare profundă a bisericii noastre, am spus: nici o problemă. ”

În al doilea rând, ideea că Heather Larson deține doar o poziție administrativă este iarăși naivă. Titlul poziției spune cu totul altceva. Fiind pastor conducător, asta presupune că toate deciziile legate de biserică, direcție, valori, lucrare sau programe, vor fi influențate, avizate și aprobabte de ea. Ar fi o copilărie să credem altceva.

Mai mult, Bill Hybels dă dovadă de ipocrizie pentru că în scrierile lui susține că modelul de biserică pe care dorește să o construiască este biserica primară din Fapte – in cartea Curajul de a conduce. Dacă analiza și citea cu atenție cartea Fapte putea să observe că și în pozițiile de administrare a finanțelor apostolii Domnului au ales bărbați – cei șapte diaconi din Fapte 6 – plini de Duhul Sfânt și de înțelepciune. Dar Heather Larson nu este numită nici măcar diacon, ci ea este pastor conducător. Este o mare diferență între a avea persoane de sex feminin cu experitză contabilă, într-o societate complexă ca cea în care trăim noi astăzi și alta este să ai un manager femeie care să administreze și să dicteze direcția și treburile bisericii.

De ce este nocivă

Summitul global de conducere a fost și este în continuare o influență nocivă pentru biserici evanghelice din întreaga lume, inclusiv România. Și asta din cel puțin trei motive: vorbitori necreștini, valori seculare și doctrină creștină falsă.

După cum se știe, la aproape fiecare conferință, GLS a avut ca invitați vorbitori din lumea seculară, atât bărbați cât și femei, oameni morți în păcate și fărădelegi și care n-au Duhul Sfânt, criteriul fiind succesul lor în lumea seculară a afacerilor, organizațiilor, politicii sau științei. Cum se poate deci ca astfel de oameni să fie invitați să învețe liderii creștini și poporul Domnului cum să conducă și să vegheze în Biserica lui Hristos?  Iată ce spune apostolul Pavel:

Urmaţi-mă pe mine fraţilor, şi uitaţi-vă bine la cei ce se poartă după pilda pe care o aveţi în noi.  Căci v-am spus de multe ori şi vă mai spun şi acum, plângând: sunt mulţi care se poartă ca vrăjmaşi ai crucii lui Hristos.  Filipeni 3:17,18

Apoi valorile promovate sunt valori seculare non-creștine. Termeni precum productivitate, satisfacție muncii sau inteligență emoțională nu reprezintă nici limbajul și nici valorile Scripturii ci sunt elemente împrumutate din lumea afacerilor și a marilor organizații. Întreaga teorie a summitului se învârte în jurul abilităților liderului și a puterii lui de a conduce și a influența oameni care să îl urmeze.

Valorile biblice precum ascultarea și supunerea față de Scriptură, smerenia, pocăința, sfințenia personală sau studiul și analiza Scripturii sunt total ignorate și trecute cu vederea. De fapt summitul de conducere este exact ceea ce suține că este: despre conducere și leadership organizațional, politic sau de afaceri dar nu despre biserică și creștinism. De aceea se și poate observa că termenul de biserică a fost înlocuit tot mai mult cu termenul de organizație.

În ce privește teologia lui Bill Hybels și GLS, lucrurile sunt lămurite de mult, dar liderii români de la GLS și BIG Impact au trecut cu vederea sau, cel mai probabil, au acceptat și ei doctrina eronată și falsă promovata de Willow Creek.

Iată câteva probleme capitale:

a. O evanghelie falsă. Bill Hybels are o altă soluție la problemele spirituale ale omului, și ea se numeșe leadership. Hybels este convins că prin antrenament și educație poți schimba oamenii din jurul tău și îi poți influența în bine. Hybels folosește un limbaj religios ca să își susțină teoria și ideologia lui falsă. El este un evanghelist, dar are o evaghelie falsă numită ”conducere cu influență”. În realitate aceasta este o unealtă de manipulare psihologică și speranțe false pentru membrii unor asemenea ”biserici”.

b. O lipsa totală de respect față de Cuvântul Domnului. Hybells și GLS nu își bazează învățăturile și ideile pe Scriptură ci folosesc Biblia doar ca unealtă de susținere a propiilor idei. Scriptura nu reprezintă autoritatea absolută pentru Hybels și asta se observă ușor în scrierile și predicile lui. El ignoră pe față inspirația divină și relevanța Scripturilor, iar ultima decizie stă ca dovadă.

c. Este negată doctrina sfințirii și a lucrării Duhului Sfânt. Hybels și Willow Creek fac parte din generație neo-evanghelică care crede că omul se poate schimba prin propriile eforturi și prin auto-educație psihologică. Păcatul este prezentat ca o problemă care trebuie rezolvată iar viața de credință ca o înșiruire de decizii ale omului. Soluția lui Hybels este să înveți să iei decizii bune ca să poți duce o viață transformată și care să îi transforme și pe alții. Nimic despre robia păcatului sau natura umană căzută și în consecință nimic despre lucrarea de sfințire și răscumpărare a Duhului Sfânt. Dacă omul se poate schimba singur, de ce mai are nevoie de Duhul Sfânt?

d. Organizarea bisericii locale pe principii de business. Aceasta este o altă eroare a lui Hybels. Iată ce susține el:

”Suntem convinși că conducerea este esențială pentru vitalitatea bisericii. Eficacitatea unei biserici în a-și îndeplini misiunea dată de Dumnezeu este în mare măsură dependentă de caracterul, devoțiunea și priceperea nucleului său de conducere.. .”

Deci, potrivit lui Hybels, funcționarea optimă a Bisericii este dată de priceperea și abilitatea de conducere a liderilor ei și în consecință militează pentru formarea și promovarea acestor aptitudini. Inevitabil, liderii creștini formați așa cred că totul depinde de ei și de succesul cu care ei implementeză aceste principii în organizarea și funcționarea bisericii locale. Biserica și credincioșii devin astfel obiectul promovării personale și asta pentru că Hybels & Co. înțelege biserica ca fiind caracterizată de activism religios, social și politic. Hybels nu înțelege perspectiva spirituală a Bisericii și nici lucrurile care caracterizează adevărata Biserică pentru că în realitate el nu face parte din adevărata Biserică.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele lui Bill Hybels, Willow Creek și GLS. Din păcate, BIG Impact și Summitul de conducere le-au adus și în România și au deja o influență nocivă asupra multor biserici locale și lideri creștini. Dacă BIG Impact vrea să dea dovadă de discernământ spiritual, ar trebui să excludă pe cei din bordul de conducere al lor care continuă colaborarea cu GLS și Hybels. Dar mă tem că asta nu se va întâmpla. Teologia și valorile lui Bill Hybels sunt prea adânc înrădăcinate ca să poată renunța la ele.

8 răspunsuri

 1. De Fake News ai auzit? De ce răspândești așa ceva? Altfel spus, care parte a comunicatului nu o pricepi? Poate îți fac și o schemă ajutătoare.
  https://www.big-impact.ro/2017/comunicat/

  1. @Mihai C. – Link-ul pe care mi-l dati este doar o parte a informatiei. Analizati cu atentie comunicatul GLS Romania si veti vedea ca am dreptate. Reiau aici partea incriminatoare din declaratia de pe site-ul GLS Romania. http://www.glsromania.ro/
   Observati ca am afirmat GLS Romania si nu BIG Impact.

   „WCA se află în conversație cu lideri români care și-au exprimat interesul în continuarea Summitului în România și sperăm să prezentăm rezultatul acestui proces în cel mai scurt timp. BIG-Impact va continua să asiste la realizarea unei tranziții line, pentru a asigura acces la dezvoltare continuă în conducere prin intermediul Summitului Global de Conducere.
   Pentru informații suplimentare despre Summit, vă rugăm să contactați:
   Ulf Osterlund, director regional WCA, osterlundu@willowcreek.org, Emanuel Moisa, membru al bordului BIG-Impact, emimoisa@yahoo.com „.

   BIG Impact nu se dezice de GLS, ci va facilita in continuare accesul liderilor crestini la conferintele GLS.
   Cu alte cuvinte, situatia este chiar mai ambigua si ciudata. BIG Impact nu combate problemele teologice din spatele Summitului, nu analizeaza cu atentie de ce s-a ajuns aici, dar in schimb continua sa faciliteze accesul liderilor crestini la ideile lui Bil Hybels prin Summit.
   Deci unde este Fake News?

   1. Fake News este interpretarea ta răuvoitoare, că altfel nu pot spune. Între două organizații a existat un parteneriat, care presupunea anumite responsabilități. La un moment dat o organizație nu mai e de acord cu poziția celeilalte. Anunță că se retrage din parteneriat. Dar, la mijloc este vorba de o procedură de „divorț“. Sunt la mijloc anumite materiale, stocuri de CD-uri, niște evenimente planificate pentru care s-au dat bani etc. E nevoie de o procedură de transfer civilizat. Faptul că nu mai mergi cu ei nu te transformă în terorist, nu le arunci materialele lor pe foc, nu lași în aer pe cei cărora le-ai luat banii. Poate că în lumea ta e ca în junglă. Noi ne considerăm oameni civilizați și tratăm cu respect pe cei cu care am defilat, chiar dacă nu mai defilăm cu ei. Ceea ce tu traduci distorsionat nu e decât procedura de transfer a gestiunii. Dar cine ești tu de te-ai erijat în judecător?

   2. (Se pare ca am scris acest comentariu dar nu am apasat si butonul de publicare.. il public, cu intarziere, exact asa cum l-am scris in urma cu cateva zile)

    Inca odata repet.. conform datelor publice, GLS Romania va continua colaborarea cu GLS SUA si Bill Hybels. Asta este sigur. In legatura cu BIG Impact, eu doar am subliniat ce pare sa se intample dincolo de aceste declaratii.
    Si din nou demonstrez ca din textul declaratiei GLS (nu BIG Impact), situatia pare ca este urmatoare: BIG Impact nu va mai colabora cu GLS in mod oficial, insa neoficial, liderii vor continua sa participe la conferinte si sa le recomande.

    ” WCA se află în conversație cu lideri români care și-au exprimat interesul în continuarea Summitului ….
    Pentru informații suplimentare despre Summit, vă rugăm să contactați:
    Ulf Osterlund, director regional WCA, osterlundu@willowcreek.org, Emanuel Moisa, membru al bordului BIG-Impact, emimoisa@yahoo.com. ”

    Intrebare: De ce este Emanuel Moisa, persoana de contact pentru Summit, in conditiile in care ei au incetat colaborarea?
    In momentul in care membrii bordului BIG Impact nu vor mai participa la conferintele GLS si se vor dezice public de tot ce inseamna ideologia si teologia lui Hybells, abia atunci vom putea spune ca au incetat orice colaborare. Dar ma tem ca asta nu se va intampla.

    Cine m-a pus pe mine judecator? Pai GLS si BIG Impact au un asa mare impact in bisericile din Romania incat Biblia imi da autoritatea sa judec. Si nu numai mie, ci noua tuturor care stam jos si ascultam.
    1 Corinteni 14:29 – cat despre prooroci, sa vorbeasca doi sau trei si ceilalti sa judece.

 2. Orice text scos din context devine un pretext. Dacă la fel faci și hermeneutica biblică scoțând textele din context, n-am cuvinte.
  Hai să-ți spun mai mai pe băbește… poate te prinzi. BIG a încasat taxe de participare de la „n” persoane pentru sesiunile programate la acest sfârșit de an ale GLS. Între timp Bordul BIG a rupt parteneriatul și BIG Impact nu mai merge înainte cu organizarea Summitului. Dar BIG are o obligație morală pentru cei cărora le-a luat bani pentru a participa la evenimentele respective. Aceia mulți nu sunt membri ai BIG, unii dintre ei chiar au protestat, fiindcă ei nu au nicio problemă cu alegerea doamnei ca pastor. Alții care au probleme poate își vor banii înapoi. Pentru primii, e nevoie de cineva care să le răspundă la eventualele întrebări cum își pot primi lucrul pe care l-au plătit. Încetând parteneriatul, BIG nu pleacă cu banii încasați într-un paradis tropical. Este moral angajat să soluționeze smooth predarea gestiunii către cei care vor continua să organizeze GLS. BIG nu va fi implicat în GLS și nici Emanuel Moisa nu va fi implicat în GLS. Doar predă gestiunea unor evenimente pentru care deja s-au făcut încasări, au fost produse materiale promoționale etc. Situl web GLSRomania a fost predat la câteva zile de la Comunicatul de Presă. Nu mai este administrat de BIG. Dacă citești cu atenție, se vede că autorul textului nu este de la BIG: „Noi respectăm decizia bordului BIG-Impact. Se întâmplă să avem o perspectivă diferită asupra acestei probleme și înțelegem că este o problemă în care creștinii sinceri pot sfârși prin a avea poziții diferite.” Nu judeca BIG după formulările unui text care se află pe un site care nu (mai) este gestionat de BIG. Odată transferul făcut în toate aspectele, numele lui Moisa va dispare de pe site și nici el, nici altcineva din BIG nu va fi persoană de contact.
  Dacă nici acum nu pricepi, doar Domnul te poate lumina. Ai grijă: cu ce măsură vei măsura, cu aceea ți se va măsura!

  1. Intrebarea mea pentru tine: vorbesti in mod oficial in numele BIG?
   Pentru ca daca citesti articolul meu cu atentie, afirm clar ca BIG Impact isi mentine pozitia, doar ca exista o nedumerire cu privire la Emanuel Moisa ca persoana de contact pentru Summit. Articolul meu se refera in cea mai mare parte la GLS – dupa cum citesti si in titlul – nu la BIG.
   Si nu este vorba de nici o hermeutica gresita. Termenul de „in unanimitate” din comunicatul BIG a aparut mai tarziu. Nu se afla in primul comunicat, iar eu l-am vazut abia acum. De aici a aparut intrebarea logica despre Emanuel Moisa.
   Si nu ma deranjeaza actualizarea informatiilor, dar poate inveti sa comunici putin mai.. crestineste.

 3. …”dar poate inveti sa comunici putin mai.. crestineste” este si recomandarea mea pt tine Emi.
  Dupa scurta lecturare acestei postari si a raspunsurilor pe care le-ai dat mai sus , pot sa spun ca sunt de acord cu Mihai cu faptul ca ai o interpretare rau voitoare si scoti lucrurile din context.
  Daca e sa mergem pe latura biblica, inainte sa arunci cu “noroi” la adresa fundatiei BIG si cateva referinte despre dl. Emanuel Moisa sunt curios sa te intreb daca ai vorbit personal cu dansul sau cu cineva din cadrul fundatiei BIG sau chiar WCA referitor la gandurile tale scrise in acest blog….sau ai avut ca baza doar “inspiratia Duhului Sfant”? Daca nu ai facut acest lucru, consider ca o mare lipsa de respect care duce la defaimarea unor persoane si a unei lucrari menite sa Il aduca pe Dumnezeu in lumea laica (chiar daca tu nu o vezi asa).
  ca si conluzie personala cred ca cel putin afirmatia pe care ai facut-o despre Dl. Hybels ti se aplica si tie: “b. O lipsa totală de respect față de Cuvântul Domnului. Hybells și GLS nu își bazează învățăturile și ideile pe Scriptură ci folosesc Biblia doar ca unealtă de susținere a propiilor idei.”
  cam astea sunt gandurile mele legate de continutul ideilor expuse mai sus indiferent daca sunt sau nu de acord cu decizia/directia WCA sau BIG. Fiecare avem libertate de exprimare, dar daca ceea ce spunem bazat pt informatii culese de ici de colo (fie ele si de pe site-ul oficial) si nu prin interactiune personala cu omul/oamenii in cauza, lezeaza imaginea creatiei lui Dumnezeu cred ca ne-am pierdut chemarea de a fi urmasi ai Lui , care ar trebui sa ii ajute pe cei din jurul nostru sa se ridice, sa se schimbe in asemanarea cu El….sa scriem pe nisip si nu sa aruncam “cu pietre”
  sfatul meu pt tine Emi este sa iubesti pe aproapele tau – asta nu inseamna sa fii de acord cu actiunile lui sau cu ce spune, dar felul in care ne comportam si vorbim trebuie sa arate Dragostea Lui si din pacate nu mi se pare ca nu am gasit asta in acest blog.
  Sper sa primesti aceasta mustrare, chiar daca nu ne cunoastem si nu ti-am transmis-o in mod personal ci am considerat ca trebuie raspuns in acelas cadru public in care ai scris tu ideile tale.
  Manu

  1. Stimate Manu.. este uimitor ca vezi doar reactia mea fata de comentariile postate de Mihai C. dar nu vezi atacurile lui subtile si pe alocuri chiar jignitoare.
   Asa cum am spus, nu am o problema in a mi se atrage atentia ca unele informatii nu sunt corecte ( si acelea minime daca observi) – voi scrie un update in curand – dar nici nu accepti faptul ca unele informatii initiale au fost incomplete.
   Scopul tau si al altora este sa discreditati articolul si ce am scris despre Bill Hybels. Stiu ca nu va place, dar Bill Hybels trebuie dat pe fata. Grav este ca oameni de la care ai pretentii teologice promoveaza un asemena eretic in spatiul evanghelic din Romania.
   Bill Hybels este criticat de foarte multi teologi seriosi si este evident in ca merge intr-o directie teologica liberala. Nu sunt eu singurul care semnaleaza problema.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: