Cine sunt creștinii după Evanghelie? (7)

Din cate imi aduc eu aminte, din perioada in care mergeam pe la Timotheus, istoria mișcarii Crestinii dupa Evanghelie este o lucrare la care Ieremia Rusu a lucrat o perioada lungă, asta daca nu confund eu lucrările. Imi aduc aminte ca și eu am cules text (cred că vreo 20 de pagini) undeva prin anii 2001-2002, pentru o lucrarea ca aceasta, in special despre istoria mișcării Fraților, text care era bătut la mașina de scris și bazat pe marturia unor martori oculari. Acum aflu că materialul s-a dezvoltat intr-o lucrare de doctorat, sub coordonarea prof. dr. Vasile Talpoș susținută în 2010, iar acum apare și publicată. Feicitări fr. Ieremia Rusu. Era nevoie de o asemena lucrare.

Și imi mai aduc aminte foarte bine orele în care ne preda chiar doctrina despre Duhul Sfânt, exact cum este ea prezentată în articolul de față. Subscriu  binențeles la cele prezentate.

Romania Evanghelica

cine-sunt-crestinii-dupa-evanghelie-180

Cine sunt creștinii după Evanghelie? – Ieremia Rusu, Editura Didactică și Pedagogică, București, 2011, 357 p.

“Doctrina despre Duhul Sfânt a Bisericilor Creştine după Evanghelie din România s-a modelat și dezvoltat prin confruntarea teologică cu doctrinele specifice ale mișcării penticostale și carismatice. La sfârșitul perioadei comuniste, această doctrină era cristalizată, având următoarele învățături principale.

La sărbătoarea Cincizecimii, după înălțarea în glorie a Domnului Isus Hristos, Duhul Sfânt s-a pogorât pe pământ, pentru a lucra într-un mod special în inima omului și în Biserică.

Pentru mântuirea omului, Duhul Sfânt convinge pe om de păcat, de neprihănire și de judecată. Pentru cel care nu respinge această lucrare inițială și decide să se încreadă în Domnul Hristos pentru mântuirea lui, Duhul Sfânt face cinci lucrări simultane, instantanee și irepetabile: botezul cu Duhul Sfânt, prezența Duhului, nașterea din Duhul, pecetluirea cu Duhul Sfânt și ungerea cu Duhul. Aceste cinci operații sunt definitive. Doctrina despre…

Vezi articolul original 218 cuvinte mai mult

2 răspunsuri

  1. Am citit articolul la care tu subscri, si am cateva nelamuriri. Ma adresez tie, in ideea ca tu poti sa explici mai pe intelesul meu, decat ar face-o autorul articolului.
    1. Care e suportul biblic pentru cele 5 lucrari simultane, instantanee si irepetabile ale Duhului Sfant in viata credinciosului?
    2. Care e suportul biblic pentru afirmatia ca O PARTE dintre darurile Duhului Sfant nu se mai manifesta in prezent?

    1. am sa raspund alta data.. acum nu am timp

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: