Sa nu poftesti – porunca a-10-a

Traducere dupa John Piper – http://www.desiringgod.org/articles/fighting-covetousness-by-looking-at-others

Jerihonul a cazut inaintea poporului Israel. Nimeni nu avea voie sa ia ceva din bogatiile cetatii. Dar Acan a luat haine, argint si aur. Le-a luat, le-a ascuns si a incercat astfel sa ii insele pe conducatorii poporului. De ce a facut acest lucru? Cand a fost prins, Acan a raspuns urmatorul lucru: “Le-am poftit si le-am luat” (Iosua 7:21). A pofit. A dorit. El a dorit aurgintul, aurul si hainele mai mult decat partasia cu Dumnezeu.

Cuvantul ebraic pentru dorinta este acelasi si pentru pofta. A pofti inseamna a dori ceva foarte mult. Si foarte mult se compara cu dorinta dupa Dumnezeu. Daca dorinta te indeparteaza de Dumnezeu atunci este pofta. Si pofta este pacat.

Cred ca motivul pentru care cele 10 porunci incep cu porunca “sa nu ai alti dumnezeu afara de Mine” (Exod 20:3) si se termina cu porunca “sa nu poftesti” (Exod 20:17) este ca ele sunt in estenta la fel. Ele le incadreaza pe celelalte si le arata astfel sursa.

A nu poft inseamna a nu dori nimic intr-un mod care l-ar diminua pe Dumnezeu ca valoarea ta suprema. Si a nu avea alti dumnezeu in afara de El inseamna acelasi lucru. Nu pretui nimic sau pe nimeni intr-un mod care ar concura cu locul suprem a lui Dumnezeu in viata ta. Idolatria este ceea ce numim noi neascultarea primei porunci. Si idolatrie este ceea ce Pavel numeste neascultarea poruncii a zecea. (Coloseni 3:5)

Deci motivul pentru care Acan a furat si a mintit a fost pentru ca Dumnezeu nu era comoara lui suprema. El nu era satisfacut cu tot ceea ce Dumnezeu ii promisese. De aceea probabil Iosua i-a zis atunci cand l-a descoperit: “Fiule, da slava lui Dumnezeu” (Iosua 7:19). Cand preferam ceva mai mult decat pe Dumnezeu, aceast lucru injoseste gloria lui Dumnezeu. Acesta a fost pacatul lui Acan.

Dorind aurul mai mult decat pe Dumnezeu inseamna pofta, iar acest lucru este idolatrie.

Anunțuri

Un răspuns

 1. Problema nu se pune ca Acan “a poftit”, si vai, ce-a patit…, saracul…!!
  Domnul stabilise o ‘procedura’ de lupta, ce trebuia aplicata Ierihonului, apoi intregului Canaan…
  Evreii nu trebuiau sa duca un razboi de jaf, ci unul de pedepsire. Pacatele Canaanitilor “ajunsesera la culme”, si Domnul S-a folosit de ‘poporul Sau’, ca sa-i nimiceasca pe aceia cu desavarsire!
  Daca si altii si-ar fi insusit lucruri ca Acan, armata n-ar mai fi luptat unit, si pana la capat, ci fiecare, cum si-ar fi facut plinul, s-ar fi codit…, apoi poate s-ar fi chiar retras… Ar fi rezultat haos, anarhie…, si in final evreii ar fi fost infranti.

  Pofta lui Acan s-a manifestat pe timp de razboi, adica pe ‘stare de necesitate’…, fapt pentru care nu a fost doar certat, luat de urechi sau primit nuiele, dat ca exemplu negativ si primit ‘cartonas rosu’ sau te miri ‘vot de blam’ ori altfel de ultimatum…

  Apoi, sa citim cu luare aminte ce le-a spus Iosua oamenilor sai, din partea Domnului, inainte de atac:
  “Feriti-va numai de ceea ce va fi dat spre nimicire; caci daca veti lua ceva din ceea ce va fi dat spre nimicire, veti face ca tabara lui Israel sa fie data spre nimicire si o veti nenoroci.” (v. Iosua 6:18)
  Aici, practic nu avem de-a face doar cu o povata de bine, ci cu o PORUNCA din partea lui Dumnezeu, si un ORDIN MILITAR din partea lui Iosua.

  Acan deci n-a ascultat nici de Domnul, nici de comenduire…, pentru niste avantaje personale, fara sa-i pese ca astfel condamna la pieire, in mod premeditat, toata “tabara lui Israel”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: