BER si perspectiva de viitor – cateva sugestii.

siglaS-a terminat vacanta si probabil ca aceste este cel mai trist lucru care se intampla intr-un concediu. Mi-a parut rau sa parasesc Romania, familia si prietenii pe care i-am revazut, insa timpul nu a intrat in sac… inca.

Subiectul articolului se refera la cultul crestin Biserica Evanghelica Romana sau BER al carui membru (inca) sunt, cu sediul in str. Carol Davila 48. Acolo se aflata atat biserica cat si Uniunea. Istoria miscarii se stie mai mult sau mai putin insa ceea ce doresc sa subliniez este ca in aceasta perioada au avut loc alegeri pentru Sfantul de Frati pe Tara – adica alegerea membrilor forului de conducere al BER. Din acestia va trebui sa se mai aleaga Comitetul Executiv format din 3 delegati, primul fiind numit presedintele cultului.

Ca si in celelalte culte, in asemenea situatii apar lupte de culise, politica, voturi si contravoturi, sabotaje, etc. Ceea ce ma intristeaza este ca asemenea lupte se dau intr-un cult crestin evanghelic unde ideal ar fi fost ca nimic sa nu fie suspicios, ca voturile sa se acorde pe merite nu pe lupte interne sau afinitati personale, etc. Dar ca sa fim seriosi, idealismul meu este departe de realitate.  Nici nu imi mai bat capul cu idealul pentru ca oricum realitatea este diferita.

Ca si alte grupari evanghelice/religioase, cultul crestin BER are numeroase probleme, iar aceste alegeri au scos la suprafata numeroasele lacune ale fratietatii in ce priveste organizarea teritoriala, bisericeasca, probleme de educatie teologica si etica, lipsa de viziune si de curaj in schimbarile necesare, neadaptare la nevoile si ritmului vietii moderne, etc.  Cei care cititi, va rog sa nu luati aceasta ca fiind neaparat o repudiere a gruparii ci doar o subliniere a faptelor. Voi ramane binenteles atasat de acest cult crestin pentru ca in el m-am nascut si am crescut.

M-am gandit deci sa scriu si eu o lista de propuneri si lucruri care consider ca ar trebui analizate de viitorul presedinte si noul Sfat de Frati pe Tara. Iata mai jos cele mai importante chestiunie la care ma gandesc:

1.  Dezvoltarea si planificarea unei programe adecvate de pregatire si echipare a fratilor predicatori/lideri locali. Stiu ca exista un asemena program dar nu il vad prea eficient si poate ca este nevoie de o revizuire si o reorganizare, ceea ce ar constitui pur si simplu o chestiune normala, nu un esec. Cultul BER sufera din cauza lipsei de pregatire a liderilor ei, o pregatire atat teologica cat si administrativa. Ma refer binenteles la nivel general. O pregatire mai buna este de dorit, chiar daca sunt destui care cred ca doar calauzirea Duhului Sfant este indeajuns. Sustin din toate puterile calauzirea Duhului si rugaciunea fara de care nu se poate face lucrarea lui Dumnezeu insa sunt unii lideri din BER care ar trebui sa inteleaga ca Dumnezeu ne-a dat si ratiune de care sa ne folosim pentru analiza, organizare, informare, etc., iar acestea se fac tot cu rugaciune si smerenie inaintea Domnului.

2. Identificarea, incurajarea si introducerea liderilor tineri locali in acest program de pregatire. Se pare ca la aceste intalniri de formare si echipare tot fratii mai in varsta vin. Tinerii nu prea sunt incurajati.

3. Dezvoltarea si incurajarea lucrarilor de evanghelizare din orase. Pana in prezent, cultul BER este inca axat pe lucrarea la sate. Din punctul meu de vedere lucrarea la sate ar trebui sa apartina bisericilor locale iar Uniunea sa incurajeze, sa formeze si sa prioritizeze lucrarile din orase. Din cate stiu eu, anul trecut s-a eliberat o singura autorizatie de functionare pentru o biserica tot de la sat.

4. Resursele financiare sunt intotdeauna o problema. O mai buna administrare este de dorit. Se pare ca biserica din Carol Davila este si cea care sustine cel mai mult Uniunea, desi toate bisericile din BER au obligatia prin statut sa sprijine financiar Uniunea.  Insa deasmenea se observa o lipsa total de transparanta in aceast privinta, ceea ce pune frana colaborarii financiare cu bisericile din tara. Viitorul presedinte ar trebui sa analizeze si aceasta problema.

5. Reorganizarea taberelor de la Albesti. Nu stiu cat de mult se doreste sa existe tabere eficiente si cat de mult se doreste ca tabara sa fie ocupata.  As sugera ca tinerii care vin in tabra sa vina in grupuri formate de bisericile locale impreuna cu un lider din biserica repsectiva care sa fie responsabil pentru acel grup. Astfel se pot crea grupuri omogene cu participanti care se cunoasc intre ei si care pot fi atat incurajati in viata lor săirituala cat si trasi la raspundere pentru eventualele greseli. Aceata ar duce atat la o eficeintizare a lucrarii cat si la o urmarire a rezultatelor pe care le are tabara. Le sugerez fratilor o mai buna administrare a acestei lucrari, care poate avea un potential enorm de castigare a tinerilor pentru Dumnezeu.

Desi stiu ca sunt multe alte probleme eu atat am vrut sa sugerez. Ii las si pe altii sa mai adauge sau sa se gandeasca.

9 răspunsuri

 1. Berul este in pericol vadit de a fi inghitit de secta anticrista KSB …
  am argumente bine documentate ce se dovedesc a fi reale …dar si inevitabile …

  1. Salutare, pai atunci poate ar fi bine sa le publicam si sa le trimitem la sfatul de frati pe tara.. sa vedem cam ce raspunsuri primim. Eventual aceste dovezi sa fie trimise la cat mai multi frati din Bucuresti si din tara si poate se trezeste cineva. Insa ramane de vazut care sunt aceste dovezi. Poate discutam pe e-mail mai mult.

 2. Trist si foarte adevarat !Dar Dumnezeu e inca pe tron si crestinismul nu e legat de niste ziduri mostenite si cu traditie .Membrii acestui cult sau adunari asociate sub numele mai de curand schimbat in BER nu traesc in general vobind o viata transparenta prin credinta si nu cunosc partasiile din case cu foarte.foarte mici exceptii. Cei care vor sa-si impuna acum conducerea si fac dezbinari sant securisti de tip nou cu o agenda bine definita de a desfinta aceasta adunare. Nu le dau nume caci toata lumea ii stie.Pe de alta parte au aparut si fostii criminali care au omorat pe fratii nostrii scumpi chiar inainte de caderea regimului Ceausescu ,criminali fara rusine care se cunosc si care au tupeul sa conduca aceasta grupare si care chiar Duminica a fost seful tulburarii.Deci practic ei vor sa ia puterea ca sa distruga adunarea BER.Iarasi nu dau nume caci ei se stiu si fratii ceilalti ii stiu cine sant.Daca intalnirea intr-o cladire e mai importanta decat orice altceva ,toate se vor naruii intr-o groapa si multe suflete clatinate si asa ,vor fi smintite
  Vornind de KSB :Pe langa faptul ca foarte multi au ce pierde daca dau pe fata secta vrajitoreasca KSB si nu indraznesc sa o faca,socotesc ca tot ce se intampla e din pricina faptului ca de zece ani cel putin au permis infiltrarea acestei secte KSB care ravneste la cladirea aceea, si nu au luat nicio masura drastica pentru indepartarea ei ,ba mai mult fratii care au avut curajul sa ii dea pe fata au fost prigoniti De asemnea regretabil este ca nu sant oameni crestini intre lideri integri si care sa riste orice sa stea la spartura.
  O alta problema sant banii si o viata asigurata usoara fara munca multa si fara lipsuri la care cei din uniune sant adicti si nu vor sa piarda .Trairea prin credinta si atarnarea si in mod material de Dumnezeu e pentru ei ceva de pe planeta Marte sau alta mai indepartata, nicidecum un stil de viata Biblic si sigur ca iubirea de bani e radacina la aceste rele .Oamenii sant cumparati cu bani si multimea de 70%care au facut galagie Duminica trecuta sant cei platiti bine de securistii si criminalii cu acoperirea ca ii ajuta material pe cei saraci , bani proveniti de la aceasta secta KSB sau donatori olandezi sau alte tari in necunostinta de cauza .Si lucrul acest apoate fi dovedit .Nu sant banuieli si inventii . Acesti securisti cu agende satanice au patruns la conducerea uniunii si a sfatului fratesc pe tara alegandu-se singuri ,desii au fost dati afara dela frangerea painii pentru comportari huliganice care incalcau nu numai Cuvantul lui Dumnezeu ,dar si civilizatia normala si bunul simt ,nu vor sa renunte la salariile grase date de uniune si la pensiile tot asa de grase si ei vor sa faca ce li se cere in schimbul acestor bani DISTRUGEREA DEFINITVA ACESTEI GRUPARI .Unul care a functionat pana acum ca sef bine platit la uniune (poate e inca platit)si ca agent dublu securist cu agenda precisa de a distruge aceasta miscare a fost rugat deo sora gravida Duminica dimineatasa faca pace si liniste si el a raspuns ca linistea e numai in cimitir .Deci acolo el vrea sa duca adunarea :LA CIMITIR!
  Inca odata si-a dat pe fata agenda .
  Postarea dumneavoastra de mai sus e de apreciat si e foarte bine intentionata si bine gandita,dar ma tem ca fundamentul acestei miscari e foarte putred deja prea stricat si manipulat de securistii de tip nou platit pe bani si nu se va putea face nimic niciodata din ce a-ti propus !
  La CIMITIR au incetat activitatile si planurile si desii e sinistru ce scriu aici criminalii conduc si distrug aceasta miscare! Motivele certii sant banale: cu Mntuirea care sepierde sau nu sau cu Darbistii etc .Omenii de rand nu stiu cu ce se maninca acest lucru ,nu cunosc aceste doctrine si teologii.Ei ii cunosc foarte bine pe cei care le dau bani si ii trage de partea lor .Cred ca a-ti inteles punctul meu devedere si e ok daca nu publicati .Nu am pretentia sa apar pe bloguri cu articole scandaloase , ci sa dau pe fata acesti nemernici criminali care vor distrugerea totala a acestei miscari BER si chiar trimiterea la inchisori a fratilor.
  P.S.In particular pot da nume exacte cu fapte exacte stiute de toti .Nu scriu generalitati fara acoperire .
  Semnez fara nume din motive lesne de inteles si as vrea sa raman in public anonim caci mana acestor criminali e LUUUUUNGA !

  1. Nu stiu daca fundamentul este mai putred decat la altii din Romania, insa stiu ca sunt totusi oameni seriosi care doresc binele gruparii. Dar stiu deasemenea oameni care su probleme in viata lor spirituala si de disciplina spirituala si totusi vor sa fie lideri si conducatori. Mai sunt intradevar si fosti securisti s.a.m.d.
   Sa speram ca Domnul ii va da la o parte pe cei care nu sunt dupa voia Lui.

 3. nu stiam de articolul asta, asa ca este binevenit link-ul

 4. Domnul sa te insoteasca, Emi,
  intru si eu putin pe pagina ta, nu pentru a-mi da cu parerea, ci doar pentru a spune cateva lucruri la rece.
  Eu cred ca in situatia de fata, singura cale biblica de a salva BER-ul este separarea.
  Stiu, noi, (adica firea noastra ), nu doreste acest lucru, cu atat mai mult cu cat BER nu este o comunitate mare. Dar o continuitate impreuna, cu o asa zisa pace de forma, ar insemna un compromis.
  In al doilea rand, ar fi nevoie de o pocainta generala, ( in randul nostru, al darbinistilor), pentru ca de multe ori am fost duri si partinitori cu cei care nu au aceeasi parere doctrinara secundara ca si noi. Ma explic :
  De curand, cand a inceput aceasta scindare pe fata, domnu Bebe Miu a cerut celor prezenti la conferinta, „sa mergem impreuna ca si pana acum”. Adica voi sa vestiti oamenilor ca mantuirea se pierde, iar noi sa vestim ca nu se pierde. Ce pacaleala, in probleme importante mai ales in privinta mantuirii, hai sa facem rabat, sa ne ingaduim sa fie pace , nu ? Iar cand e vorba de lucruri secundare ( cum ar fi botezul), care nu tine de mantuire, sa fim cu desavarsire exclusivisti si partinitori. Partinitori pentru ca pe fii lor ( al celor din conduceri), care s-au botezat, i-au tinut in adunare, iar pe cei ce n-au avut „pile”, i-au fortat sa ” se duca sa se bucure cu cei ce sunt de aceeasi parere”.
  Vezi tu, in ce ma priveste, ranile chiar daca se vindeca greu, raman totusi cicatrice.
  Apostolul Pavel n-a procedat asa miseleste. A fost necrutator cu cei ce vesteau o alta evanghelie, si pazea biserica de ei ca de foc, iar in privintele lucrurile secundare a fost ingaduitor ( cum se procedeaza acum in Free Presbiterian Church).
  Iar domnul Ionel Botgross, din pricina acestei intelegeri a unui frate misionar tot din Carol, a renuntat si la el si la bisericile infiintate prin el care l-au urmat in aceasta intelegere. Cred ca il cunosti pe fratele Sugubeata Cornel. Si as vrea sa ma opresc aici cu aceste lucruri, dar asa cum spunea un frate din Targoviste, biseria asta este scindata de mult numai ca nu pe fata.
  De aceea am spus ca trebuie o pocainta generala.
  Ma bucur si consider binevenite sugestiile si indemnurile pe care le-ai dat, atat in ce priveste fratii lucratori tineri, cat si cu tabara de la Albesti.
  Fii binecuvantat tu si toata familia ta !

  Gelu

  1. salutare Gelu. Problema scindarii este una fierbinte datorita trecutului BER dar nu cred ca este de actualitate. Nu stiu unde erai tu in 1983, dar atunci s-a facut o scindare a carei cicatrice nu s-a vindecat nici acum. Marea majoritate a cultului NU isi doreste scindare ci doar cei cativa „catei” care latra dupa cate un os. Chestiunea cu scindarea este una construita si nu reflecta nicidecum sitatia din teren. Daca ar fi fost o chestiune atat de importanta discutii de genul asta ar fi avut loc pe o perioada mult mai mare, insa aici este chestiunea de acaparare a puterii. In general darbistii din BER sunt considerati cei care s-au intors din Luigi Cazavilan – numele reprezentativ al scindarii din 83 – dar daca te uiti atent la conducerea de acum sunt cativa care au fost atunci. Deci chestiunea nu este de darby sau anti-darby ci este una de putere, iar chestiunile doctrinare sunt folosite doar ca motive. Marturie sta si faptul ca cei care striga anti-darby nici macar nu stiu cine si ce a invata Darby.

 5. Emi,
  ceea ce spui tu i-mi desfiinteaza si mai mult speranta pentru BER.
  In primul rand, in 1983 nu eram mantuit, dar eram totusi in planul lui Dumnezeu. Asa ca El a avut mila si in acelasi timp grija sa ma tina in viata pana in 1992 cand m-a mantuit.
  In al doilea rand, din istoria BER, mai stiu si alta scindare, cea fata de crestinii dupa evanghelie, ( cum ne numeam inainte). Am facut si eu la institut un referat cu istoria bisericii din care provenim. Aceasta scindare fata de crestinii dupa evanghelie, nu s-a terminat nici acum. Periodic sunt alungati si mai pleaca si acum din BER fratii care nu imbratisaza vitelul de aur al bisericii catolice. Iar aceasta nu mai este nici o problema de lupta de putere, si nici o iubire de bani. Este o problema de doctrina, chiar daca este una secundara cum am mai spus, este pusa pe cel mai important loc. Altfel nu s-ar fi legat de atatia frati.
  Dar revin, si cred cu toata taria ca tot ce se intampla este datorita a ceea ce ai spus si tu, lipsei invataturilor principale si clare despre mantuire, etc. Din ce am observat eu, aproape tot timpul a fost o amestecatura, nimic clar in ce priveste mantuirea omului.
  Botgros a fost anul trecut la deschiderea noii sali de adunare de la Mires, invitat pe principii familiale, sarindu-se peste mine si peste ceea ce predica el. Vreau sa spun ca a facut o manipulare psihologica de nota 10. Au ridicat aproape 60 de oameni mana sus, dar nici unul,dintre acestia nici pana in ziua de azi nu a dat pe la biserica .
  Apropo de istoria pe care ai invocat-o, nu cei din Luigi au inceput scindarea atunci, ci un frate din Carol s-a ridicat la amvon, si a spus: fratilor, mantuirea se pierde. Dupa aceea au inceput dezbaterile care au dus la scindare. Motivul principal este Cuvantul predicat .
  Daca o biserica nu mai este interesata de ce se predica in ea si de ce ce asculta enoriasii ei, atunci ea este deja capitulata . Nu trebuie sa ne mai mire ca se intampla ce se intampla. Adica partiniri, iubire de bani, de scaune, etc.
  De asemenea mai cred ca daca o biserica este intru totul a Domnului, in cuvant si in fapte, nu poate s-o rupa nimeni . Este a Domnului care a spus: „Eu voi zidi biserica mea …….”. Ea se rupe cand se indeparteaza de El.
  Oricum, eu nu pot sta intr-o biserica doar pentru ca in ea m-am nascut si in ea am crescut, atunci cand ea se indeparteaza de Domnul, altfel, as fi ramas la ortodocsi.

  Gelu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: