Dacă se va ridica în mijlocul tău un proroc sau un visător de vise care-ţi va vesti un semn sau o minune şi se va împlini semnul sau minunea aceea de care ţi-a vorbit el zicând: „Haidem după alţi dumnezei” – dumnezei pe care tu nu-i cunoşti – „şi să le slujim!”
să n-asculţi cuvintele acelui proroc sau visător de vise, căci Domnul Dumnezeul vostru vă pune la încercare ca să ştie dacă iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru.
Voi să mergeţi după Domnul Dumnezeul vostru şi de El să vă temeţi; poruncile Lui să le păziţi;de glasul Lui să ascultaţi; Lui să-I slujiţi şi de El să vă alipiţi.
Prorocul sau visătorul acela de vise să fie pedepsit cu moartea, căci a vorbit de răzvrătire împotriva Domnului Dumnezeului vostru care v-a scos din ţara Egiptului şi v-a izbăvit din casa robiei, şi a voit să te abată de la calea în care ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să umbli. Să scoţi astfel răul din mijlocul tău.
Deoteronom 13:1-5
Iată un text de gândit și analizat. Se pare că Dumnezeu poate să împlinească cererea unui profet fals doar pentru a pune la încercare loialitatea credincioșilor față de El. În text apar cel puțin doua teste pentru evaluarea personală:
1. Doctrina – cum altfel putem să știm care este adevăratul Dumnezeu dacă nu prin studiul doctrinei și teologiei? Credința vine în urma auzirii și auzirea din Cuvânt (Romani 10:17). Și după cum se observă Dumnezeu cere poporului să nu urmeze minunile unui sau altuia ci legile Sale. Acesta este testul. Când cauți senzaționalul și specataculosul iar legile lui Dumnezeu sunt pe un plan secund sau foarte departe, atunci avem o problemă. Iată de ce avem nevoie să analizăm Scriptură și să ne ținem pe cale.
2. Dumnezeu cere apoi poporului să își aducă aminte de ieșirea și izbăvirea lor din Egipt. Acesta este un punct important pentru că ieșirea din Egipt este un simbol al mântuirii noastre și eliberarea de sub robia păcatului și a celui rău. Așadar dacă am fost mântuiți și eliberați de Dumnezeu într-un mod atât de simplu, prin pocăință personală, de ce să mai căutăm alte căi de a ne apropia de Dumnezeu? Dacă Dumnezeu a putut să ne dea pace și eliberare de sub vina păcatului prin credință și pocăință, atunci cu siguranță poate să ne conducă și în continuare pe cale, fără să apeleze la nu știu ce minuni, profeți și profeții și alte puteri care mai de care mai ciudate. Problema se pune cu aceia care nu pot identifica Egiptul în trecutul lor, pentru că aceștia sunt expuși unor probleme care le vor depășii capacitatea de discernământ. Izbăvirea din Egipt trebuie să fie piatra de hotar în viața tuturor credincioșilor. De aceea este posibil ca aceștia să fie încă în Egipt și ei să aibe nevoie de salvare nu de minuni, pentru că altfel li se vor oferii căi alternative.
Domnul să se îndure.
Cuvantul lui Dumnezeu (Biblia) ne da cateva semnalmente dupa care putem sa recunoastem usor duhurile de ratacire.
1. Daca ceea ce se prooroceste nu se si intampla, este clar ca avem de-a face cu un duh de ratacire. O serie de grupari de asa-zisi ‘prooroci’ amagesc pe oameni promitandu-le marea cu sarea…, in numele Domnului! Purtand ca steag expresia “Asa vorbeste Domnul…”, ei pretind ca prevestesc viitorul unora, ca fac tot felul de minuni, vindecari miraculoase, etc. Pe astfel de oameni care promit multe, dar nu realizeaza mai nimic, Biblia ii numeste “prooroci mincinosi” si ne indeamna sa-i excludem din mijlocul nostru. Altii amagesc pe oameni punandu-i sa dea acatiste, sa faca matanii, sa pupe icoane, etc, promitandu-le pace, liniste, sanatate, bunastare, iertare de pacate, etc., toate avand echivalentul unei ‘frectii la picior de lemn’…
(continuare…)
2. Daca invatatura ce ne este data este impotriva Cuvantului lui Dumnezeu, sigur avemde-a face cu un duh de ratacire, chiar daca se experimenteaza minuni, ‘descoperiri’ noi, profetii aparte, etc. De exemplu ‘Sfanta Traditie’, numai sfanta nu este, cuprinzand o multime de contradictii flagrante cu Biblia, dar multi enoriasi o au drept capatai…! Dumnezeu ingaduie uneori ca profetiile mincinoase ale unor profeti mincinosi sa se implineasca, ca sa verifice daca noi tinem mai mult la Cuvantul Sau, sau ne luam dupa o minune. Anticrist, de exemplu, va face multe miracole, si-i va duce pe multi in ratacire… In ‘duhul lui Anticrist’ actioneaza deja multi, dar lucrarile lor nu sunt de la Dumnezeu, ci doar ingaduite de El. La Apocalipsa 2:2, Domnul spune astfel catre biserica din Efes: “Stiu faptele tale, osteneala ta si rãbdarea ta, si cã nu poti suferi pe cei rãi; cã ai pus la încercare pe cei ce zic cã sunt apostoli si nu sunt, si i-ai gãsit mincinosi.” – Cum verificam daca cineva este apostol?! – Numai prin Cuvantul lui Dumnezeu! Nu exista nici o alta cale eficienta si sigura… Sunt de exemplu unii eretici care spun ca dumnezeirea nu-i o Trinitate, si ca este vorba de o singura Persoana, care S-a manifestat initial ca Tatal, apoi S-a transformat in Fiul, iar in final a devenit Duhul Sfant. Acestia se lauda cu tot felul de minuni si miracole, cu vedenii ‘nastrusnice’, etc. Chiar daca acele lucrari ale lor sunt adevarate, ele insa nu autentifica invatatura lor gresita! O multime de prooroci falsi s-au aciuat in ultima vreme mai ales in tarile foste comuniste (si-n mod deosebit in Romania), unde lumea este total debusolata, mai ales spiritual…
(continuare…)
3. Acolo unde, prin invatatura sau activitati se distrage atentia de la Domnul Isus Hristos, in mod cert domina un duh de ratacire, si lipseste Duhul lui Dumnezeu… Isus Hristos afirma astfel despre duhul Sfant: “El Mã va proslãvi, pentru cã va lua din ce este al Meu, si vã va descoperi. Tot ce are Tatãl, este al Meu; de aceea am zis cã va lua din ce este al Meu, si vã va descoperi.” (Ioan 16:14-15) De aceea, Duhul Sfant nu proslaveste nici pe Maica Domnului, nici pe Sf. Anton, sau altul, si nici moastele cuiva…! De ex. putem folosi ca indreptar Epistola catre Coloseni, in care Fiul este marit, este glorificat, pentru ca El merita toata cinstea si slava, “cãci în El locuieste trupeste toatã plinãtatea Dumnezeirii.”( Colossians 2:9)
La Isaia 28:11-13 citim urmatoarele: “ Prin niste oameni cu buze bîlbãitoare si cu vorbirea strãinã va vorbi poporului acestuia Domnul. El îi zicea: „Iatã odihna; lãsati pe cel ostenit sã se odihneascã; iatã locul de odihnã!” Dar ei n-au vrut sã asculte, si pentru ei cuvântul Domnului va fi: „Învãtãturã peste învãtãturã, învãtãturã peste învãtãturã, poruncã peste poruncã, poruncã peste poruncã, putin aici, putin acolo” ca mergând, sã cadã pe spate si sã se zdrobeascã, sã dea în latz si sã fie prinsi.” Precum vedeti, oamenii care “dau in latz” sunt prinsi, sunt victime (“cad pe spate” si sunt “zdrobiti”) ale unei lucrari de ratacire, cauzata de faptul c-au refuzat ‘odihna’ – Domnul Isus Hristos este odihna noastra: “Veniti la Mine, toti cei truditi si împovãrati, si Eu vã voi da odihnã.” (Matei 11:28) In Epistola catre Evrei, la capitolul 4, ni se explica pe indelete cum El, Domnul Isus Hristos ne este adevarata odihna, in care poate intra oricine are dorinta, atat pentru viata de acuma cat si pentru vesnicie. La Coloseni 2:19 ni se spune ca oricine “nu se tine strâns de Capul”, care este Isus Hristos, va ajunge victima duhului de ratacire…! Biblia ne indeamna pe toti cei care vrem sa fim binecuvantati de Dumnezeu, sa fim plini de Duhul Sfant. Aceasta inseamna sa fim plini de Cuvantul lui Dumnezeu, si sa ne lasam calauziti/controlati de Duhul Sau in toata umblarea noastra. Plinatatea Cuvantului implica plinatatea Duhului Sfant, si atunci putem ramane “strans legati” de Domnul Isus Hristos.