Pentru ca am fost curios să aflu cam ce a predicat Teodor Popescu am răsfoit două biografii ale lui și ale lucrării conduse de el și colaboratorii lui. Am rămas surprins să aflu că a fost un calvinist convins în doctrină (sau că a avut convingeri calviniste) și că a predicat harul lui Dumnezeu mai mult decât orice altceva, într-un context al păcăinței, credinței și al dragostei lui Dumnezeu pentru copiii Lui.
Mai întâi iată o observație găsită în cartea O mișcare creștină în România, publicata de SER în anul 2000 și editată de Daniel Cuculea:
Teodor Popescu, căruia doctrina calvină i se potrivea ca o mănușă, a stimat mult și a urmat pe înainte-mergătorul său duhovnicesc C.H. Spurgeaon, însă nu în toate amănuntele. (în context este vorba despre practica botezului – n.p.). pag. 139.
A doua biografie este Din viața și lucrarea lui Teodor Popescu, de Horia Azimioară, publicata în 1987. Mai jos citez câteva din ideile lui Teodor Popescu prezentate de autor: pag. 82 -86.
„Credincioşii la picioarele crucii s-au născut şi acolo trebuie să rămână, ca să fie sănătoşi în credinţă şi viaţă: cum se vor depărta de jertfa de pe Golgota şi-şi vor lua privirile de la Domnul Isus, ei pot să se îmbolnăvească.”
„Suntem mântuiţi în chip desăvârşit, mântuiţi pe deplin, cu o mântuire veşnică, primiţi în chip desăvârşit înaintea Tatălui. Nu lipseşte nimic mântuirii noastre, primirii noastre înaintea Lui. Aici este perfecţiune, aici nu mai este nimic de adăugat. În ce priveşte însă lucrarea Duhului Sfânt în noi, lucrare care trebuie să scoată chipuri asemenea Domnului Isus, lucrarea aceasta se continuă până în ziua când şi Duhul Sfânt va zice: S-a isprăvit!”
„Omul firesc înţelege pentru a face, nu înţelege însă pe a crede. Cere-i să facă ceva pentru Dumnezeu şi găseşte că este bine aşa; cere-i însă să creadă şi să ia, şi vei vedea că nu pricepe cum vine asta. Şi de n-ar lucra Dumnezeu însuşi prin harul Lui, nimeni n-ar ajunge la credinţă”.
„Dacă oaia se rătăceşte, nu se mai întoarce acasă. Câinele se întoarce, pisica se întoarce, chiar porcul se întoarce. Oaia nu se mai întoarce, ci se duce şi se tot duce, căci nu mai ştie drumul spre casă. Oare nu este şi omul tot aşa? Cunoaşte el drumul spre Dumnezeu? Dacă nu ne-ar căuta Domnul Isus însuşi, cine L-ar mai căuta? Ne-a căutat însă El Însuşi, în aceasta este harul la lucru şi toată mântuirea noastră este numai har din partea Lui. El este Alfa şi Omega, El începe, El continuă, El duce totul la bun sfârşit. Nu este nici un merit din partea noastră, să nu credem că am fost mai ceva decât ceilalţi şi de aceea ne-am întors la Dumnezeu. El ne-a căutat şi ne-a chemat cu chemare sfântă; El face totul.”
„Chiar faptul că cineva caută pe Dumnezeu, tot de la Dumnezeu porneşte. Chiar faptul că te-ai încredinţat măcar în parte de păcat şi ai simţit nevoia unui Mântuitor care să te scape de păcat, chiar şi aceasta este lucrarea Lui. Noi nu L-am căutat pe El, ci El ne-a căutat pe noi. Aşa că de la un capăt până la altul, lucrarea nu este decât a Lui.”
„Epistola către Efeseni cuprinde o preamărire a harului lui Dumnezeu. Şi noi, pe măsură ce înaintăm în viaţa de credinţă, învăţăm să preamărim harul lui Dumnezeu. Cei mai mulţi nu cunosc la început harul lui Dumnezeu decât într-o mică măsură. La început parcă îţi atribui şi ţie însuţi un merit: Da, dar şi eu m-am interesat de lucrul acesta, am dorit după Dumnezeu; deci am făcut şi eu ceva în comparaţie cu alţii care nu fac nimic. Mai târziu toate aceste pretenţii cad şi, comparându-te cu cel mai decăzut om din lume, zici: Nici eu n-am fost mai bun. Dacă este vreun merit, este al harului lui Dumnezeu.”
„Este har pentru mântuire. Este har pentru a fi sfinţiţi. Harul lui Dumnezeu este puterea noastră, fără har nu putem rezista în faţa ispitelor. Harul lui Dumnezeu păstrează pe cei credincioşi. Este har pentru a lucra. Este har pentru timpul de suferinţă. Este har pentru clipele din urmă ale celui credincios.”
„Dumnezeul nostru este un foc mistuitor. Nu te arde pe tine, dacă eşti copilul harului. Vă aduceţi aminte de cei trei tineri care au fost aruncaţi în cuptorul de foc, înfăşuraţi în albiturile lor. Focul ar fi trebuit să le ardă întâi rufele. Dumnezeu a făcut ca nici măcar părul să nu capete miros de ars. Când copilul harului lui Dumnezeu nu ia seama şi se lasă înfăşurat de unele lucruri care i-ar fi o greutate pe cale, Dumnezeu poate să ardă ceea ce ar putea să ne înfăşoare, dar nu pe noi înşine. Adeseori poate boala de care suferi în trup ar trebui să fie un foc care să ardă unele primejdii care îţi sunt necunoscute.”
Dumnezeu însă a aprins o lumină în noi şi tot El Se însărcinează să păstreze şi să păzească această lumină; ba mai mult, s-o şi facă să crească spre slava Lui. Nu noi îl ţinem pe El, ci El ne ţine pe noi.”
„Am fost chemaţi la Domnul Isus prin har şi am fost mântuiţi prin har. Ce caută acest DACĂ aici, la Coloseni: ‘Dacă rămâneţi’? Atârnă oare de mine să rămân? Dar eu nu sunt în stare să fac nimic bun. Cei uşuratici cad pe cale. Acest DACĂ vrea să trezească pe cel credincios, să-l facă să alerge la har.
Un tată ţine pe copilul său de mână. Sunt amândoi pe o înălţime, lângă care se arată o prăpastie mare. — Vezi tu, zice tatăl copilului, dacă nu te laşi ţinut de mâna mea, ai putea să cazi în prăpastia asta!. Ce face copilul? ‘Lasă-mă, tată, că o să fiu eu atent?’ Nu. El se ţine şi mai strâns de mâna tatălui, tocmai pentru că i-a spus acest DACĂ. Mă ţii Tu, Doamne, ţinut sunt; mă laşi Tu, mă prăpădesc. Dar Dumnezeu păstrează pe ai Săi.
„Şi care totuşi au căzut” (Evrei 6). N-au căzut pe cale, ci alături de ea, peste parapet. Întrebarea de căpetenie este dacă un suflet care zice că a crezut, este născut din nou. Cei născuţi din nou pot să piardă viaţa veşnică? Întrebarea pare grea, cutez însă să răspund că nu pot (Ioan 10.28). Dacă un astfel de om a căzut într-un păcat, nu înseamnă că s-a prăbuşit pentru totdeauna. Când un credincios a căzut într-un păcat, se vede la el durerea unui copil al lui Dumnezeu şi mai curând sau mai târziu, el se va ridica din căderea lui.”
„Samson a părăsit pe Dumnezeu, dar Dumnezeu n-a părăsit pe Samson. Chiar în închisoare, Dumnezeu nu l-a părăsit. Acolo i-a venit pocăinţa, i-a venit şi credinţa prin care a fost restabilit în starea de om credincios.”
„Se poate şterge numele din Cartea vieţii! Cutare conta drept credincios, a mers până la un timp pe cale şi pe urmă a căzut. S-a şters numele lui din Cartea vieţii! Dacă a fost născut din nou, n-a fost şters; dacă însă n-a fost născut din nou, n-a fost scris acolo, deci nici n-a fost şters. Mulţi se numesc căzuţi, dar n-au avut de unde să cadă.”
„A cădea într-un păcat este un lucru, şi a te lepăda cu totul de Cristos este altceva.”
„Stăpâneşte păcatul asupra noastră? Atunci nu suntem credincioşi. S-a întâmplat însă să păcătuim? Atunci Cuvântul ne spune că avem un Mijlocitor.”
„Oricâte greutăţi îi punem în faţă, oricâtă încăpăţânare şi îndărătnicie arătăm deseori, El nu oboseşte, nu ne lasă şi nu ne părăseşte. El niciodată nu va spune despre noi: – Nu ştiu ce să mai fac cu tine, te-am dus până aici, dar de aici încolo nu te mai pot duce”.
A avut dreptate fratele Teodor Popescu, subliniind ca „El nu oboseşte, nu ne lasă şi nu ne părăseşte.”
Mentinerea noastra in mantuire si finalizarea ei este lucrarea Domnului Isus. El nu ne-a lasat s-o finalizam noi, cu puterile noastre ci o duce El la “bun sfarsit”. Mantuirea noastra este un lucru de care ne bucuram din clipa in care L-am primit pe Domnul Isus Hristos ca Mantuitor, Stapan si Domn, si “pana la capat”.
Sa ne reamintim doar cateva versete:
1 Cor. 1:8: “El va va intari pana la sfarsit, in asa fel ca sa fiti fara vina in ziua venirii Domnului nostru Isus Hristos.”
Filip. 1:6: “Sunt incredintat ca Acela care a inceput in voi aceasta buna lucrare, o va ispravi pana in ziua lui Isus Hristos.”
Ioan 5:24: “Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele, si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica, si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.”
Ioan 6:37-38: “Tot ce-Mi da Tatal, va ajunge la Mine; si pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afara; caci M-am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis.”
Tatal a planificat sa ne mantuiasca, apoi ne-a dat in grija Fiului. Fiul ne-a primit pe toti cei care am crezut in El si n-a izgonit pe nimeni afara, pentru ca El face voia Tatalui:
“Si voia Celui ce M-a trimis, este sa nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci sa-l inviez in ziua de apoi. (Ioan 6:39)
– Pe cati ii pierde Domnul Isus? – Pe niciunul, pentru ca face voia Tatalui.
Imagineaza-ti ca un predicator zice unui nemantuit: „vino la Domnul Isus, El iti va da o mantuire deplina, desavarsita si vesnica, dar… desi mantuirea este deplina, desavarsita si vesnica, esti in pericol sa o pierzi oricand, vei primi o mantuire pe care in orice clipa esti gata sa o pierzi…” – e o contradictie in termeni, asa ceva e pur si simplu absurd, contrazice cele mai elementare notiuni ale logicii. (Daca omul nemantuit aude asta ar putea zice: ce folos sa mai vin la mantuire?, daca nu am nici o garantie ca voi ramane mantuit?…)
Personal l-am auzit pe dl Botgros ca s-a rugat: „Doamne, multumim pentru iertarea Ta deplina, castigata la Golgota” – asta fiind de curand intr-o zi de marti la rugaciune, in Carol (am retinut perfect cuvintele, pentru ca mi s-au parut in contradictie cu ideologia dansului). Daca iertarea este deplina, atunci se mai poate vorbi de judecata? (nu ma refer la judecata de rasplatire, ci la judecata pentru pacat – aceea la care poti merge in iad, in care poti fi pierdut pe veci). Daca sunt judecat atunci nu sunt iertat. Daca nu sunt iertat nu sunt mantuit. Daca iertarea este deplina, inseamna ca niciodata nu mi se mai imputa pacatul (nici trecut, nici prezent, nici viitor). O iertare care nu iarta si pacatele viitoare, nu este deplina, nu este perfecta. (Dar oricum mi se iarta doar pacate viitoare, pentru ca Jertfa Domnului Isus a fost acum 2000 de ani. Cand Domnul Isus S-a adus Jertfa pentru pacat, eu nici nu existam, prin urmare Jertfa de atunci, iarta pacatele mele de acum, facute in viitor, fata de Jertfa Domnului Isus…). Deci, daca iertarea este deplina, perfecta, atunci nu mi se mai imputa niciodata pacatul, datorita iertarii depline; si atunci inseamna ca nu voi mai fi niciodata judecat. Prin urmare sunt mantuit pe deplin. Iar o mantuire deplina, nu se mai poate pierde – tocmai pentru nu mai sunt niciodata judecat pentru pacat; altfel n-ar mai fi deplina.
(doar daca judecam dupa cuvintele dansului, se observa clar contradictii…)
Insusi cuvantul „mantuit” inseamna: salvat, scapat. Daca sunt pericol sa-mi pierd mantuirea, atunci sunt salvat doar temporar, pana in punctul in care imi pierd mantuirea. Dar asta intra in contradictie cu Evrei 10:14 „Printr-o singura jertfa, El a facut desavarsiti PENTRU TOTDEAUNA pe cei ce sunt sfintiti”. Daca sunt mantuiti prin Jertfa Domnului Isus, sunt mantuiti pe deplin, in chip desavarsit, si asta pentru totdeauna; nu pentru ceea ce sunt eu, ci pentru ceea ce este Domnul Isus, si pentru pretul nespus de mare al Sangelui Sau. Daca exista pericolul sa-mi pierd mantuirea, inseamna ca nu sunt mantuit pentru totdeauna, ci pana in punctul in care imi pierd mantuirea, dar asta intra in contradictie cu textul, care spune: pentru totdeauna. Deci concluzia este ca odata ce sunt mantuit, si sunt sfintit prin Sangele Domnului Isus, nu imi pot pierde mantuirea,
Asta spune Scriptura – si Scriptura nu poate fi desfiintata…
Din punct de vedere pozitional suntem mantuiti pe deplin si vesnic, trebuie ca asta sa se vada si practic in viata celor credinciosi, ajutati de Duhul Sfant.
Comentariul este apropo de ceea ce spunea fratele Teodor Popescu, dar si de contradictiile si minciuna in care zac unii care isi spun frati si dezbina biserica Domnului Isus.
Nimeni nu se poate ruga ca un arminian .
Adevarat! Toti ne rugam.. Domane ajuta-i sa creada, ajuta-i sa ramana credinciosi, Doamne pastreaza-i pe cale, etc.
Cat de adevarat poate fi…! Fara o siguranta deplina in Domnul Isus, nimeni nu se poate apropia de El; altfel ar insemna sa nu avem incredere in mantuirea Lui, si in ultima instanta in Domnul Isus, iar asta nu face decat sa-I raneasca Inima, si nici noi sa nu avem pace…
Constat, nu pentru prima oara, ca sunteti superficiali in a trata adevarurile de baza ale crestinatatii. Va legati de calvinism, darby-sm … etc. Nu aveti un punct de plecare, si filozofati pe marginea subiectului fara concluzii. Fratilor, opriti-va si sa stiti ca EXISTA DUMNEZEU! Terminati cu polemica aceasta pe fel de fel de blog-uri. Cand stim cine scrie …. Pocaiti-va si credeti simplu in evanghelie, aceasta ar ajuta pe multi care va citesc insemnarile. Tot cautati pe cine are inaintas Dl. Teodor Popescu, si tot puneti in dreptul lui toata biblioteca care a citit-o. Dragii mei, Dl. Teodor popescu este un urmas al Domnului Isus Hristos, atat. Intelegeti si nu va mai tulburati sa aflati pe cine copiaza, in cine se regaseste, etc. Succes!
@ un glas care asculta… Inteleg ca nu iti convine ce se scrie aici.. Daca erai precum te intitulezi.. citeai inainte ce s-a scris si despre ce discutam aici, ca sa intelegi totusi contextul.
Si sa ne oprim din ce? Acest articol este o simpla copiere a unor citate din predicile lui Teodor Popescu care dovedesc ca dansul avea convingeri calviniste in ce priveste siguranta mantuirii. Se pare ca nu iti convine chestiunea. Este problema ta si nu ma intereseaza.
si apropo, cine scrie aici? Emi Zarnescu ma numesc si imi afirm deschis convingerile personale. Mai mult, am adus niste dovezi ca si altii, mai mari ca mine in credinta, au avut aceleasi convingeri ca ale mele.
Daca nu ai nimic de comunicat cred ca ar fi bine sa te comportati precum numele pe care ti l-ati ales.