BER- Biserica Evanghelică Română – trece în această perioadă prin tulburări și lupte aprige pentru putere. Chestiunea nu este una nouă, ce este nou este doar numele celor implicați. Așa cum s-a auzit și cum a fost numită, mineriada din Carol Davila s-a lăsat cu uși forțate, îmbrânceli și forțarea amvonului. Probabil că pentru mulți acestea sunt un șoc. Pentru noi cei din BER lucrurile nu sunt chiar un șoc. Se pot aminti aici alte mineriade petrecute după revoluția din 89 prin care s-au ocupat abuziv funcțiile Uniunii și conducerea din Carol Davila. Sigur că se naște o întrebare: cum este posibil ca într-o grupare așa de strictă și tradiționalistă să existe asemenea manifestări? Voi încerca în prezentul articol să ofer câteva răspunsuri dar și câteva soluții posibile.
Frânturi de istorie
Istoria miscarii BER – cultul crestin “Biserica Evanghelica Romana” începe undeva in jurul anului 1920 prin Teodor Popescu, fost preot ortodox, care consideră că Biserica Ortodoxă merge pe un drum greștit și ajunge astfel la convingerea că relația cu Dumnezeu este nu numai posibilă dar este și personală, într-un mod direct, fără mijlocirea Bisericii, și pune astfel bazele mișcării evanghelice cunoascută acum și sub numele de tudoristă.
După ce Teodor Popescu este dat afară din Biserica Ortodoxă, în urma sentinței din 16 ianuarie 1924, acesta a continuat predicarea caracteristică noii treziri numită “viața nouă în Dumnezeu”, în întălniri de case, în București și prin evanghelizări în alte zone ca Ploiești, Câmpulung, Bârlad, ș.a.m.d.
Iată ce nota gazetarul Dem. Teodorescu în revista „Cuvântul Liber” despre aceste eveniment: „Luther a fost inițiatorul unei dezidențe reale și binefăcătoare pentru propășirea luminilor… Avem de câteva zile un Luther român. „ (în Daniel Cuculea, O lucrare creștină în România, Societatea Evanghelică Română, 2000, București)
Încetul cu încetul mișcarea a început să prindă contur numindu-se creștini după scriptură.
Prima sală proprie este chiar sala din str. Carol Davila 48, sală care s-a construit printr-o Societate Cooperatistă pă Acțiuni TREZIREA. Scopul societății era de a edita materiale religioase, de a închiria clădiri și săli pentru conferințe și campanii de evanghelizare, președintele asociației fiind scriitorul D. Nanu.
Societatea este înființată în 1925 și în același an se începe și construcția pe terenul din Carol Davila, un teren donat de către Doamne Piteșteanu lui Teodor Popescu. Banii primiți de la prințesa Ghica și Callimachi sunt folosiți pentru Construcția sălii care se termină un an mai târziu.
Se pune astfel bazele bisericii și apare asociația Creștinilor după Scriptură, o asociație din care fac parte biserici locale din București și din alte orașe ale țării, numarul bisericilor – mai mici sau mai mari – ajungând în 10-15 ani la aproape 400.
Însă în 1939 asociația este obligată de stat să fuzioneze cu Creștinii după Evanghelie, cu care au trebuit să coabiteze până după revoluția din 1989 când cele două culte se despart legal și foștii Creștini după Scriptură devin cultul creștin Biserica Evanghelică Română. În tot acest timp, atât cele doua Uniunii cât și bisericile locale au funcționat separat.
Probleme organizatorice actuale
Așa cum am spus, de-a lungul istoriei ei scurte, mișcarea a avut parte de multe situații tensionate. Oameni de mare valoare spirituală și teologică au făcut parte din aceasta grupare, care însă nu a ajuns la o maturizare care să îi permită să facă față cu brio unor conflicte interne. Deși perioada de început este marcată de unitate și colaborare, totuși dilemele doctrinare specifice începuturilor sunt inevitabile. De asemenea au apărut probleme organizatorice și eclesiologice: cum ne organizăm în biserica, cine conduce, cum conduce, cum sunt aleși, pe cine alegem, ș.a.m.d.
Ei bine, aceste probleme nu sunt rezolvate nici până acum. Deși există un Statut de Funcționare totuși gruparea nu este suficient de matură ca să aibe respect pentru formele de organizare. Sunt extrem de mulți membrii care văd Statutul ca fiind ceva lumesc, unii chiar drăcesc. Sunt voci, și nu puține, care afirmă că Statutul nu este decât pentru relația cu statul, noi în biserici ne organizăm cum vrem, sau mai bine zis, ne organizăm după ureche. De cele mai multe ori, în majoritatea bisericilor BER, procedurile de vot stabilite în Statut, pentru sfatul de frați (comitet) nu sunt respectate. Acestea au dus de foarte multe ori la conflicte deschise, conflicte care s-au perpetuat și care au culminat chiar cu acțiuni violente din partea unora.
Aici apare prima problemă – sfatul de frați local – care reprezintă forul de conducere al bisericii locale. Deși deciziile în cadrul acestuia trebuiesc luate prin votul majoritar, totuși de cele mai multe ori, deciziile sunt pur și simplu luate de unul sau doi membrii fără ca ceilalți să aibe vre-un cuvânt de zis. Nu mai vorbim de faptul că unii membrii nici nu sunt supuși votului bisericii ci sunt pur și simplu numiți. Și în acest fel se perpetuează o stare de fapt și o mentalitate de repudiere a formelor legale de organizare, mentalitate care este perpetuată și la nivel de cult.
A doua problemă – Sfatul de Frați pe Țară – care este forul național de conducere al cultului. De când mă știu au fost probleme serioase la fiecare alegere a SFT. Multe dintre acestea au apărut din cauza nerespectării procedurilor de vot și a lipsei de transparență. La ultima votare, procedurile au fost pur și simplu schimbate în urma unei propuneri (membrii nu au mai fost aleși în plenul Adunarii Reprezentanților ci pe zone geografice), însă această schimbare trebuia suspusă votului Adunării Generale a Reprezentaților, apoi introdusă în Statut, declarată schimbarea le Ministerul Cultelor și abia apoi intrara în vigoare. Și tocmai această schimbare a dus la mineriada din 8.09 din Carol Davila.
Probleme teologico-educaționale actuale
Pe lângă problemele organizatorice, cultul BER are și probleme de natură teologico-educaționale. Această problemă reprezintă de fapt lipsa educației formale teologice la nivelul liderilor și membrilor BER. În momentul de față există foarte puțini lideri care au licențe în teologie, și foarte mulți predicatori care nu au nici un fel de educație teologică formală. Nu cunoasc pe nimeni în cadrul BER care să dețină o diplomă de Master în teologie.
Acest lucru nu o spun ca o critică ci ea este un fapt. Cauza acestei probleme vine din ideea că educația teologică este periculoasă. Astfel liderii NU încurajează oamenii să studieze teologia și în plus pun și frâne. S-a dezvoltat astfel o mentalitate închisă față de teologie având ca sursă teama că se va introduce în BER doctrine care nu sunt conforme cu Mărturisirea de Credință. Și astfel fiecare predicator se descurcă cum poate și dacă poate.
Ce se poate face? (asta după rezolvarea rezolvarea problemelor cu votarea)
1. În primul rând, Statutul și Mărturisirea de credință trebuiesc revizuite și adaptate. Este nevoie de muncă, consultare și muncă de teren pentru a se putea ajunge la o formă onestă de organizare și adapatare a Statutului, însă mă tem că nu este nimeni disponibil la un asemenea efort.
2. Începerea unei campanii de instruire a liderilor bisericilor în privința Statutului și a Mărturisirii de Credință. Așa cum am afirmat, statutul de organizare BER nu este cunoascut de membrii bisericilor ceea ce duce în mod automat la nerespectarea lui și la haos.
3. Transparența financiară a Uniunii. Așa cum am mai spus, Uniunea nu este transparentă finaciar. Nimeni nu știe care sunt veniturile Uniunii, de unde provin fondurile și la ce se folosesc. De aici lupta pentru posturi, mulți crezând că este loc de câștig finaciar.
4. Renunțarea la suportul financiar acordat de Ministerul Cultelor. După cum se știe, Ministerul Cultelor asigură salariul președintelui și vicepreședintelui. (Se pare că deja s-au început procedurile de renunțare la acest suport. Doamne ajută.) Lupta aprigă se dă și din această cauză.
5. Disciplina bisericească. Liderii cultului vor trebui să dezvolte un program prin care să analizeze și să ajute bisericile locale să aplice disciplina bisericească atunci când vine vorba de Statut sau probleme doctrinare. Membrii sfatului de frați local trebui să își înțeleagă responsabilitățile atât cele laice cât și cele spirituale. Consider că este nevoie de o revizuire serioasă a modului de organizare a bisericii locale cât și procedurile de vot ale membrilor din conducere.
Soluțiile pot fi multiple, însă acum mă opresc doar la cele de ordin organizatoric.
În încheiere trebuie să adaug că, deși nu toate problemele se pot rezolva printr-o bună organizare, totuși problemele majore actuale ar fi putut fi evitate dacă se ținea cont de procedurile statutare/legale ale cultului, cât și de aplicare disciplinei în cazul devierilor de la Mărturisirea de Credință, dacă cei în cauză creează dezbinare și revoltă. (Până la urmă fiecare are libertatea de conștiință atât timp cât aceste nu inteferează cu crezul cultului). Sper ca pe viitor BER să aibe parte de lideri maturi spirituali, dedicați și educați teologic și care să înțeleagă că Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii și al disciplinei care nu lasă la voia întâmplării lucrurile. De asemenea sper ca viitorul Sfat de Frați pe Țară să slujească cât se poate de bine frățietatea în așa fel încât asemenea probleme să fie minimizate iar ordinea și disciplina din interior să fie o mărturie a caracterului lui Dumnezeu în fața lumii.
„4. Renunțarea la suportul financiar acordat de Ministerul Cultelor. După cum se știe, Ministerul Cultelor asigură salariul președintelui și vicepreședintelui. (Se pare că deja s-au început procedurile de renunțare la acest suport. Doamne ajută.) Lupta aprigă se dă și din această cauză.”
de ce? poti dezvolta argumentele tale pt punctul 4.? thanks! 🙂
Salariul ministerului este unul destul de mare, presedintele cultului avand functia de secretar de stat in Ministerul Cultelor. Aici apare deci o mare miza. Daca insa se renunta la acest suport atunci problema acestui salariu va fi indepartata.
Eu cred ca problemele din interiorul BER nu au legataura atat de mult cu partea de organizare, nici cu educatia teologica, ci au legatura tocmai cu forma traditionala si conservatoare de orientare a acestei biserici.
Ce vreau sa spun?
BER, o miscare de trezire frumoasa la originea ei, nu a reusit in timp, sa se departeze foarte mult de forma rece si lipsita de viata a organizatiei din care s-a desprins. Astfel BER a imbratisat doar invataturile incepatoare ale mantuiri, adoptand o atitudine de genul: Am crezut in jertfa Domnului Isus, asta mi-a adus mantuirea si imi e de ajuns.
Practic viata credinciosilor a fost limitata doar la invatatura despre iertarea pacatelor prin jertfa Domnului Isus, conducerea bisericii respingand promt orice alta invatatura a scripturii prin care credinciosul ar fi putut sa creasca si sa aiba o viziune proaspata si continua despre asemanarea cu Hristos.
Eu am experimentat viata limitata spiritual din BER, si sunt convins ca un om care isi pierde viziunea spirituala imediat dupa ce a trecut in randul celor mantuiti, este ca unul care a ajuns sa atinga linia orizontului si de acolo nu mai exista nimic de explorat.
Astfel de oameni devin reci, traiesc o forma de evlavie fara putere si incep sa alerge dupa alte lucruri care i-ar putea satisface, cum ar fi functiile in biserica sau pozitii care sa ii faca sa se simta importanti.
Singura sansa pe care eu o vad pentru o biserica cu astfel de probleme este intorcerea la smerenie si pocainta si deschiderea catre experimentarea vietii de partasie cu Domnul in toata bogatia ei, asa cum o arata Biblia.
Unde este prezenta Dragostea Domnului Isus si unde Duhul sfant lucreaza, nu mai au loc nici certurile, nici luptele pentru putere, nici interesele financiare, ci toti au un singur gand si o singura dorinta: sa-L proslaveasca pe Domnul si sa duca mai departe vestea buna a mantuiri.
teo.m depinde ce intelegi tu prin cresterea spirituala si bogatia vietii de partasie cu Domnul. Aici ar trebui sa te explici. Inteleg ca acum mergi in alta biserica si te dezvolti spiritual fara limite. Adica?
Nu am gasit ‘biserica perfecta’ si nici nu sunt in cautarea ei. Chiar daca as gasi una, ar deveni imperfecta de indata ce eu m-as alatura ei.
Dar pot sa spun ca fac parte dintr-o biserica deschisa sa i-a in serios invataturile biblice asa cum sunt scrise.
In legatura cu cresterea spirituala si bogatia vietii de partasie cu Domnul uite la ce se refera Biblia:
Iată de ce, zic, îmi plec genunchii înaintea Tatălui Domnului nostru Isus Hristos,
din care îşi trage numele orice familie, în ceruri şi pe pământ, şi-L rog ca, potrivit cu bogăţia slavei Sale, să vă facă să vă întăriţi în putere, prin Duhul Lui, în omul dinăuntru,
aşa încât Hristos să locuiască în inimile voastre prin credinţă; pentru ca, având rădăcina şi temelia pusă în dragoste,
să puteţi pricepe împreună cu toţi sfinţii care este lărgimea, lungimea, adâncimea şi înălţimea;
şi să cunoaşteţi dragostea lui Hristos care întrece orice cunoştinţă, ca să ajungeţi plini de toată plinătatea lui Dumnezeu.
Scopul cu care noi am fost mantuiti este sa devenim asemenea Domnului Isus (aici este de studiat din Scriptura sa vedem cum este Domnul Isus, si care a fost felul lui de viata pe pamant).
Biblia nu ne invata ca noi am fost mantuiti ca sa ajungem in cer (e adevarat ca Domul Isus s-a dus sa ne pregateasca un loc acolo), dar scopul cu care noi am fost mantuiti este sa devenim asemenea Lui:
Romani 8:29
Căci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi.
Teo.m – Ioan 3:16 – … pentru ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aibe viata vesnica. Versete care vorbesc despre viata vesnica vei gasi extrem de multe. Crezi ca viata vesnica o vei avea aici pe pamant? Cum poti spune ca Biblia nu ne invata asta?
Eu cred ca faci o confuzie intre cresterea spirituala/maturizare spirituala si mantuire
Nu fac confuzie intre mantuire si crestere spirituala. Le deosebesc foarte bine. Sunt convins ca oricine crede in Domnul Isus si este nascut din nou poate ajunge in cer chiar daca nu va creste spiritual in aceeas masura cu altii.
Romani 6:22
Dar acum, odată ce aţi fost izbăviţi de păcat şi v-aţi făcut robi ai lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit viaţa veşnică.
Aici Biblia spune ca odata ce am fost izbaviti de pacat, cursul normal al vietii este sa crestem, sa ne maturizam spiritual (aveti ca rod sfintirea), iar viata vesnica la sfarsit. La sfarsitul cui? Probabil al unei vieti traite aici pe pamant asemenea Domnului Isus.
In fond viata vesnica este definita in Biblie astfel:
Ioan 17:3
Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.
Chiar daca viata vesnica nu o vom avea aici pe pamant, am putea spune ca ea incepe de aici, prin felul in care traim viata aceasta.
Galateni 6:8
Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.
Hai ca oricum ne-am departat de subiectul BER. Esentialul era ca biserica Domnului Isus nu este chemata sa fie cat mai bine organizata administrativ (cu toate ca e nevoie si de organizare), nici sa aiba cei mai buni teologi, ci sa duca mai departe lucrarea pe care Domnul Isus a inceput-o pe pamant, aceea de a raspandi dragostea Tatalui si de a salva oamenii de sub puterea intunericului.
teo.m, trebuie sa iti dau doua raspunsuri
1. viata vesnica nu o avem pentru ca traim in sfintenie. Altfel nimeni nu ar putea sa o primeasca. Analizeaza versetul in contextul capitolului. Citeste si versetul 21, care spune ca sfarsitul roadelor firii este moartea, pe cand a fi robul lui Dumnezeu (v.22) inseamna implicit sfintire in viata asta datorita izbavirii de sub robia pacatului, iar la sfarsitul acestei vieti vei primi viata vesnica. Citeste si v. 23 care spune ca viata vesnica este un dar prin Isus Hristos. Ai grija sa nu fi unul care incearca sa isi castige mantuirea prin sfintenia personala ptr ca intri sub incidenta Legii.
2. Ba da, Biserica este chemata sa fie bine organizata. Uita-te la Israel – Dumnezeu i-a organizat in cel mai mic detaliu dupa ce au iesit din Egipt. Asta ne arata caractarul lui Dumnezeu. Si apoi Biserica TREBUIE sa aibe cei mai buni teologi – pai atunci unde trebuie sa fie teologii? la piata? Dumnezeu a folosit unul dintre cei mai buni teologi ca sa scrie jumatate din Noul Testament – pe Pavel. Cum ar putea atunci Biserica sa dea raspunsuri la problemele complexe ale oamenilor daca nu are teologi buni? Crezi ca daca ii spui omului ca Dumnezeu il iubeste ai rezolvat problemele? Sau daca ii arunci in fata cu pacatul, gata ne-am facut treaba? Pai oamenii au probleme serioase, au propriile experiente de viata, au intrebari, lumea are filozofiile ei, ideile ei, etc.
Si daca nu te organizezi bine, unde ii aduci pe oameni ca sa ii inveti si sa ii ajuti sa creasca spiritual?
Vezi, Biserica este o chestiune complexa care nu poate fi tratata asa simplist.
Eu cred ca mantuirea este doar prin jertfa Domnului Isus, fara meritele sau faptele noastre, dar la fel de mult cred si faptul ca mantuirea (sau faptul ca ai crezut in jertfa Domnului Isus) nu este un bilet care iti asigura intrarea in cer. Este nevoie ca noi sa ne maturizam spiritual, sa fim umpluti cu Duhul Sfant pentru a putea trai o viata asemenea Domnului Isus. Deci eu nu cred ca imi pot castiga mantuirea prin sfintirea personala, ci cred ca dupa ce am fost mantuit am nevoie de umplerea cu Duhul Sfant care ma ajuta sa biruiesc pacatul si sa ma sfintesc.
Daca eu am fost mantuit, dar ma multumesc cu ideea ca Domnul m-a iertat, si nu ajung sa biruiesc minciuna, ura, mania, lacomia, vorbirea de rau, invidia sau alte pacate din viata mea, cum as putea eu sa cred ca voi merge in cer si voi avea viata vesnica?
Este nevoie sa ducem pana la capat mantuirea:
2 Corinteni 7:1
Deci fiindcă avem astfel de făgăduinţe, preaiubiţilor, să ne curăţăm de orice întinăciune a cărnii şi a duhului şi să ne ducem sfinţirea până la capăt, în frica de Dumnezeu.
Filipeni 2:12
Astfel, dar, preaiubiţilor, după cum totdeauna aţi fost ascultători, duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur, nu numai când sunt eu de faţă…
Parerea mea, pe care am vrut sa o evidentiez prin ceea ce am spus era ca BER limiteaza viata spirituala a credinciosilor doar la invatatura despre iertarea pacatelor, ceea ce duce la o stagnare spirituala. E ca si cum un copil se naste sanatos dar nu creste si peste cativa ani arata tot ca un bebelus. Orice parinte isi doreste ca copilul sa se dezvolte, sa creasca sanatos. Asta isi doreste si Tatal nostru ceresc de la noi pe plan spiritual.
Nu vreau sa discutam contradictoriu pe teme care nasc controverse, dar eu nu vad nicaieri in Biblie ca trebuie sa organizam ‘campanii electorale’ (am vazut asta in biserici), si sa ne alegem prin vot conducatorii.
Daca Domnul i-a incredintat lui Pavel o slujba asa de importanta, eu nu cred ca asta a avut vre-o legatura cu pregatirea lui. Domnul Isus a ales apostolii nu dintre carturarii si invatatii vremii, ci dintre cei mai simpli oameni.
Pavel nu a scris jumatate din NT pentru ca stia multa teologie, ci pentru ca a primit descoperirea de la Dumnezeu. Uite ce spune el insusi despre lucrarea lui:
GALATENI 1:
11 Fraţilor, vă mărturisesc că Evanghelia propovăduită de mine nu este de obârşie omenească;
12 pentru că n-am primit-o, nici n-am învăţat-o de la vreun om, ci prin descoperirea lui Isus Hristos.
teo.m – Imi pare rau sa o spun dar incurci lucrurile. Asa cum ti-am explicat mai sus, un om care se face robul lui Dumnezeu – conf Romani 6:23 – va avea ca rod al vietii lui sfintirea… dar o sfintire care este treptata, nu dintr-odata. Tu predici o castigare a mantuirii prin fapte. Te contrazici pur si simplu – daca un om este mantuit va ajunge in cer, el nu trebuie sa isi castige mantuirea asa cum incerci tu sa spui. Numai ca mantuirea inseamna la baza ei eliberarea de sub robia pacatului conform aceluias text din Romani. Faptul ca duci o viata sfanta este o dovada ca esti deja mantuit/ salvat. Dar asa cum am spus, nu se rezolva totul dintr-o data.
Dar tu si multi altii considerati ca daca un om credincios face un pacat el trebuie sa o ia de la capat. Nu scoate din context versetele din Petru care vorbesc despre viata unui credincios si nevoia de a veghea asupra vietii lui. Si chiar faptul ca apostolul le cere sa isi duca mantuirea pana la capat arata ca ei aveau deja aceasta mantuire.
Roamani 3:21 – Acum s-a arata o neprihanire pe care o da Dumnezeu, fara Lege… si anume neprihanirea pe care o da Dumnezeu .. prin credinta in Isus Hristos. Rom. 3:28 – Noi credem ca omul este socotit neprihanit prin credinta, fara faptele Legii.
Uita-te cu atentie la aceste versete si la ceea ce am subliniat si mediteaza la neprihanirea pe care o da Dumnezeu, nu omul, nici Legea, nici faptele bune, etc.
Oricum discutia este veche, nu o putem trata in cateva randuri.
Si apropo… cate predici din BER ai asculata ca sa spui ca se invata doar despre iertarea pacatelor?
Ma asteptam ca discutia sa se indrepte in directia asta, pentru ca asa se intampla de obicei cand se discuta pe bloguri, fiecare intelege in felul lui ideile celuilalt. Vreau sa spun ca eu sunt departe de a sustine ca mantuirea este prin fapte.
Oricum nu are rost sa continuam discutia ca nu are nici un rost, tu sa intelegi ceva, iar apoi eu sa incerc sa iti demonstrez ca altceva gandesc. E ceva obisnuit in discutiile pe bloguri.
In legatura cu predicile din BER, am ascultat foarte multe, pentru ca am mers multi ani la acea biserica. Totusi sunt convins ca in BER exista si predicatori care inteleg profunzimea cuvantului si care invata pe oameni adevarul intreg, dar probabil sunt foarte putini.
Ma bucur, Emi, pentru ca ai abordat problemele spinoase actuale cu corectitudine pe blogul tau. Nu am inteles foarte bine de ce s-a desfiintat forumul de discutii al BER. Am avut o retinere in a ma implica pana acum in discutie, deoarece majoritatea discutiilor s-au purtat pana acum pe blogul unui frate care, desi se situeaza de partea corecta a problemei, ataca intransigent pe orice persoana cu opinii sau exprimari usor diferite de ale sale. Cred ca stii la cine ma refer. Domhul sa Se indure de BER!
forumul inca exista dar cred ca platforma pe care se afla este greoaie… cred ca ar trebui schimbata intr-o forma de acest gen, cu mai multi administratori
Cred ca normal ar fi sa fie dat pe fatza acel ‘frate scump’ care franeaza…, care-si impune ideile si metodele in detrimentul adunarii…
Poate nici nu realizeaza ca de fapt saboteaza, avand o ravna prost inteleasa…
[…] “Acasă”! (crestintotal.ro) 35. Interviu cu pastorul Cristian Barbosu (family2fam) 41. BER – probleme actuale (emizarnescu) 72. Dej: Concert Continental (dejulevanghelic) 82. Sa Radem Cu Sau Despre Priemierul […]
Salut Emi, pot sa am adresa ta de e-mail? Interesant articolul!
As vrea si eu adresa ta de email fiindca vreau sa-ti pun cateva intrebari cu privire la BER. Eu am crescut in BER.
Adresea de e-mail – z_emanuel@yahoo.com
[…] bine, dacă vine acasă nu-l primești, dar dacă vine la biserică, dacă forțează intrarea și se urcă la amvon, ce faci? Că doar biserica e un loc […]
Problemele actuale in BER sunt si din cauza ca au fost promovati din copiii credinciosilor in functii de conducere desi s-a stiut clar pe baza marturiei acestora prin fapte ca nu sunt nascuti din nou.
Dar daca tata este, sau a fost, un lucrator renumit merge sa fie si odrasla, nu?
Nepotismul ne-a adus in situatia asta.
Pe de alta parte nici noi nu suntem uniti, tacem in fata lor desi vedem nedreptatea acestora…Ne face chiar de rusine in fata lumii si chiar a autoritatiilor.
Uite-i ce se mai cearta pe „cascaval”! Nu auzim noi astfel de cuvinte de ocara?
Un singur om din BER daca ar fi in legatura adevarata cu Dumnezeu ar aprinde toata fratietatea si s-ar face trezire!
Dar se implinesc Scripturile si azi se poate spune ca din pricina inmultirii faradelegii dragostea celor mai multi se va raci. Racire pana cand va venii Domnul Isus.
Chiar crezi ca nu este nimeni in legătura adevarata cu Dumnezeu in BER?
suntem totusi aproape cand usa Harului se va inchide si „Cand va venii Fiul Omului va gasi El oare credinta pe pamant?”
Este un sfarsit de an si e bine sa ne facem bilantul fiecarein dreptul lui.
Eu am greseli! Le marturisesc dar nu sunt inca perfect.
Dar ma uit si cu mare interes in fratietate sa descopar acel om de care vorbeam.
Pana in prezent fiecare dintre noi avem greseli suntem o generatie de la sfarsitul vremurilor…
Intotdeauna, in lucrarea Sa, Dumnezeu Si-a pastrat o RAMASITA, ce s-a dovedit uneori a fi chiar numeroasa…!
Apoi, privind etichetarea credinciosilor, Spurgeon spunea ca vom intalni in Cer pe unii oameni de care nu ne-am fi asteptat vreodata, si vor lipsi acolo unii de care acum suntem mai mult ca siguri ca vor fi…
Si totusi in ceea ce priveste cultul BER, anul acesta a trecut printr-un test cumplit…
Niciodata BER nu a avut un nivel spiritual mai scazut ca anul acesta.
Poate ca in trecut am fost catalogati ca un punct de referinta intre cultele Romaniei, cu toate evenimentele petrecute s-a aratat si nivelul de „management” nu numai cel spiritual.
Nu s-au gasit oameni credinciosi capabili sa gestioneze revolta celor care isi doresc cu infierbantare posturile platite? Ramane de vazut ce se va intampla in finele acestui an si inceputul anului viitor.
Adunarile BER au fost luate prin surprindere, dar ma rog ca Domnul Isus sa ne dea intelepciune ca sa dam afara raul acesta.
De ce spui asta? BER nu inseamna un singur om si nici 10.. inseamna multi oameni care sunt la diferite niveluri spirituale..
Certuri de genul acesta au mai fost.. iar in 1982 s-a ajuns chiar la schisma pe aceeasi tema.. deci nu cred ca putem sa tragem o concluzie ca aceasta.
In plus sunt multi care se roaga ptr o rezolvare si destui care lucreaza la acest lucru.
Si eu sper la o rezolvare, dar nu prin schisma…
Dar nu vad cum pentru ca I Botgros, A Stan si M Iorgulescu nu vor sub nici o forma unitate desi nu au nici o calitate oficiala recunoscuta fac abuz dupa abuz, eliminand fratii incomozi planurilor lor. Cum raspundem noi in fata acestor abuzuri? Dumnezeu sa ne dea intelepciune. Nu suntem pregatiti ca fratietate sa facem fata acestor situatii, la asta ma refer. Sa nu ma intelegeti gresit nu am facut referire la violenta ci doar la gestionarea stricta a acestor situatii, deseori repetam sunt greseli de ambele parti.
Frate Emi, ai punctat foarte bine, ai spus lucrurilor pe nume și ai făcut niște recomandări utile ! Ce bine ar fi dacă frații tudoriști ar citi cu atenție articolul tău și ar reflecta la cele mai sus subliniate… Din nefericire, nu numai în Biserica Evanghelică Română am auzit asemenea idei, conform cărora „n-avem nevoie de Institute Teologice pentru că e suficient ce ne dă Duhul!” sau „de ce ne trebuie atâta organizare? de ce ne trebuie Statut?!?”…
Asemenea aberații am auzit și la alți credincioși din alte culte evanghelice dar fenomenul s-a mai atenuat, aceste discuții erau mai intense în perioada anilor 90, acum suntem în 2014 și nu prea mai există cult care să nu aibă măcar un Institut Teologic. Toți evanghelicii din România, indiferent de culoarea confesională, au înțeles importanța deosebită a studiului teologiei, disciplină care nu trebuie să lipsească din pregătirea unui slujitor al lui Dumnezeu. S-au dus vremurile când pe la amvoanele Bisericilor se trezea să predice oricine, deși au existat și slujitori ai Domnului care au propovăduit ani de zile Evanghelia cu multă putere și har, FĂRĂ SĂ AIBĂ NICIUN FEL DE PREGĂTIRE TEOLOGICĂ !!! Totuși, atunci când nu pui preț pe studiul teologiei, există un risc foarte mare ca printre acești oameni cu dar deosebit de la Dumnezeu, să apară și tot felul de personaje care mai de care mai „pitorești” care n-au ce să caute la amvon. Nu mai spun că mulți dintre acești frați (complet nepregătiți dpdv teologic) au prins „rădăcini” la amvonul Bisericii și NIMENI ȘI NIMIC NU A PUTUT SĂ-I MAI COBOARE DE LA AMVON TIMP DE ZECI DE ANI, până când au intervenit „cauzele naturale”, adică Domnul a decis ca ei să treacă în veșnicie. După dispariția acestor frați complet neinstruiți teologic, au venit alți frați care într-adevăr au dovedit că nu bat câmpii la amvon, s-a văzut clar cât de mult a contat că au absolvit un Institut Teologic, s-a văzut cât de mult contează să studiezi omiletica, hermeneutica, etc… Diferența este ca de la cer la pământ, nici n-are rost să discutăm, lucrurile sunt foarte clare.
Niciodată nu voi contesta că există și oameni călăuziți de Domnul și înzestrați cu un dar deosebit de predicare a Cuvântului Sfânt, deși n-au nicio pregătire teologică. Totuși, aceștia reprezintă niște EXCEPȚII și nu poți folosi această realitate ca argument pentru a pleda în favoarea ideii că „n-avem nevoie de studii teologice, e suficient ce ne dă Duhul”…
Am și eu pe blogul meu, un material legat de Biserica Evanghelică Română, am primit niște comentarii de la un frate tudorist pe care nu-l cunosc, sunt niște aspecte pe care le bănuiam dar care acum mi-au fost confirmate, vă invit să citiți cele două comentarii ale acestui om care provine chiar din B.E.R. și care a îndrăznit să spună lucrurilor pe nume :
http://tomisthecat.ro/biserica-evanghelica-romana-lupta-impotriva-propriilor-credinciosi/
Stimate domn, nu stiu cum va numiti dar am citit si eu articolul pe care il propuneti. Nu vad legatura dintre botez si probleme pe care le discutam noi aici. Ma tem ca nu ati inteles natura problemei ci ai prezentat doar cateva chestiuni si provocari pe care orice biserica evanghelica din Romania le are, adica si cultul Baptist va avea o problema daca cei care doresc sa fie membrii nu vor sa se boteze adulti. De fapt nu pot fi acceptati ca membrii, conform statutului cultului baptsit, pentru ca botezul este legat de decizia intoarcerii la Dumnezeu, iar in BER cele doua sunt total separate.
Mai mult ati prezentat o informatie falsa, si anume ca in Carol Davila sunt botezati adulti mai jumatate dintre membrii, ceea ce este total neadevarat. Faptul ca sunt probleme in BER nu mai este un secret, dar totusi sa nu sarim calul. Faptul ca s-au facut abuzuri in acest sens, fata de unii membrii, nici aceasta nu este un secret, si o spun cu parere de rau. Se putea gasi moduri de rezolvare mai intelepete. Chestiunea botezului este o chestiune delicata si complexa in bisericile BER, chestiuni legate de inceputurile miscarii, de constiinta credinciosilor, de intelegere doctrinara, etc, siasta de peste 80 de ani de la infiintare. Deci faptul ca unii ca dvs descopera acum chestiunea nu va rezolva problema si nici nu va crea o baza de discutie pentru simplul motiv ca credinciosii din BER nu discuta problema botezului, oricate argumente ati aduce. In plus nici nu va stim numele, iar titlul blogului nu imi da decat un indiciu al unui iubitor de animale, eventual pisici.
Scumpule Emi Zarnescu, în primul rând habar n-aveam că ești frate (sau domn) Tudorist… Aici e greșeala mea, trebuia să-ți citesc rubrica „DESPRE MINE” și atunci lucrurile erau clare, măcar știam că am călcat pe un teren minat.
Te rog să reții că articolul „BISERICA EVANGHELICĂ ROMÂNĂ LUPTĂ ÎMPOTRIVA PROPRIILOR CREDINCIOȘI” se bazează pe informațiile pe care le-am primit de la un frate care provine din „sistem” adică exact din Biserica Evanghelică Română !!! Nu mi-a venit mie așa să scriu că n-aveam ce face și mă plictiseam, ci m-a impresionat și m-a afectat mărturia acelui credincios extrem de serios care A AVUT CURAJUL SĂ VORBEASCĂ, deci a încălcat „legea tăcerii” din B.E.R. și mi-a trimis două comentarii pe care ar fi foarte bine să le citești. Sper că nu e o crimă să citești ce spune acest om și să te convingi că ARE MARE DREPTATE sau măcar să-ți exprimi un punct de vedere pertinent.
Îmi dau seama că este foarte greu să fii obiectiv atunci când faci parte din „sistem” dar totuși am observat că ești un om cu mintea deschisă, dovadă stă chiar acest articol intitulat „BER – probleme actuale”. Să sperăm că nu ești unul dintre cei care sar ca arși, atunci când aud că botezul trebuie efectuat ATUNCI CÂND OMUL ARE CAPACITATEA DE A DECIDE PENTRU SINE ÎNSUȘI, deci la maturitate.
Te invit să faci niște săpături pe-aici ca să vezi la ce mă refer :
http://tomisthecat.ro/2012/03/16/ritualul-botezului-ortodox-este-dovada-imposibilitatii-reformei-in-biserica-ortodoxa/comment-page-1/#comment-9396
http://tomisthecat.ro/2012/03/16/ritualul-botezului-ortodox-este-dovada-imposibilitatii-reformei-in-biserica-ortodoxa/comment-page-1/#comment-9425
P.S.1 Știu că în Biserica voastră se vorbește cu „domnule”, nu cu „frate” … 😉
P.S.2 Te pupă domnul motănel Tomis the Cat ! 🙂
Tomis the cat… m-am adresat cu domnule pentru ca nu te cunosc si nici macar nu iti dai numele.. ceea ce ma deranjaza foarte tare. Postezi anonim in spatiul public ceea ce mi se pare o lipsa de respect atat pentru tine cat si pentru cititorii tai. Presupun ca este exista o dorinta undeva de a promova un pseudonim, dar macar scrieti pe undeva cine sunteti ca sa stim cu cine stam de vorba sau pe cine cititm. Spuneti-mi te rog in ce biserica mergi?
Apoi.. informatiile nu se afla doar de la un (1) frate. Informatiile se afla prin cercetare si vin intodeauna din mai multe surse. A efectuat acel frate cumva o statistica a botezurilor din Carol Davila ca sa stie cati sunt botezati sau nu la maturitate? Nimeni nu a stat vreodata la usa bisericii ca sa afle acest lucru. O informatie corecta se bazeaza pe date concrete. Deci informatia este falsa pentru ca pleaca de la nista pareri sau presupuneri personale si nu de la date statistice.
In al doilea rand, nu fug de discutiile despre botez. Am propria convingere personala pe care am discutat-o si o discut atunci cand se poate cu unii frati din BER. Dar am impresia ca tu consideri ca o reforma crestina are la baza botezul crestin la maturitate, ceea ce este total nebiblic. Iar o marturie este chiar reforma lui Luther.
In al treilea rand, nu exista o lege a tacerii in BER ci exista o conditionare a acestor discutii datorita unor factori pe care i-am subliniat in comentariul anterior. Desigur ca exista si o reticienta pe care nu o ascund, insa eu unul inteleg de ce, pe cand tu nu ai cum.
In al patrulea rand, am o mare problema cu cei care imi arunca botezul in fata, cum faci tu acum; am intalnit mult prea multe figuri cresinte care m-au privit ca un necredincios sau barbar pentru simplul fapt ca fac parte din gruprea tudorista si asta in conditiile in care slujirea mea de pana atunci fuse-se apreciata. Daca m-as apuca sa spun acum cate botezuri sunt facute de ochii lumii, ca sa dea la numar, sau cati dintre cei botezati sunt mantuiti, sau cati dintre cei care se boteaza stiu sa faca diferenta dintre botez si intoarcere la Dumnezeu, sau cati dintre tinerii care se boteaza o fac pentru ca asa fac toti cei din gasca sau la presiunea parintilor, pai crede-ma ca as avea de scris multe. Asa ca te rog nu imi vorbi de minte deschisa sau capacitate de decizie pentru sine insusi in privinta botezului.
In atentia lui “Tomis the Cat”
Este total gresit sa se posteze un filmuletz cu un caz particular de botez, si sa se concluzionezi ca asa practica comunitatea cutare…!
Botezul, sub toate multiplele lui înţelesuri (spălare, curăţire, renaştere, mărturisire, etc.), are impact în viaţa credincioşilor, fără a avea vreun rol în mântuire.
În funcţie de conveniri, încredinţări sau conjucturi, botezul s-a practicat şi se aplică încă în diferite feluri, fiecare modalitate prezentând anumite avantaje/dezavantaje sau subliniind anumite aspecte.
Cine susţine că numai cum ştie el este ‘corect’ se află din start pe o poziţie greşită, chiar dacă el a avut parte sau practică varianta cea mai ‘avantajoasă’…. Şi botezul ‘mare’ (tip baptist), cât şi cel BER-ist (al ‘casei creştine’), ambele au suport biblic spre a fi aplicate. Trebuie să distingem doar care-i cel mai de urmat, functie de implicaţiile şi responsabilităţile personale sau de grup induse.
In general, referindu-ne numai la botezul copiilor crestinilor, avem doua mari situatii:
1. Parintii isi lasa copiii ‘in plata Domnului’ (sau chiar ‘in voia soartei’), pe raspunderea lor… (pe care n-o prea au), urmand ca atunci cand copiii lor vor ajunge responsabili, sa decida ei singuri cum e cu botezul lor…
2. Parintii, tinand cont de promisiunea ca vor fi mantuiti ei si casele lor, si cunoscand diferite exemple din Scriptura in care unii ca Avraam, Iosua, Recab, (sau Corneliu, Lidia, temnicerul din Filipi) etc. au luat atitudine nu numai pentru ei, cat si pentru casele/urmasii lor, se implica mai activ in cresterea si educarea micutilor lor, si-i inchina Domnului. In astfel de cazuri, la botez, parintii isi anunta public hotararea ca ei si casele lor vor sluji Domnului, urmand ca copiii botezati sa-si anunte si ei, tot public, nasterea lor din nou, atunci cand vor solicita sa ia parte la Cina Domnului…
Cat despre mine, prefer versiunea 2.
@ PENTRU „UN SALVAT”
„Botezul, sub toate multiplele lui înţelesuri (SPĂLARE, CURĂȚIRE, RENAȘTERE, mărturisire, etc.), are impact în viaţa credincioşilor, fără a avea vreun rol în mântuire.”
De unde ai mai scos-o și pe asta ?!? Botezul creștin nou-testamentar are semnificații de genul „spălare, curățire, renaștere” ??? Vorbești serios ?
Nu cumva ideea nașterii din nou (renașterii) prin apa botezului este O IDEE ORTODOXĂ ?!? Eu parcă știam că spălarea și curățirea de păcate se face NUMAI prin credința din toată inima în ceea ce a făcut Domnul Iisus la cruce pentru noi. Numai sângele Mielului fără cusur și fără pată, ne poate spăla și curăța de păcate, în niciun caz botezul ! Asta nu înseamnă că botezul nu este o poruncă a lui Dumnezeu sau că nu trebuie făcut la maturitate, așa cum spune Biblia ! Una-i una, alta-i alta…
Am spus eu vreodată că botezul (indiferent că este efectuat la maturitate „versiunea 1” sau la pruncie „versiunea 2”) are vreun rol în procesul mântuirii ? Arată-mi și mie unde am spus o asemenea enormitate…
Noi nu trebuie să practicăm / aplicăm botezul „în diferite feluri” și nici în funcție de „avantaje și dezavantaje” ci trebuie să împlinim voia lui Dumnezeu și să-l facem AȘA CUM SPUNE BIBLIA, nu cum ne convine nouă!
Bineînțeles că e mai ușor să botezi bebelușul, pentru că el nu are probleme cu ORGOLIUL ȘI MÂNDRIA, nu trebuie să se smerească, nu trebuie să se umilească, nu trebuie să ia o decizie și nu trebuie să se pocăiască precum omul matur.
De asemenea, trebuie să recunoaștem că botezul pruncilor (evit expresia „botezul casei creștine” care nu este altceva decât O MARE DIVERSIUNE) este mult mai „practic”, ce sens are să ne mai complicăm să ne botezăm atunci când luăm decizia să-L urmăm pe Domnul Iisus Hristos ? Nu-i mult mai simplu să ne boteze tata și mama ca să scăpăm de această „complicație inutilă” ?!? Mai contează ce spune Biblia – Cuvântul Sfânt al Domnului ? Nu-s mai importante interpretările noastre ? N-au prioritate opiniile și regulile omenești ? (sper că ai sesizat ironia fină și nu vei crede cumva că sunt un apologet al botezului celor care nici măcar nu știu cum îi cheamă).
Dacă părinții își lasă copiii „în plata Domnului” (sau chiar „în voia soartei”), soluția NU este să-i botezăm când sunt prunci ca să „rezolvăm” rapid problema ca la ortodocși și catolici… Părinții pot să-și lase copiii „în plata Domnului” (sau chiar „în voia soartei”) chiar și după ce i-au „creștinat” prin botez când erau bebeluși; mulți dintre ei vor crește mari, se vor lepăda de Hristos, vor renunța la credința în Dumnezeu, se vor ateiza și vor umple pușcăriile în ciuda „creștinării” lor prin botez !
NU ESTE O REGULĂ faptul că părinții bebelușilor botezați se implică mai activ în creșterea și educarea micuților lor, și-i închină Domnului (vezi foarte bine ce se întâmplă în lumea ortodoxă unde micuții „creștini” ajung hoți, curvari, bețivi, atei, infractori, etc) ci contează foarte mult dacă părinții și-au predat cu adevărat inimile și viața lui Dumnezeu, în caz contrar, copiii nu vor fi altceva decât niște copii fidele ale părinților, fumători și bețivi ca și ei, mincinoși și stricați ca și părinții lor.
P.S. Eu zic să treci pe „versiunea 1” adică să primești BOTEZUL CREDINȚEI…
Lasă „versiunea 2” că aia e pentru „casa creștină”, nu pentru tine !
Va rog sa incetati cu discutiile despre botez la acest articol. Acesta este ultimul comentariu cu tema botezului pe care il public. Subiectul articolului nu are legatura cu botezul. Nu am timpul si energia necesara sa discut in aceasta perioada acest subiect al botezului in BER.
Discutiile sunt seci si nu duc nicaieri. O spun inca o data ca si in alte comentarii – In bisericile BER se practica botezul copiiilor mici (punct). BER nu este nici prima si nici ultima grupare crestina evanghelica care are aceasta practica.
In ce ma priveste, consider ca fiecare este liber sa aleaga in functie de propria constiinta si convingere personala. Desigur ca aici sunt de luat in calcul multe alte chestiuni: pozitia in adunare si responsabilitatea in lucrare, raspunderea fata de cei cu un cuget mai slab in aceasta privinta, chemarea pe care o are din partea Domnului si biserica unde s-a nascut si a crescut spiritual, etc.
Deci va rog sa incetati sa mai comentati subiectul botezului pe acest blog.
Multumesc.
Frate Tomis,
am sa te rog in Numele Domnului sa nu mai incerci niciodata sa aduci in discutie botezul crestinului fata de fratii din BER, s-au pe vre-un blog de-al lor, daca nu-i cunosti, deoarece aceste discutii se incadreaza la acel indemn al apostolului Pavel catre Tit 3;9 , pentru ca aceste dezbateri cu sustinatorii lui Francis Schaffer in privinta botezului, se aseamana in roada cu dezbaterile privitoare la lege.
Cu ani in urma , te-as fi combatut si eu , asa cum am si facut cu altii din celelalte biserici crestine, pana cand Domnul m-a indemnat sa studiez despre botez mai bine de un an de zile si in cele din urma sa ma convinga ca eram gresit.
De fapt, pana atunci nici despre botezul copilului nu stiam decat foarte putine, adica nimic, deoarece nici nu se vorbea despre acest subiect decat la unele conferinte BER pe tara. De aceea am dat numele unuia dintre cei mai buni sustinatori ai botezului lor, dar care cu siguranta 95% dintre fratii de aici din cult nici nu au auzit de el.
Cu privire la afirmatia facuta de fratele din BER ce ti-a trimis inregistrarea si materialul despre ……, pot sa-ti spun ca are in mare parte dreptate, nu doar in Carol Davila, ci si in alte adunari din BER, iar numarul fratilor care se boteaza si vor sa se boteze, este in continua crestere. Si ca o ironie, se boteaza mai ales copii sau rudele fratilor cu raspundere. Pot da nume in aceasta privinta.
Spre exemplu, la biserica din Miresu Mare din Prahova, s-a convenit intre fratii cu raspundere din adunare, ca cine vrea sa-si boteze copilul sa si-l boteze , iar cine vrea sa se boteze dupa ce a devenit crestin, sa se boteze, deoarece si aici sunt aproape jumatate dintre frati si surori care sunt botezati crestini sau care vor sa se boteze. Si adunarea merge, si slava Domnului, El o intareste, pentru ca nu ne poticnim de incredintari sau intelegeri care nu afecteaza mantuirea. Dar acolo unde este afectata mantuirea, nu suntem ingatuitori cu nimeni.
Aici ne numim cu totii frati. Pe cand in altele, in ce ma priveste sunt si eu un oarecare domn.
Asadar, frate , sfatul meu este acesta, nu discuta cu oricine din BER aceste lucruri, caci e ca si cand ai trage un caine de urechi.
Cu dragoste, Gelu.
Este de-a dreptul derutant sa citim cun d-ta, “Gelu”, te dai drept “un oarecare domn”, da-i compari pe tudoristi cu niste “caini trasi de urechi”… In Cuvant, “cainii” fac aluzie la oamenii neregenerati…
Spui si ca discutiile asupra botezului “se incadreaza” la Tit 3:9, dar problematica nu-i nici una “nebuna”, nici “insirare de neamuri”, si nici “cearta privitoare la Lege”, asa ca pica…
@ tomis the cat
unu la mînă: am căutat pe site-ul dumneavoastră să văd dacă există vreo rubrică în care vă prezentați și n-am găsit. o dovadă minimă de bun simț este să spuneți cine sînteți, să știm cu cine stăm de vorbă; și aceasta mai ales în contextul în care vă ocupați de polemici îndoielnice, în stilul prea multelor bloguri anonime de discernămînt (discernment blogs) din spațiul anglofon. măcar atît vă rugăm: puțin bun simț.
doi la mînă: înțeleg că nu sînteți membru b.e.r. în cazul acesta, vă rugăm să vă abțineți să mai scrieți articole neinformate, bazate pe bănuieli, comentarii anonime de pe blogul dumneavoastră, și alte informații de mîna a doua.
trei la mînă: acesta este un blog serios. vă rugăm să vă postați în altă parte bășcăliile (i.e. ”Te pupă domnul motănel Tomis the Cat !”)
Şi eu m-am născut şi am crescut într-una dintre Bisericile B.E.R. (Biserica Evanghelică Română) şi am plecat la Biserica Baptistă acum peste 20 de ani. Biserica Tudoristă a fost fondată de preotul Tudor Popescu pe baza motivului că Biserica Ortodoxă nu e o Biserică după Scriptură. Tudor Popescu a fost un lider aproape necontestat cât a fost în viaţă şi de aceea a neglijat introducerea unor reguli organizatorice clare şi eu cred că a neglijat sau minimizat atacul lui Satan asupra cultului nou fondat. După moartea lui, a lăsat în urmă un grup de lideri acceptaţi de centru în mai toate Bisericile şi care au fost votaţi pe baza faptului că l-au cunoscut pe Tudor Popescu, că au dat mâna cu el, că au luat masa cu el şi alte asemenea criterii, mai mult sau mai puţin după Sfânta Scriptură. Unele explicaţii, printre care şi botezul copiilor mici, nu au fost îndeajuns de logice sau scripturale şi au preluat explicaţiile Bisericii Ortodoxe sau au fost lăsate pur şi simplu în aer iar mai târziu au devenit un criteriu de distincţie faţă de celelalte culte neoprotestante.
La baza problemelor din BER se află două lucruri: MÂNDRIA şi mai nou sau după 1990 – BANUL, reprezentat prin salariu. Aceste probleme nu sunt specifice doar BER dar aici Satana le-a utilizat cu succes şi practic, orice eveniment se întâmplă în BER, îşi are la origine MÂNDRIA şi/sau goana după bani sub formă de salariu sau ajutor de lucrător ori alte forme de plată a liderilor.
În BER au loc, periodic, alegerea Sfatului de fraţi şi alegerea liderului sau cum mai era numit “responsabil”. Cu o perioadă de timp înainte ca liderul să fie ales în Bisericile locale, încep lupte de culise şi se formează cercuri în jurul unor lideri, sau care sunt împinşi în faţă de anumite familii majoritare sau vechi în Biserică, mai ales când se doreşte înlocuirea liderului existent. Lider, care după Revoluţie, a început să fie retribuit şi deci consecinţele pierderii acestei sume de bani, aveau impact asupra întregii familii. Soţia şi rudele, începeau să tragă sfori şi să adune aliaţi ca liderul să fie reales. Începeau să sune la centru în Carol Davila ca să-şi asigure sprijinul de la centru, astfel încât situaţia devenea Caragialească. Dacă nu se detaşa un lider, începeau să apară acuzaţii de trăire în păcat, şi printre cele mai de neiertat “păcate” erau botezul, introducerea instrumentelor muzicale sau altele doar bănuite. În acest context, se blocau uşile Bisericii pentru anumite persoane şi erau împiedicaţi să participe la Cina Domnului care era o sancţiune supremă şi uneori se proceda cu violenţă. Am asistat de câteva ori la asemenea scene de îmbrânceli la uşă, la ora 8 dimineaţa; pe vremea aceea, eram copil, iar părinţii mei încercau să ascundă cu toată puterea ceea ce se petrecea…
În timp, şi în unele Biserici locale şi chiar în Carol Davila, lupta pentru un loc în Sfatul Bisericii şi în Sfatul pe ţară, începea chiar a doua zi după alegeri. Erau şi analize strategice şi tinerii care ar fi putut să aibă pretenţii la leadership erau îndepărtaţi din Biserică sau provocaţi şi îndepărtaţi de la Cina Domnului cu o etichetă de păcătos permanent. Nimeni din lideri nu-şi făcea procese de conştiinţă când plecau tinerii până când au început să fie Bisericile goale. După 1990, unii lideri au încercat să facă ceva ca să oprească scurgerea de tineri care migrau în special către Biserica Baptistă şi au introdus noi cântări şi instrumente muzicale, ceea ce a dat mai multe motive conservatorilor să strige indignaţi: PĂCAT! şi să-şi dea jos liderii ca să-i pună pe alţii.
După 1990, istoria Bisericii Tudoriste a devenit foarte zbuciumată datorită atragerii unor fonduri din străinătate în schimbul acceptării anumitor doctrine. Cei care au adus fonduri mai multe, nu mai vor să plece de la conducere pentru că se consideră îndreptăţiţi să le primească ei ca lideri. Vor fi mereu subiecte de ceartă: carismatici, Darby, sau alte influenţe, fac parte din sarabanda de motive prin care şi unii şi alţii, vor să-şi distrugă adversarii. Sunt deseori folosite citate din Biblie, uneori în afara contextului pentru a justifica unele decizii dar un lucru e cert: ÎN BER NU EXISTĂ REGULI CARE SĂ FIE RESPECTATE. Organizarea e aproape intenţionat lăsată de izbelişte pentru că ei nu ştiu decât acest tip de luptă pentru putere şi control. Din timp în timp, se desprind grupuri mai mari sau mai mici în jurul unui lider sau doi din BER care sunt automat proscrişi şi etichetaţi ca “păcătoşi” – anatemizaţi – iar dacă vin înapoi în BER, să nu cumva să aibă pretenţii la leadership.
Dan R.
SURSA :
http://tomisthecat.ro/biserica-evanghelica-romana-lupta-impotriva-propriilor-credinciosi/#comment-11040
Frate Emi,persoane ca Tom ,Dan R. si altii care au plecat din BER ,acum stau pe margine precum edomitii de odinioara ,care atunci cand evreii ,erau pedepsiti pentru purtarea lor ,stateau pe varful muntelui si strigau ,radeti-i radeti-i ,Asa si astia dupa ce au parasit corabia mai toarna si ei apa in ea ca sa se scufunde mai repede.Dar Domnul nu va ingadiu asta .In Romania BER are culoarul ei pe esicherul religios.Dupa ce se vor linistii apele ,ne vom organiza mai bine.Un lucru se uita ,si anume ca BER nu a fost construita pe baze de statute si regulamente ,ci pe baza preotiei tuturor credinciosilor si a sfatului batranilor.Cei care au vrut legi si porunci au plecat acolo unde le gasesc.Evident ,starea actuala se datoreaza nivelului scazut de spiritualitate ce caracterizeaza toate confesiunile evanghelice .Cand nu mai ai nivelul fratilor din generatia lui Tudor Popescu ,trebuie sa acoperi golul cu ceva ,si anume statute ,regulamente,etc.
In ce-l priveste pe Tom (motan) ii place sa pescuiasca in ape tulburi .Ce sa-i faci ,asa e in libertate religioasa ,unii nu stiu ce sa faca cu ea.
Sper într-adevăr sa ne organizam mai bine după ce se vor linisti apele
Pentru ca am vazut prin comentarii multe discutii pe tema botezului pruncilor in cadrul Bisericii Evanghelice Romane, recomand pentru cei care vor sa studieze bazele biblice si logice, impreuna cu dovezile istorice ale botezului pruncilor, o carte foarte potrivita si cuprinzatoare (contine zece argumente solide si unsprezece obiectii cu raspunsurile lor). „Botezul pruncilor, biblic si rational”, de Samuel Miller.
Cartea mi-a fost recomandata de un frate din B.E.R. si am gasit acolo raspunsuri foarte bune pentru cautarile mele.