Teodor Popescu si.. J.N. Darby

Citind iarăşi prin istoria lui Teodor Popescu, aflu cu uimire că a fost numit de unii din afara mișcării inițiată de Dumnezeu prin el… darbyst.

Iată câteva citate:

O mișcare creștină in Romania, editor Daniel Cuculea,  SER 2000, pag. 122

Unii credincioși din alte grupări creștine spuneau despre T. Popescu că este darbyst, făcându-i în felul acestea un binemeritat compliment. Aceasta, pentru că din punct de vedere doctrinar avea cam aceleași vederi cu J.N. Darby. Totuși el nu prea agrea stilul greoi în care scria acesta.

Din când în când, T. Popescu mai răsfoia cărțile lui J.N. Darby, mai ales că ele cuprindeau lămuriri pentru toate cele 66 de cărți ale Bibliei. „Îmi spunea D. Cornilescu să mă uit când am ceva timp, prin comentariile lui Darby. Nu l-am ascultat în totul și poate că am greșit. Zicea că ce este Iorga pentru istorie, este Darby pentru Evanghelie. Totuși când îl citești pe Darby, parcă ronțăi niște covrigi uscați”. 

Din viața și lucrarea lui Teodor Popescu, Horia Azimioară, pag. 69.

Unii credincioși din diferite biserici spuneau despre frații din strada Carol Davila că au cam acelaşi fel de gândire ca J.N. Darby. 

 Totuși se pare că T. Popescu il prefera pe Spurgeon, din care a tradus trei lucrări: Fiți tari în Domnul, Din cuvintele lui Ion Plugarul și Eu sunt Domnul, doctorul tău.

6 răspunsuri

  1. Buna Emi
    Doua observații:
    -tudoriștii erau numiți darbiști mai ales de oponenții lor, unul dintre aceștia fiind Florea Moisescu de la revista Creștinul (a ”fraților deschiși”, adică cei numiți azi (vai) Creștini după Evanghelie). Vezi revista Creștinul din perioada interbelică aici: https://revistacrestinul.wordpress.com/
    -afirmația că Darby a colaborat cu Spurgeon sau invers e de tot ridicolul, scoate-o repede. Se cunoaște aciditatea cu care trata ”prințul predicatorilor” întreaga mișcare a fraților. vezi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Nelson_Darby la Criticism.

    1. 1. ca erau numiti de oponentii lui este un lucru, dar cele doua carti (care de altfel par sa aibă acelasi autor) mentioneaza ideea dintr-o perspectiva pozitiva.. nu negativa. Deci daca D. Cornilescu ii sugera lui T. Popescu sa citeasca Darby inseamna ca afirmatia nu este total grestia. Eu nu cred insa ca miscarea se putea numi darbysta in adevaratul sens al cuvântului, insa probabil ca erau numiti asa datorita spiritului ei, separata de toti evanghelicii.
      2. Da.. am modificat. Am confundat pe Spurgeon cu Geroge Muller, care a colaborat cu Darby pentru o perioada, dar când acesta a inceput conflictul cu Newton s-a departat de el si a incetat orice legatura.

  2. Dacă ai timp citește, dacă nu ai crede-mă pe cuvânt: în articolele despre botezul adult versus botezul copiilor, scrise de F. Moisescu în revista Creștinul, nu odată îi numește pe tudoriști darbiști. Și nu o face cu ton ironic, ci în mod serios.
    Acuma, trasul de argument cu ”noi nu suntem darbiști”, de către neosecuriștii ce au pus mâna pe Cultul BER e o dovadă a prostiei lor, dar nici lipsa de argument a celor acuzați nu e o dovadă de înțelepciune. ”Cultul” a fost dezbinat pe criterii și pe etape, au fost ”emigrați” forțat capetele prin anii 70, au fost izolații înțelepții rămași prin anii 80 și treptat lupii îmblăniți au rămas singuri păstori la turmă. Mieii de sânge crescuți de ei au fost în final ușor de învins cu acuzații de ”darbism”, că ”noi su suntem darbiști”. Ca și cum în ceața manipulatoare de acolo mai știe cineva ce e?
    Mișcarea BER, inițial tudoristă, prin reprezentanții ei nu a găsit la vremea ei, (anii 30) un corespondent doctrinar decât în îndepărtata Anglie, în ”closed brethren”. Și până astăzi i-ar fi greu să găsească, decât poate în protestantismul apusean pedobaptist.
    Acuzația de darbism dată de boturile groase celorlalți este ușor de probat, de fapt de aprobat cu recunoașterea: ”da, suntem darbiști, ca Tudor Popescu” sau ca ”D. Cornilescu” și cu citate istorice.
    La voi sunt nopți albe acum, nu?

    1. Sunt interesat sa citesc ce scrie acolo.

      In ce priveste neosecuristii si dezbinarea cultului.. asta a fost nu numai la BER. Comunistii au aplicat aceeasi strategie la toate cultele evanghelice. Problema a fost ca efectul acestor strategii a fost aproape devastator in BER din mai multe motive pe care nu sunt inca sigur ca le pot identifica. Dar probabil ca lipsa educatiei teologice formale si a unei mosteniri doctrinare si organizatorice puternic inradacinate in adunarile si statutul BER si-au spus cuvantul.

      Si da.. in BER sunt nopti albe de 3 ani incoace, si nici nu stiu cand se vor termina.

  3. Trebuie căutate pe revistacrestinul.wordpress.com acele articole care vorbesc despre botez. Mi se pare că e chiar în titlu cuvântul botez, sunt mai multe numere. Acolo Florea Moisescu (care a făcut școala biblică a fraților deschiși de la Wiedenest-Germania) scrie cu foc și cu năduf contra darbiștilor și a botezului de copil. Din câte-mi amintesc nu folosește numele de darbiști la zeflemea ci ca un apelativ uzual. Nu e miza mea, nu vreau să am timp să caut.

  4. Am rasfoit mare parte din Colectia crestinul .Am vazut ce argumente se aduc in favoarea botezului adult.Si cum se vorbeste impotriva botezului copiilor mici.despre „vestea buna”,ce pot sa spun e ca aici incearca sa abata atentia si sa introduca subiectul cu botezul in apa ,asa cum au facut „botezatii „in toate adunarile tudoriste .Fac aici o paralela cu ce s-a intamplat cu „Oastea Domnului”,cand a avut mari probleme ,atat din partea BOR ,cat si din partea Statului comunist.Cultele neoprotestante , cica, au sarit sa dea ajutor „Oastei” dar de fapt au tras cat au putut de partea lor pe membrii ostasi ,asa incat foarte multe biserici neoprotestante sunt cladite pe schelete ale „Oastei”.Asa e si in cazul nostru. BER are probleme mari ,si „vestea buna” pare ca da ajutor ,dar de fapt foloseste o cale veche.Cum mi-a spus cineva,ca avem probleme ca nu ne botezam la maturitate!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: