Apocalipsa 12 sau craciunul vazut din cer

Desi formularea este destul de comuna si des folosita totusi imi place cum suna.  Apocalipsa 12 este un capitol controversat dar vreau sa prezint cate ceva din ceea ce acest pasaj are sa ne invete.

Capitolul 12 din Apocalipsa este imparti in 3 parti:

Nasterea unui Copil

Prima parte este cuprinsa intre ver. 1 – 6, si se refera exact la momentul intruparii Fiului prin nasterea din fecioara, provenind din poporul evreu, acesta din urma fiind simbolizat de femeia invaluita in soare, cu luna sub picioare si avand o cununa de douasprezece stele.

Ideea principal din aceasta pericopa este ca inca inainte de nastere lui Mesia, balaurul cel vechi dorea sa omoare Copilul stiind promisiunea venirii unui Eliberator care urma sa ii zdrobeasca capul, conform Geneza 3:15.

Un razboi un ceruri

A doua parte este cuprinsa intre ver. 7 – 12.  Aceasta parte ne descrie un razboi in ceruri intre Mihail, pe care cartea Daniel il descrie ca fiind ocrotitorul poporului Israel, o capetenie de seama intre ostirile cerului. Versetul 8 ne spune apoi ca balaurul nu a putu birui si a fost aruncat pe pamant.

Versetul 10 este o proclamare a mantuirii lui Dumnezeu si a faptului ca incepand din acel moment mantuirea  este realizata si disponibila oamenilor.

Imaginea razboiului din ceruri ne arata ca intregul cer a fost implicat in castigarea mantuirii noastre si rascumpararea noastra din pacat. Copilul care s-a nascut din femeie a devenit Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii (v.11).

Astfel textul ne arata pana aici ca scopul nasterii Copilului, adica a intruparii lui Mesia, nu a fost altul decat castigarea mantuirii si realizarea impacarii cu Dumnezeu. Iar impreuna cu acestea, infrangerea balaurului cel vechi si alungarea lui din ceruri. Aici unii teologi fac legatura dintre cuvintele Domnlui Isus si acest pasaj. Luca 10:18 – Am vazut pe Satan cazand ca un fulger din cer.

Un razboi pe pamant

A trei parte a textului este cuprinsa de la versetul 13 la 17.

Cand balaurul s-a vazut aruncat pe pamant, si cand a vazut ca nu se poate atinge de Copil, atunci si-a indreptat intreaga furie impotriva urmasilor Copilului nascut sa carmuiasca neamurile cu un toiag de fier.

Nu voi explica ce inteleg prin fiecare element al pasajului ci doar vreau sa sublinez ideea principala.

Textul este o avertizare pentru credinciosii primului secol si pentru generatiile de credinciosi care urmau sa vina ca balaurul nu va sta linisit ci va face razboi cu ei, dar ca tinta principala nu sunt credinciosii ci Copilul, de care nu s-a putut atinge, si in consecinta face razboi cu urmasii lui. Toate persecutiile care au inceput in primul secol si au continuat pana in present nu sunt decat o incercare a balaurului de a se razbuna pe Copilul Sfant si pe urmasii Lui.

In concluzie, ni s-a nascut un Copil, un Fiu, un Domn, Dumnezeu Insusi intrupat umland pe planeta noastra, printre oameni, dorind sa impace lumea cu El.

Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.       ( Isaia 9:6 )

De aceea Domnul spune in Matei 24:13 – Cine va rabda pana la sfarsit va fi mantuit.

Avem de dus un razboi in numele Copilului nascut. Dusmanul Lui este si dusmanul nostru. Daca a incercat sa Il omoare pe El cu atat mai mult pe urmasii lui.

Dar sa nu uitam, EL are un toiag de fier, simbol al puterii si domniei Lui. Biruinta este deja castigata. Balaurul este invins si trantit la pamant.

Doamne ajuta, Doamne da izbanda !

9 răspunsuri

 1. Petrache Valeriu | Răspunde

  Pacea Domnului Isus,
  Sunt nou in Norvegia si locuiesc in Stord, destul de aproape de Bergen,80 de km.
  Exista la ora actuala in Bergen o biserica romana?
  Am gasit doar ca ar fi una dar fara nici un detaliu.
  Ramai cu Domnul

  1. Pace si Salutare
   Exista ceva in Bergen, o biserica de romani si rromi, penticostali. Nu am fost acolo niciodata dar am prieteni care se duc acolo.
   Eu frecventez o biserica de norvegieni de la Armata Salvari sau Frelsesarmen.
   Daca aveti drum prin Bergen, let me know :)…

   Cam greu aici cu bisericile, pentru credinciosii din estul Europei adaptarea culturala fiind destul de grea pentru ca Norvegia este o tara foarte liberala in ce priveste teologia si practica crestina.

   Veti gasi cu siguranta credinciosi seriosi si devotati dar de asemenea veti gasi credinciosi care sunt cu Hristos pe buze dar viata lor spune altceva. Problema mare a credinciosilor norvegieni evanghelici este ca nu au o baza teologica sanatoasa, in parte si pentru ca au permis ca corectitudinea politica sa isi faca loc in teologia crestina. Acest lucru inseamna ca veti auzi credinciosi norvegieni care considera ca orice tip de crestin, ortodox, catolic, anglican, luteran, etc este mantuit daca este un crestin devotat – cam vaga ideea, dar asta se spune.
   Nu afirm neaparat ca doar evnaghelicii sunt mantuiti pentru ca sunt multi printre ei care sunt doar cu numele pocaiti nu si cu viata.
   Dar trebuie sa fim atenti pentru ca aceasta teologie ecumenica distorsioneaza mesajul Evangheliei.

   toate cele bune, si mai putem discuta pe subiect
   Emanuel Zarnescu

 2. Petrache Valeriu | Răspunde

  Am stat de vorba cu cativa norvegieni si tot ce spuneti este adevarat. Unii au ramas chiar foarte surprinsi cand au aflat ca de sarbatori cand am fost acasa m-am dus la biserica. Pentru ei e ceva surprinzator, ca sa folosesc un cuvant usor.
  Cat despre biserica din Bergen imi puteti da mai multe detalii deoarece as vrea sa ajung acolo.
  Ar fi folositor un program si o adresa daca stiti.
  Toate cele bune,
  Petrache Valeriu

  1. Nu stiu sa spun adresa insa stiu doar ca programul este in fiecare duminica dupa amiaza de la ora 4.
   Dar eventual cand va hotarati sa ajungeti imi scrieti un SMS si va fac legatura cu cineva care merge acolo.
   Nr meu este: 45128310.

 3. buna as vrea sa-mi spuneti si mie unde e biserica de romani din bergen …sunt aici si tare mult as vrea sa merg !

  1. Buna Ana Maria, este o biserica de romani in Bergen, sau mai bine zis un loc unde se strang romani care vor sa formeze o biserica penticostala. Nu stiu sa spun adresa dar stiu unde este. Trimite un SMS pe numarul meu si poate putem sa aranjam ceva. Tel: 45.12.83.10
   Care este statul tau aici: studiezi, muncesti, esti cu familia? Cand ai venit?

  2. Buna, ti-am raspuns la celalalt mesaj, dar acum am facut rost de numele strazii: Lille Øvregaten nr. 33 (de numar nu sunt sigur, dar se afla langa numarul 31 🙂
   Se afla in centru si se merge pe jos cel mai bine – nu se gaseste usor loc de parcare. Strangerea are loc intr-o cladire a unei biserici norvegiene numita Bethel – MissionKirke.
   Sper sa iti fie de folos.

 4. buna ziua si noi suntem in norvegia in fagernes de 9 ani ..de vreo 3 ani avem o biserica penticostala in fagernes cine doreste sa vina in fiecare duminica de la ora 16 nr de telefon la care puteti cere informati 40560057

  1. buna seara… si noi am inceput de curand un grup de partasie – suntem amestecati, dar majoritatea suntem crestini dupa evanghelie. Probabil ca intr-un viitor nu prea indepartat voi lucra la o baza de date cu bisericile evanghelice romanesti din Norvegia

   La noi aici in Bergen este si o biserica penticostala, dar nu este nici o problema, cu cat mai multe cu atat mai bine. Problema este sa vestim evanghelia pocaintei si nu altceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: