Bill Hybels numește o femeie ca pastor conducător

Bill Hybels a decis să se retragă din poziția de pastor al bisericii/organizației pe care o conduce de zeci de ani – Willow Creek – și numește în locul lui doi pastori care îi vor lua locul.

Ei bine, cu această decizie Bill Hybels dovedește încă odată că pentru el Biblia nu reprezintă Cuvântul Domnului și nici îndreptarul învățăturilor sănătoase. Cel mult o carte care ar trebui consultată ocazional.  Și asta pentru că unul dintre pastorii care îl vor succeda este o femeie – Heather Larson – care va deține poziția de pastor-lider iar un bărbat, Steve Carter, va deține poziția de pastor-învățător. Asta presupune că Heather Larson va fi cea care va decide tot ce se întâmplă în acea biserică, și așa foarte influnetă, iar Steve Carter va fi omul care va predica.

Așa cum observă cei de la Christianity Today, nu numai că aceasta este o premieră pentru o mega-biserică dar este o premieră și pentru că cei doi nu formează o familie – soț și soție – ci fiecare este căsătorit și au familii separate.

Acest lucru este pur și simplu o sfidare a valorilor și carcaterului lui Dumnezeu dar mai ales o sfidare a Cuvântului Lui. Biblia este foarte clară în privința rolurilor de conducere în bisericile locale. Dumnezeu, care a creat omul ca bărbat și femeie, i-a creat pe cei doi cu roluri diferite, dându-le capacități și abilități diferite pentru a-și împlini rolurile, atât în familie dar și în biserica locală și chiar în societate. Chiar dacă omul a căzut în păcat, aceste lucruri nu s-au schimbat. Genul unei persoane va dicta deci la modul general și rolul și locul ei în lucrarea lui Dumnezeu. Astfel Dumnezeu a hotărât ca rolurile de conducere să fie deținute de bărbați, atât în familie cât și în biserica locală, iar soțiile lor să le fie ajutorul potrivit. Pe de altă parte, femeilor nu li s-a dat rol de conducere sau de învățătură în biserica locală, ci rol de slujire. La aceasta se mai poate adăuga că soțiile sunt chemate să fie un ajutor potrivit, nu pentru pastor sau biserică, ci pentru soțul ei și pentru lucrarea la care l-a chemat Dumnezeu.

Cum poate deci soțul acestei femei-pastor să își exercite rolul de lider în familie dacă soția lui este chiar păstorița bisericii în care el este membru?

Așadar, Bill Hybels nu numai că nu ține cont aici de nici un principiu biblic, dar pur și simplu ne dovedește la toți mândria și aroganța lui față de Dumnezeu. Prin ceea ce face acum Bill Hybels, ne dovedește că valorile lumii sunt mult mai importante pentru el și ne transmite astfel următoarele lucruri:

 • Nu mă interesează cum a creat Dumnezeu omul. Eu decid că femeile pot să aibe și alte roluri decât cele pentru care au fost create de El.
 • Nu mă interesează ce spune Biblia despre familie și sfințenie. Eu decid că acești doi lideri pot să lucreze și să petreacă foarte mult timp împreună în biserică și fără să fie căsătoriți.
 • Rolul esențial al familiei creștine în lucrare nu mă interesează. Acestea sunt idei învechite și nerelevante.
 • Nu mă interesează ce spune Biblia despre biserica locală. Eu decid că femeile pot să fie și pastori și lideri în biserică.
 • Nu mă interesează ce spune Biblia despre darurile spirituale. Dacă o femeie are abilități de lider sau organizatorice, ea trebuie să conducă.

Iar ca spectacolul să fie și mai grotesc, în timp ce aceștia doi erau prezentați sălii de Hybels, Heather Larson a afirmat că.. ”noi ne placem unul pe altul” .. cu referire la relatia si colaborarea lor, dar cum poți să afirmi așa ceva într-o biserică unde relațiile cu sexul opus trebuie să fie marcate de curăție, sfințenie și decență?

Din nefericire însă, Bill Hybels este extrem de influent în România, atât prin cărțile lui cât și prin conferițele de leadership promvate de Summitul Global de Conducere – GLS sau Big Impact, care însă au anuțat că în urma acestei numiri, vor încheia colaborarea cu Willow Creek. Din păcate, prea târziu. Pentru că problema nu este doar numirea acestei femei ca pastor, ci și învățătura și ideile care au dus la această numire, idei de care GLS nu pare să se desmintă. (Am scris mai multe aici si aici.)

În concluzie, situția merge din rău în mai rău, și mă refer aici la România. Găsim deja în țara noastră multe femei (în general carismatice) care predică sau care țin conferințe și care sunt ascultate de atât de mulți, dar fără discernământ. Voi scrie în viitor și despre asta. Însă ceea ce vedem acum, nu este decât dovada decăderii, lumescului și depărtării de Cuvântul Domnului, la fel ca situția din timpul lui Isaia care l-a făcut pe Dumnezeu să suspine:

Poporul Meu este asuprit de niște copii și-L stăpânesc niște femei. Poporul meu, cârmuitorii tăi te duc în rătăcire și pustiesc calea pe care umbli. – Isaia 3:12

 

3 răspunsuri

 1. Mike Lozneanu | Răspunde

  Frate Emi, de ce te miri acum? Bill Hybels de mult a demonstrat toate acestea atunci cand a acceptat-o pe aceasta femeie sa fie “elder”, prezbiter! Nu stiu cum a inteles el Scriptura si nici nu-mi dau seama cum cei din RO au colaborat cu el fara sa sesizeze ereziile lui! De fapt, inteleg: a dus bani in RO si din nefericire, se pare ca multimea dolarilor dicteaza cat de sanatoasa este doctrina! Trist, foarte trist ca multi au imbratisat non-valorile Willow Creek!

  1. Hybels nu are Duhul Sfant, de aceea nu poate intelege Scriptura. Iar multi din Romania au acceptat de mult valorile lui, numai ca la noi comunitatea evanghelica inca tine la valori conservatoare biblice si atunci se vad nevoiti sa i-a o asemenea decizie. Cred ca vom avea surprize in viitor si in Romania.

  2. Dar foarte bune observatiile, frate Mihai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: