În ce zi a murit Isus? (2)

Holy-WeekAm scris într-un articol precedent că mi se pare mai corect să susținem că Isus a murit în Joia Mare și nu în Vinerea Mare, și voi încerca acum să aduc câteva argumente pe care le consider îndeajuns de concludente.

Așa cum am arătat, pentru înțelegerea evenimentelor din Săptămâna Mare este nevoie să înțelegem întâi semificația și desfășurarea Sărbătoarii Azimilor și a Paștelor evreiești, dar voi reveni cu un alt articol pe această temă.

Acum, conform raționamentului meu, pentru a stabili cât mai exact în ce zi a murit Isus, voi analiza câteva informații pe care le găsim în evanghelii.

 Astăzi este a treia zi – Luca 24:21

 Acesta este un pasaj important care ne dă o informație esențială. Textul întreg se găsește în Luca 24:13-35. Aici ni se spune că în aceeași zi a învierii (v.13), adică prima zi a săptămânii, duminica, doi ucenici mergeau spre Emaus și Isus i-a întâlnit pe drum. Ideea larg răspândită este că acestă călătorie a avut loc pe seara, dar cititrea atentă a pasajului ne va demonstra că a avut de fapt loc în timpul zilei.

În acest pasaj ucenicii fac o afirmație cât se poate de clară – v.21 – astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri (patimile și crucificarea).

Deci dacă duminică a fost a treia zi, un calcul simplu ne va duce înapoi la ziua morții – adica joi. Prima zi de după crucificare a fost vineri, a doua zi a fost sâmbătă și a treia zi duminică.

Cu șase zile înainte de Paște – Ioan 12:1

 Aici avem două probleme care trebuiesc clarificate.

1. Ziua în care a murit Isus era chiar ziua de Paște sau Ziua Pregătirii – Luca 23:54.  Se pare că mulți consideră că ziua de Paște era după Ziua Pregătirii. Dar conform Exod 12, ziua de Paște era chiar ziua în care se pregătea mielul pentru a fi mâncat în ziua a 15a (sau ziua 14 seara conf. orarului nostru) – adică prima zi din Sărbătoarea Azimilor și care era zi de sabat anual.

2. Apoi ni se spune că cu șase zile înainte de paște Isus a venit în Betania. Ideea larg răspândită este că a ajuns în Betania în ziua de sabat. Dar dacă, conform calculului de mai sus, Isus a murit joi, atunci este rezonabil să considerăm că cu șase zile înainte a fost o zi de vineri și nu de sâmbătă.

Un alt motiv să considerăm că ziua sosirii în Betania a fost vineri este că Isus venea de la Ierihon (Luca 19:11), iar în ziua sabatului Legea interzicea călătoriile lungi și deci el mai probabil a ajuns in Betania vineri seara, probabil chiar înainte de începerea sabatului, pentru că ni se spune în Ioan 12 că i-au pregătit o cină. Este normal să concludem că Isus a petrecut sabatul în Betania și apoi Duminică a intrat în Ierusalim, călare pe măgăruș, conf. Ioan 12:12.

 A doua zi era o zi de sabat și ziua aceea de sabat era o zi mare – Ioan 19:31

 O altă problemă este ziua sabatului de după crucificare. Așa cum am amintit, după Ziua Pregătiri sau ziua de Paște, care era ziua 14  a primei luni din calendarul evreiesc, urma prima zi a Sărbătorii Azimilor, care era tot o zi de sabat dar anual sau specială și care putea să cadă în orice zi a săptămânii. Faptul că era o zi specială reiese din pasajul de mai sus prin afirmația că era o zi mare. Din Ioan 19 aflăm și că în această zi iudeii au pecetluit mormântul.

Singura concluzie logică prin care putem împăca ziua crucificării cu ziua de sabat de după este să considerăm că în acea săptămână au fost două zile de sabat și nu una. Vineri de după crucificare a fost ziua sabatului anual, iar apoi a urmat sâmbătă, ziua de sabat săptămânal.

Un argument lingvistic care susține această interpretare îl găsim în Matei 28:1, unde forma cuvântului sabat din limba greacă este la plural și nu la singular. Astfel traducerea poate fi așa:  la sfârșitul sabatelor, când începea să se lumineze…

Mai sunt și alte argumente, dar cred că acestea sunt cele mai importante. Mai jos am schițat în mare cronologia ultimei săptămâni.

Cronologie Săptămâna Mare

 Vineri – Isus călătorește de la Ierihon la Betania, unde ajunge pe seară, chiar înainte de începerea sabatului.

 Sâmbătă petrece sabatul în Betania.

 Duminică are loc intrarea triumfală în Ierusalim și curățirea Templului.

 Luni și marți vine în Ierusalim, dar serile le petrece în Betania.

 Miercuri seara instituie Cina iar miercuri noaptea este arestat și judecat de Ana și Caiafa.

 Joi dimineață este dus la Pilat și Irod, apoi este condamnat și crucificat, iar pe seară, înainte de ora 18, este înmormântat.

 Vineri este pecetluit mormântul, exact în ziua în care evreii sărbătoreau eliberarea de sub robia egipteană, aceasta fiind prima zi a Sărbătorii Azimilor.

 Sâmbătă – Isus este tot în mormânt.

 Dumincă dimineață, a treia zi după crucificare, înainte de sosirea femeilor, Isus învie și iese din mormânt. În aceași zi are loc întâlnirea de pe drumul Emaosului.

Voi încerca sa revin cu un articol despre paralele dintre mielul de paște evreiesc și Isus, Mielul de Paște a lui Dumnezeu.

Nota: chiar când scriam acest articol am găsit și acest link – unde este mult mai detaliat discutată problema. – http://exegeza.net/A_murit_Isus_intr-o_vineri.htm

9 răspunsuri

  1. Emi, e chiar atat de important daca a murit joi sau vineri? Uite asta mi se pare genul de subiecte in care ne pierdem in argumentari si contraziceri unii cu altii, pierzand alte lucruri mai esentiale.

    1. Intrebarea asta mi s-a pus de mai multe ori… DA este important sa întelegem ultima saptamana a vietii lui Isus pentru ca ea reprezinta implinirea profetiilor din Vechiul Testament. Modul in care jertfa lui Hristos se potriveste si se pliaza pe sarbatoarea pascala evreiasca ne ajuta sa intelegem ce a insemnat cu adevarat Jertfa lui Hristos. Nu este alt subiect mai important in teologie decat jertfa lui Hristos.
      Faptul ca evangheliile aloca un spatiu atat de mare – chiar majoritar – evenimentelor din saptamana mare ne fac sa intelegem ca acest subiect trebuie sa fie obiectul unui studiu aprofundat. Voi reveni cu un articol in care voi explica semnificatiile pastelui evreiesc si modul in care jertfa lui Hristos implineste adevarata semnificatie a pastelui.
      Apoi faptul ca in Evanghelii avem date care atesta invierea dupa 3 zile – desi sunt multe voci care neaga cehstiunea, sub pretextul ca evangheliile se contrazic, nu mi se pare un lucru simplist, ba din contra unul de importanta capitala pentru credinta crestina.
      Asa dar, care crezi tu ca ar fi lucrurile mai esentiale?

      1. Siomona, ce ar trebui sa mai adaug este ca toate aceste informatii formeaza o baza pentru interpretare si intelegere a jertfei lui Hristos. Inteleg de ce te intrebi ce este cu atatea informatii si de ce ne trebuie… dar am sa mai scriu un articol in care sper sa clarific chestiunea.. 🙂

  2. Frate Emi sa inteleg ca ” a treia zi” este pt. tine echivalent cu „trei zile”???Daca povestesti cuiva de ex. despre o calatorie pe care ai facut-o, si-i spui ca ai ajuns intr-un loc anume in ziua de joi, apoi ii spui ca ai plecat de acolo a doua zi asta insemna pt. tine sambata???Sau a treia zi inseamna duminica???Rationamentul tau este fals pt. ca nu-i tot una cand spui „a treia zi” sau „dupa trei zile”!!!

    1. Si de ce ai o problema cu trei zile si trei nopti? Iata un pasaj care vorbeste mai deslusit:
      Matei 12:40 Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului.

      In urma unor calcule simple, daca a murit vineri pe la ora 15 si a fost ingropat pe la ora 18, chiar inainte de inceperea urmatoarei zi, ar insemna ca a fost mort doar o zi + cateva ore si doua nopti. Daca a murit joi ora 15 si ingropat la ora 18, avem 3 nopti si doua zile plus cateva ore din ziua a treia.

      Cred ca se potrivesc mai bine calculele asa. Insa in nici un caz nu avem ceva exact. Ar mai fi de luat in calcul ziua de miercuri.. dar deja ne complicam.. si iar ma acuzi de rationament fals fara sa iei in considerare si argumentele mele, nu numai pe ale tale. 🙂

      Trebuie sa iei in calcul modul in care evrei tineau timpul nu cum il tinem noi acum.

      1. Ai dreptate, frate Emi Z., evreii „tineau timpul” diferit de cum facem noi…
        Pe de o parte ei rotunjeau intotdeauna timpul in plus… Chiar de intrai doar o ora in alta zi, la calculul cumulat se considera zi plina. La fel se proceda si cu anii, cand ti se stabilea varsta.

        Pe de alta parte, sa nu uitam ca cei din nord aveau orarul decalat fata de cei din sud, asa ca trebuie atentie la cine relateaza si care-i contextul si referinta…!

        Apoi, in vechime, la evrei, cuvantul folosit pentru “zi” mai inseamna si “perioada”, adica nu neaparat 24 de ore…
        Trebuie sa fim atenti deci cum luam in calcul de exemplu timpul cat in plina zi s-a lasat acel intuneric “peste toata tara”, nefiind vorba de o eclipsa de soare, ci de o ‘noapte scurta’, interpusa…, care ii indreptateste pe evrei sa ia in calcul doua zile in loc de una…

      2. Intradevar chestiunea expresiei „a treia zi” duce la o anumita confuzie. Apoi, drept sa spun, eu nu am gasit inca in nici o carte de specialitate aceata teorie a „rotunjirii”. Ma tem sa nu fi aparut doar din necesitatea de a explica timpul mortii Domnului.
        In al doilea rand, pentru evrei o zi de 24 de ore incepea cu noaptea. Deci daca ar fi murit joi seara, atunci am avea ziua de vinei – o noapte si o zi, ziua de sambata – o noapte si o zi, si ziua de duminica – o nopate. Deci s-ar potrivi si expresia „a treia zi”.
        Daca a murit vineri.. ar fi sambata prima zi dupa moarte.
        Cred ca sunt destule argumente si pro si contra pentru ambele zile.

      3. Cine vrea sa vada un exemplu evident privind „ROTUNJIREA” timpului la evrei, sa se uite la duratele domniilor imparatilor lor, si va observa ca ele sunt date de regula in ani ‘intregi’…

  3. a doua zi e ziua urmatoare ,care urmeaza.ex am ajuns luni undeva si m-am cazat .a doua zi e marti caci a doua zi m-am trezit la ora….nu dupa doua zile care ar insemna miercuri .prima zi e cand am ajuns si in ex. asta e luni.a treia zi dupa rastignire e duminica si biblia e prea clara ca la ceasul al noualea era ora 3 dupa amiaza vineri si dupa trei zile evreiesti adica 12ori 3 egal 36 de ore ar fi ora 3 dimineata duminica cand a inviat Domnul.cei care sustin- si sunt destui- ca a murit miercuri sau joi sa nu uite exactitatea orei al noualea ceas adica 3 dupa amiaza si de miercuri de la 3 pana sambata la 3 dupa amiaza sunt 72 ore .de joi plus 72 ore e duminica dupa amiaza.dar Domnul a inviat duminica dimineata sau sambata noaptea in contextul actual.N-ar fi relevanta data dar nu-i inteleg pe unii ce vor sa dovedeasca ,dar adevarul e frumos ca a murit vineri la ora 3 dupa amiaza.Domnul sa va binecuvanteze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: