Citiți, fraților, Calvin … pe bune!

Marius Cruceru

Deja cred că devin sătul de modul în care se întrerup discuțiile foarte abrupt cu unii dintre cei mai calviniști dintre pămînteni în momentul în care îi întreb dacă l-au citit pe Calvin de la sursă sau au ascultat numai Piper pe Youtube.

Sînt deja sătul de teologi de pripas (și de o parte și de cealaltă), buni de gură, slabi de carte, care sînt vocali precum suporterii de fotbal, huiduie și strigă (și dintr-o parte și din alta și … uneori la propriu), fără să fi avut acces la textele fundamentale.

Mi se întîmplă la fel cînd discutăm despre muzică și întreb care este diferența dintre gen muzical și specie muzicală. După ce trecem peste acest moment penibil, de obicei discuția se încheie ex abrupto.

Iată de unde se poate începe, dacă doriți:

Vezi AICI și AICI și AICI și AICI.

Așa cum spune autorul indicat în…

Vezi articol original 53 de cuvinte mai mult

Anunțuri

3 răspunsuri

 1. Asa se petrec lucrurile si in Fratietatea noastra.Foarte putini au citit cartile lui Darby.Si totusi isi permit sa declare invatatura lui ca fiind…satanica.Altii, nu au mai citit de mult o carte,si isi permit sa semneze acte de punere deoparte a fratilor care sunt mai rasariti dintre noi.
  Pe blogul intitulat DESPREBER, ai vazut ce de greseli gramaticale si literale sunt pe centimetru patrat ,si totusi decid lucrurile din punct de vedere teologic si practic ,in BER.
  Nu vreu sa denigrez pe cei fara scoala,dar unii chiar nu vor sa mai invete cate ceva.
  Pacat…

  1. Pai nu au spus asa fratii de la Pitesti.. ca nu au nevoie de oameni cu scoala? Wurbrand zicea odata: imi este teama de omnul care citeste o singura carte, fie ea doar Biblia.

 2. Mda, este “…pe bune!”, fiindca practic, si aproape direct, fratele Marius Cruceru ne indeamna sa re-studiem cu atentie intreaga Scriptura…, intrucat John Calvin, pe langa diverse lucrari ample si multe predici si, a scris COMENTARIILE a 47 din cartile Bibliei…

  Calvin subliniaza in mod repetat ca obtinerea mantuirii si mentinerea in ea se realizeaza fara meritele noastre si ca ambele ‘procese’ sunt daruri primite de sus, prin Harul lui Dumnezeu. El sustine, in mod sistematic faptul ca “Dumnezeu este credincios” si, dupa ce ne-a socotit neprihaniti, ne trece prin scoala sfintirii si ne tine in mantuire pana la capat, cand ne va si glorifica.

  Spurgeon, de exemplu, a fost un credincios ‘calvinist’, nu in sensul c-a apartinut credintei reformate ci pentru c-a sustinut si el aceasta pozitie. Cand a fost intrebat care-i secretul de asa multi oameni au fost convertiti si transformati prin predicile sale, el a dat urmatoarea explicatie: “Sunt doua lucruri pe care le-am facut: am predicat TEOLOGIE CALVINISTA si ETICA PURITANA”.
  Etica puritana este ‘stramta’, ‘ingusta’, si spune ca toti cei care au fost mantuiti vor arata cu viata lor ca intradevar au fost alesi de Dumnezeu, ca sunt o faptura noua in El.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: