Cine controleaza lumea?

Iată o prezentare interesantă, în cadrul conferinței TED despre cum funcționează sistemele economice. Interesant și pentru că ne confirmă ceea ce se știa de mult, și anume că este o elită care conduce și controlează economia mondială. Singura chestiune este că nu se știu încă toate numele, dar probabil că vor apărea și acestea.

Ceea ce mi se pare mai interesant și important pentru noi ca și creștini este că, în încheierea prezentării omul sugereză că sistemele macro-economice trebuiesc schimbate, dar această schimbare trebuie să plece de la o schimbare a ideologiei și a gândirii colective. Cu alte cuvinte, omenii trebuie să gandească la fel, să treacă dincolo de dogmă și să accepte o anumită filozofie – propusă de arhitecții economici și politici –  pentru ca sistemele să funcționeză, iar acestă uniformizare a gândirii  va duce, în opinia omului, la funcționarea economiei și implicit la bunăstarea individului care s-a conformat sistemului.

Se pare însă că  lucrurile se îndreaptă deja spre această uniformizare a gândirii la nivel mondial. Până acum Hollywood-ul ne-a învățat pe toți că banii reprezintă scopul central al vieții umane. Urmeză probabil să ne învețe cum să ne conformăm unui anumite ideologii pentru ca să atragem banii și fondurile necesare.

Probabil că va veni vremea când oricine va gândi diferit față de mersul cultural va fi văzut ca un inamic al societății și un dușman al păcii și bunăstării. Dacă sistemele macro-economice depind de o gândirea colectivă uniformizată atunci cu sigurnață că cei care nu vor să se conformeze vor trebui să fie obligați să o facă. Cu acesta dreptul la liberă exprimare sau libertate ideologică se va îngrădi considerabil. Creștinii vor fi probabil primii care vor refuza o uniformizare a gândirii, ceea ce va duce la persecuție, izolare și presinuni din partea societății care va scoate la lumină pe cei care vor cu adevărat să țină de credința noastră prea-sfântă.

Să fie aceasta începutul apocalipsei? Sau sfârșitul ei? Sau poate doar o perioadă de încercare din care Biserică să iasă și mai puternică?

Cert este că trebuie să ne pregătim pentru că problema nu este dacă va veni – este doar o chestiune de timp – ci dacă Biserica va putea să reziste.

(pentru traducere selectați limba din partea dreaptă jos)

2 răspunsuri

 1. Buna seara!
  Sunt Gabriela si sunt in Bergen de 1 saptamana impreuna cu sotul meu. Am ajuns aici cu ajutorul unui prieten care ne-a gazduit pana in seara asta si de maine suntem pusi in situatia de a sta pe strada, nestiind cum si unde sa ne putem orienta. As vrea sa stiu, cum am putea proceda sa putem avea sansa sa ramanem aici? multumesc pt ajutor si Dumnezeu sa ne ajute si pe noi in incercarea asta!

  1. Buna ziua
   Imi pare rau dar nu am resursele necesare sa va pot ajuta. V-am postat comentariul ca poate cineva citeste. Singura modalitate de a ramane aici este calea normala. Un serviciu, o casa inchiriata, etc. Daca ati fi stat o perioada aici si ati fi avut permis de sedere, atunci administratia locala va putea ajuta, insa asa, veniti doar in vizita, primaria nici nu va baga in seama. Mai puteti cauta biserici norvegiene care sa va asigura o masa pe zi, cateva zile cred.
   Una este aceasta biserica, dar nu am date exacte. http://www.bymisjon.no/Virksomheter/Korskirken-apen-kirke/
   Si la aceasta biserica poate au ceva cazare – http://www.baptistkirken.org .
   In ce priveste cazarea pe termen lung nu am nici o solutie. Mai cautati si organizatia Frelsesarmen. In rest nu stiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: