Evreii si problema casatoriilor mixte

In acest articol voi prezenta cateva date si informatii care atesta ca problema casatoriilor mixte este si a fost mereu o chestiune fierbinte printre evrei.

Problema nu se pune daca aceste căsătorii mixte au existat de-a lungul timpului, pentru ca ele sunt un fapt cunoascut in comunitațile evreiești, ci problema se pune cum afecteaza ele aceste comunitati si cum trebuiesc tratate aceste cupluri împreună cu copiii lor. Pot fi tratați aceștia ca evrei? Puteti analiza modul in care unii rabini vad problema in prezent aici.

Iata si cateva statistici oficiale

La o analiza sumara a comunitatilor de evrei din lume gasim urmatoarele date:

SUA –  cea mai mare comunitate de evrei – 6,5 mil. – 46%

Israel – 5 mil – 37 %

Europa – aprox. 1,6 mil – 12%

Restul lumii – aprox. 650.000 – 5 %

Numarul total de evrei la nivel mondial este de aprox. 13.3 mil.

Casatoria mixta este definita ca fiind casatoria dintre o femeie si un barbat, unul dintre ei fiind evreu iar celalat ne-evreu. Termenul folosit in limba engleza este “intermarried”.

Federatia evreilor din America de Nord a publicat un studiu al populatiei evreiesti din SUA in anul 2000-2001;

Iata cateva date din studiu:

Daca pana in anul 1970 rata casatoriilor mixte intre evrei si ne-evrei era de 13%, intre 1996 – 2001 rata a ajus de 47%.

In acelasi raport se sustine ca unele studii, care au ananlizat situatia evreilor “nascuti evrei” si rata casatoriilor mixte a lor intre anii ’85-’90, aceasta se situeaza la 52% dintre ei. Folosind acelasi criteriu pentru perioda de dupa 1996 rata casatoriilor mixte ajunge la 53-54%.

Avem deasemena date statistice si natura casatoriilor mixte in jurul anului 1993 tot in America de Nord, aici.

In ce priveste celelalte regiuni de pe glob, avem deasemenea cateva date statistice cu privire la aceste casatorii mixte dintre evrei si ne-evrei:

Rusia – in 1996 procentul casatoriilor mixte era de 70% iar in Ucraina si Letonia 80%. – ceea ce inseamna ca istoria casatoriilor mixte este destul de veche in tarile fost-sovietice.

UK – intre 1970 – 1995 – s-a constata scaderea numarului de evrei datorita natalitatii mici si a numarului mare de casatorii mixte

Germania  – cand Hitler a venit la putere in Germania traiau aproximativ 500.000 de evrei dintre care 350.000 au reusit sa se mute. Dupa razboi au mai ramas in jur de 16-17.000, iar rata casatoriilor mixte era in jur de 50 %, copiii lor fiind crescuti ca ne-evrei.

Australia – studiu 1996 – 2001 – rata casatoriilor mixte se cuprinde intre 22 – 40 %, depinzand de grupele de varsta.

Franta – ani 1950 – rata casatoriilor mixte – 16.1 %, pana in 1965 rata a crescut la 25.4% iar intre 1966-1975 – 49%.

Avem deasemenea si informatii din perioade mai vechi, dupa cum urmeaza:

Intre 1776-1840 – este estimata o rata de 28,7 % a casatoriilor mixte intre evreii din America de Nord

Natura casatoriilor mixte in cadrul comunitatilor de evrei nu este deloc bine vazuta de evreii ortodocsi si rabini. Multi rabini refuza sa oficieze astfel de casatorii. Studiile au arata ca acest tip de casatorii poate duce in timp la segregarea si eventual disparitia comunitatilor de evrei daca rata de incidență continuă să crească.  http://en.wikipedia.org/wiki/Interfaith_marriage_in_Judaism

Unii au numit acest proces „holocaustul tacut”.  http://en.wikipedia.org/wiki/Silent_Holocaust

Un alt studiu independent, dar recunoscut oficial de comunitatile evreiesti din SUA si publicat in 1990, punea urmatoarea intrebare evreilor: “Va fi nepotul tau evreu?”

http://www.simpletoremember.com/articles/a/WillYourGrandchildrenBeJews#_ftn1

Concluzie

Datele statistice prezentate arata expunerea comunitatilor de evrei la casatoriile mixte, asa cum am afirmat aici si aici, iar impreuna cu imprastierea lor printre natiuni, acestea au dus la pierderea liniile genealogice ale evreilor, nu numai din punct de vedere al semintiilor ci si ca apartenenta in cadrul comunitatii. In prezent aceasta apartenenta la poporul evreu este acceptata de rabini si prin acceptarea iudaismului de catre ne-evrei sau copii nascuti in familii mixte dar educati in iudaism.

Se poate observa si faptul ca in Europa rata casatoriilor mixte a fost mai acuta si mai mare decat in America de Nord, ceea ce este important in conditiile in care cei mai multi evrei care s-au mutat in Israel, dupa infiintarea lui in 1948, sunt proveniti din Europa.

In prezent se fac incercari de aflare, macar partial, a genealogiilor, insa lipsa inregistrarilor istorice este acuta. Chiar daca se poate ajunge cu cercetarea in perioade de pana in jurul anului 1700 d.H. sau mai mult, totusi este extreme de dificil, chiar imposibil, gasirea firului pana in antichitate.

De asemenea se fac incercari pe baza de ADN, insa nici un ADN din prezent nu se poate compara cu o mostra prelevata macar cu 1000 de ani in urma. Se pot face presupuneri si se pot lansa ipoteze, insa stiintific este aproape imposibil de stabilit aceste linii genealogice in acest mod.

Importanta acestui fapt ne va ajuta sa intelegem si sa privim mai usor in istoria antica a lui Israel, sa tratam subiectul preotiei aaronice, modul in care aceasta este privita acum in Noul Testament cat si relatia poporului evreu cu si in Noul Legamant.

(va urma)

Bibliografie online

http://www.simpletoremember.com/vitals/world-jewish-population.htm

http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?letter=I&artid=163

http://www.jcpa.org/cjc/cjc-freedman-f05.htm

http://bjpa.org/Publications/downloadPublication.cfm?PublicationID=3950

http://www.jewishfederations.org/local_includes/downloads/4606.pdf

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/patrilineal1.html

http://www.policyarchive.org/handle/10207/bitstreams/10219.pdf

http://www.policyarchive.org/handle/10207/bitstreams/17829.pdf

http://www.policyarchive.org/handle/10207/bitstreams/10027.pdf

http://americanjewisharchives.org/journal/PDF/1967_19_02_00_stern.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Interfaith_marriage_in_Judaism

http://class.csueastbay.edu/anthropologymuseum/2006IA/DNA_PDFS/yDNA/Hammer1997.pdf

http://www.sciencenews.org/pages/pdfs/data/1998/154-14/15414-19.pdf

12 răspunsuri

 1. Astept continuarea, pentru ca pana acum nu m-ai convins. Nu reusesc sa vad relevanta acestui articol. Apreciez efortul, insa nu raspunde (inca) la intrebarile mele si la firul discutiei lansat la celalalt articol, ci dimpotriva imi ridica chiar mai multe intrebari.

  Daca ne oprim la statisticile recensamintelor din lume in care se numara evreii, ce ar fi sa ne gandim putin la cum ar fi aratat un recensamant pe vremea Domnului Isus. Cele 10 semintii disparusera in Asiria de 700 de ani, iar cele 2 semintii intoarse din Babilon erau DOAR Iuda si Beniamin. Asadar nu se mai poate vorbi de 12 semintii inca de pe vremea Domnului Isus. Atunci de ce El mentioneaza cele 12 semintii la timpul viitor? „De aceea vă pregătesc Împărăţia, după cum Tatăl Meu Mi-a pregătit-o Mie, ca să mâncaţi şi să beţi la masa Mea în Împărăţia Mea şi să şedeţi pe scaune de domnie, ca să judecaţi pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.” (Luca 22:29,30).

  Daca vorbim de puritate genetica… ce crezi ca a mai continuat sa fie pur dupa caderea lui Adam si a Evei? Daca ramanem strict in sfera ADN-ului, crezi ca exista vreun ADN in lumea de acum care sa semene in puritate cu cel al lui Adam si al Evei? Si daca tot ne referim la puritate genetica (iar intrebarea mea era: Ce relevanta are puritatea genetica in ochii lui Dumnezeu?”) ce facem cu Rahav si cu Rut, care ne-evreice fiind intra tocmai in genealogia lui Cristos? E adevarat ca nu se pune problema de mostenire genetica, dar de ce a permis Dumnezeu ca genealogia lui Cristos sa nu fie „pura”? Mie mi se pare ca tocmai pentru ca in ochii lui Dumnezeu nu are importanta puritatea genetica.

  Daca vorbim despre acest subiect delicat si complicat, pana la urma despre cine vorbim? Evrei = Israel (poporul Israel)? Cine sunt evreii si cine sunt Israelitii? Vorbim despre urmasii lui Sem? Ai lui Avraam? Ai lui Iacov (ulterior Israel)? Avraam este numit „evreu” in Geneza 14:13. „A venit unul, care scapase, si a dat de stire lui Avram, Evreul…” Daca evreii sunt urmasii lui Avraam, atunci evrei sunt si urmasii lui Ismael, si urmasii lui Esau (mai ales ca Esau si Iacov sunt gemeni, fara sa intram in detaliile ADN-ului gemenilor).

  Daca prin evrei intelegem DOAR urmasii lui Iacov (Israel), atunci ce ar putea sa-L limiteze pe Dumnezeu in mentinerea celor 12 semintii, fara ca momentan acestea sa fie constiente de apartenenta lor? E interesant ca in articol spui cati evrei sunt in fiecare tara. Daca ar fi fost atat de diluati genetic, si in lipsa de tara si identitate nationala atatia ani, nu crezi ca nu s-ar mai fi numit evrei? Ei nu se numesc americani. Ei se numesc evrei. Americani de origine evreiasca, sau evrei de nationalitate americana. As folosi un exemplu… si sper sa nu fiu inteleasca gresit, desi analogia nu este completa. Tiganii nu au o tara a lor, si totusi sunt tigani: romani, francezi, spanioli, etc. Ei sunt romani de etnie rroma (de ex). Cum ti se pare? Si oriunde merg ei, sunt tigani, indiferent de ce scrie in pasapoartele lor, si indiferent de casatoriile mixte care se practica si pe la ei.

  As mai avea de spus, dar m-am intins deja prea mult. Astept continuarea articolului.

  1. Salutare… sigur ca articolul nu a raspuns inca la intrebari pentru ca nu am terminat de argumentat si de scris… timpul si problemele existentiale (vorba lui frate-miu care joaca un joc on-line Ajon si cand da de jucatori care nu prea stiu si ii invinge.. aia se scuza asa.. I have real life.. 🙂 – asa si eu 🙂 )

   in ce priveste puritatea genetica… aceasta puritate NU MAI este relevanta si nu mai conteaza in ochii lui Dumnezeu, acesta a fost si punctul pe care am vrut sa il sustin prin afirmatia ca evreii, fiind expusi casatoriilor mixte, nu mai pot fi numiti „rasa”. INSA aceasta puritate a sangelui A FOST importanta in ochii lui Dumnezeu, – descendentii lui Avraam au fost numiti poporul lui Dumnezeu, descendentii lui Levi era slujitorii cortului, descendentii lui David mostenitori ai tronului, etc… ori acum daca acesti descendenti nu mai pot fi indentificati, cum mai poate fi relevant iudaismul inaintea lui Dumnezeu, din moment ce legea ceremoniala s- a bazat pe aceasta chestiune? Insa pe noi ne intereseaza si argumentele teologice nu doar antropologice.
   Iar acestea le voi explica in urmatorul articol…. si in functie de „my real life” il voi publica probabil maine.. 🙂

 2. marcel stepan | Răspunde

  Eva nu a mincat un mar ,iar sarpele era mamifer atunci cind a ispitit o pe Eva.Cain venea de la cel rau, spune scriptura.Daca citesti Biblia lasind la o parte orice preconceptie doctrinara ,incet, incet descoperi adevarul.

 3. Biblia intradevar nu vorbeste despre un mar ci vorbeste despre un fruct – nici nu conteaza care anume – conteaza ca nu au ascultat de Dumnezeu si au mancat din pomul cunostintei binelui si raului;
  In ce-l priveste pe Cain, venea de la cel rau pentru ca asa a ales el, nu pentru ca a fost sortit asa pentru el; Dumnezeu ii spune clar ca pacatul va bate la usa, dar datoria lui era sa il stapaneasca.

  Daca sarpele era mamifer sau nu asta nu mai stiu… 🙂 asta m-a amuzat, fără ofensă, doar ca este funny 🙂
  Ceea ce este de remarcat este ca inainte de cadere sarpele era diferit de ceea ce vedem azi… probabil ca nu se târa pe pamant ca acum;

 4. marcel stepan | Răspunde

  Sper sa putem blogui civilizat. PENTRU CITEVA ZILE INTRERUP.

 5. nu am nici o problema.. am spus doar ca mi s-a parut nostim ceea ce ati spus vizavi de sarpe, fara sa fie o ofensa..
  un lucru este ciudat la bloguiala – nu putem percepe tonul cu care cineva scrie sau „spune” ceva..

 6. marcel stepan | Răspunde

  Geneza:cap 1vers24,25.cap 3 vers1.cap3vers7 cap3 vers14.Sarpele a avut contact sexual cu Eva ,acesta afost fructul , prin sarpe diavolul a grefat in adn ul speciei umane instinctele animalice care au initiat pacatele omeniri.Cain si Abel erau frati gemeni cu tati diferiti, de aici cele doua linii genealogice prin Cain si prin Set.SI povestea continua pina in apocalips.Daca d ai spam te inteleg, e diferit de ceea ce ai invatat la institutul teologic desi aceste lucruri se cunosc de foarte mult timp!

  1. Va rataciti pentru ca nu cunoasteti Scripturile.
   Biblia foloseste termeni de „unire” „impreunare” sau ” a cunoascut-o” in sens intim, cand este vorba de relatie intima. Pana si in Geneza 6, unde unii cred gresit ca este vorba de ingeri, Biblia foloseste termeni specifici in privinta contactului sexual.
   Apoi in Geneza 4 se spune explicit ca dupa ce Adam s-a „impreunat” cu Eva, aceasta a nascut pe Cain, acesta fiind un rezultat direct al acestui fapt.
   Dupa teoria aceasta si Adam ar fi trebuit sa fi avut o experienta intima cu sarpele pentru ca si el a mancat din fruct.
   Samanta femeii – reprezinta o profetia a faptului ca Isus se va naste din fecioara. Dupa teoria dvs, (care este destul de raspandita, din cate am observat pe internet) Maria, mama Domnului, a avut si ea o experienta asemenatoare cu vre-un inger sau eu mai stiu cu ce fiinta spirituala.
   Teoria este de sorgine satanica si nu are nimic de a face cu invatatura sanatoasa. Pavel avertizeaza in privinta acelora care nu se tin de invatatura sanatoasa. Teoria este veche si a fost respinsa de Ireneus (c. 180 A.D. ) ca fiind erezie.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Serpent_seed
   Teoria nu face parte din nici o carte de teologie de marca si nici un teolog serios din istorie nu o sustine, si nici macar nu o afirma.

 7. marcel stepan | Răspunde

  Bine ,Emi ,ai un stil mult prea,, romanesc” in timp norvegia te schimba .Eu sint in stockholm, poate ne intilnim vreodata.Toate cele bune!

 8. Frate Zarnescu,

  Povestea pe care Marcel Stepan o spune aici este preluata de la o grupare care exista si in Ro. Ei merg pe mana invataturilor a doi oameni: William Branham si Ewald Frank. Primul e mort, al doilea traieste si se autoproclama misionar mondial. Am citit in romaneste o carte scrisa de Ewald Frank care spune exact povestea cu contactul sexual intre Eva si sarpe. Pe internet este publicata varianta in engleza http://tapsa.ilmainen.net/freivolk/english/frank/tragedy.htm
  Nu este singura poveste scoasa din „burta” de acest „misionar mondial”. Ei propovaduiesc botezul in numele lui Isus (nu cu formulara trinitara), Isus a fost o aratare a dumnezeirii, nu o persoana distincta de Tatal si de Duhul Sfant. etc.
  cred ca l-am mai intalnit pe MS si pe alt blog incercand sa semene ideiile sale.

  PS. am ajuns pe blogul tau plecand de la un comment pe blogul lui Ciprian Terinte, un vechi prieten si mai nou si un pic de ruda.

  1. Salutare,
   Am citit si eu cate ceva despre teoria asta, dar ea este preluata din timpuri mai vechi si adusa in prezent.
   Aici descrie putin istoria teoriei: http://en.wikipedia.org/wiki/Serpent_seed

   Asa cum am afirmat nu impartasesc aceasta interpretare, ba din contra o detest. Mi se pare groteasca.

 9. marcel stepan | Răspunde

  Liviu M ,poti sa mi ara ti in NT un botez facut in formula trinitariana?Apostolii Pavel,Ioan,Petru au botezat in numele DOMNULUI ISUS CRISTOS ,vz. Faptele apostolilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: