Teodor Popescu și doctrina alegerii

Cultul BER nu are o direcție bine definită în ce privește doctrinele harului deși moștenirea noastră a fost puternic influențată de aceste doctrine care au fost baza predicării lui Teodor Popescu, Gheorghe Cornilescu sau Emil Constantinescu.  Chiar dacă ele nu au fost definite de ei în mod sistematic, ele se observă cu ochiul liber în predicile și textele pe care le avem acum la dispoziție.

Este însă trist că foarte mulți din adunările BER nu sunt conștienți de acest lucru și asta pentru că avem multe minusuri la capitolul educație teologică dar și pentru că în același timp ne ignorăm istoria și rădăcinile. Multe probleme ale istoriei noastre recente (și nu numai) cred ca ar fi fost evitate dacă de-a lungul timpului s-ar fi ținut cont de moștenirea noastră teologică, care se aliniază destul de bine cu moștenirea teologică a reformatorilor Luther și Calvin.

Așa cum am afirmat și altă dată, ideea ca Teodor Popescu a fost influențat cel mai mult de scrierile lui John Darby este falsă și neconformă cu biografia scrisă de Horia Azimioară. Iată mai jos câteva citate referitoare la doctrină, extrase din această biografie:

Doctrina s-a format pe parcurs şi pe măsura necesităţilor, pe măsură ce se ivea câte o greutate. La început era clar adevărul mântuirii. Teodor Popescu spunea: „Foarte devreme am ajuns la conturarea doctrinei. Dacă am avut ceva de lămurit, m-am înţeles cu Dumitru Cornilescu”. Totodată fraţii, cercetând Scriptura şi având la îndemână şi cărţile foarte folositoare ale lui C.H.M. şi ale altor credincioşi au fost ajutaţi să-şi adâncească tot mai mult cunoştinţele din Scriptură. (pag. 43)

Unii credincioşi din diferite biserici spuneau despre fraţii din strada Carol Davila că au cam acelaşi fel de gândire ca J.N. Darby. De fapt scrierile lui Darby erau cunoscute de foarte puţini credincioşi români şi numai C. H. Mcintosh era oarecum mai cunoscut. Teodor Popescu spunea: „Când citeşti pe Darby, parcă ronţăi nişte covrigi uscaţi”. (pag. 69)

Din când în când răsfoia şi Teodor Popescu cărţile lui J.N. Darby, mai ales că ele cuprind şi lămuririle pentru toate cele şaizeci şi şase cărţi ale Bibliei. Iar când dorea să aibă mai multă precizie asupra vreunui text din Scriptură, se uita în traducerea lui Darby. „Îmi spunea Dumitru Cornilescu să mă uit, când am ceva timp, prin comentariile lui Darby. Nu l-am ascultat în totul şi poate am greşit. Zicea că ce este Iorga în istorie, este Darby în Evanghelie. (pag. 69)

N-a reuşit să tipărească decât trei cărţi scrise de Spurgeon, deşi îi plăcea în mod deosebit să traducă din acest scriitor creştin pe care îl preţuia mai mult ca pe alţii. (pag. 56)

Și ca să exemplific acum și faptul că doctrinele harului și implicit doctrina alegerii (de care mulți din BER se împiedică acum) erau bine conturate în gândirea de teolog a lui Teodor Popescu, redau un citat din comentariul la 1 Petru:1-2:
 
”Aleși” este un cuvânt care se întâlnește în Noul Testament. Orice credincios este bine lămurit că este ales de Dumnezeu, și aceasta nu pentru vreun merit al său. 
– Ești dumneata sigur că ești ales de Dumnezeu ca să fi copil al Lui? – poate fi întrebat cel credincios.
– Da, sunt sigur.
– Dar ce, ești mai bun decât alții?
– Nu, dar sunt ales de Dumnezeu.
 
Alegerea nu este un lucru cu care să se mândrească cineva. În mândria aceasta au căzut evreii de odinioară. Alegerea înseamnă și datorii și obligații. Moise le spunea evreilor că Dumnezeu i-a ales nu pentru că sunt mai altfel decât ceilalți oameni.
Alegerea îl umilește pe credincios și-l ferește de a se ridica mai presus de alții. Apostolul Pavel, vorbind corintenilor despre alegere, le spunea niște cuvinte care obliga la smerenie: ”Dumnezeu a ales pe cele nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe înțelepți. Și Dumnezeu a ales pe cele slabe ale lumii ca să facă de rușine pe cele tari… .
Orice pricină de laudă cu vreun merit personal s-a dus.
Prin harul lui Dumnezeu suntem ce suntem, nu prin vreun merit personal. 
Cuvântul lui Dumnezeu spune că alegerea s-a făcut înainte de întemeierea lumii. Cum? Noi nici nu existam atunci! În mintea lui Dumnezeu însă existam.
 
Teodor Popescu, Prima epistolă a lui Petru,  ediție îngrijită de Horia Azimioară.
 
Mai pot adăuga multe alte citate ca acestea dar textele sunt la îndemână pentru cine vrea să le analizeze.  Chiar dacă doctrina alegerii nu apare în predici de evanghelizare, cum este și normal, apare în predici adresate credincioșilor. Iar ceea ce mă intrigă și mai mult este că în adolescența mea am auzit un citat al lui Teodor Popescu dat ca exemplu într-o predică, dar pe care încă nu l-am găsit scris. Sper ca la un moment dat să îl găsesc. Citatul era cam așa:
 
”Mulți se întrabă cum anume sunt aleși cei credincioși de Dumneze.  Dar alegerea și chemarea la pocăință și credință este ca o poartă mare pe care scrie întâi Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați… , și după ce intri vezi că scrie pe partea cealaltă Voi ați fost aleși înainte de întemeierea lumii.”
 
Sper să găsesc acest citat, dar dacă nu îl voi găsi mă voi mulțumi cu ce am. 🙂 Cel puțin cineva l-a atribuit lui Teodor Popescu acum mai bine de 20 de ani, într-o predică ținută în adunarea din Bucureștii Noi.
 
 
 

5 răspunsuri

 1. Eu am citit aceeasi idee (ma refer la ultimul tau paragraf ) in comentariul lui william macdonald. El cita din spurgeon daca nu ma insel;) Cred ca Teodor Popescu a preluat de la Spurgeon.

  1. Atunci avem încă o confirmare ca scrierile lui Spurgeon l-au influențat foarte mult pe T. P.
   Mulțumesc Dani ptr comentariu.

 2. Mircea Ianache din Ploiesti | Răspunde

  Citatul se gaseste in cartea „Din cuvintele lui Teodor Popescu”, pagina 170, primul paragraf:
  „Pentru lamurirea acestui gand dau o asemanare. Inchipuiti-va o usa enorma pe care sta scris: „Veniti la Mine toti cei truditi si-impovarati si Eu va voi da odihna”….
  …Aruncandu-si privirile inapoi spre aceeasi usa, vad scris pe ea cuvintele: Alegerea este prin har”.

  1. Multumesc Mircea pentru comentariu. Deci exista si text scris al acestui citat. Ma bucur ca cel putin mi-am amintit corect ideea. Slava Domnului.

   1. Si eu am auzit de multe ori aceasta explicatie in adunari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: