Teroare in Oslo (2)

Pe masura ce ancheta continua in cazul atentatului din Oslo, informatiile par a fi tot mai socante in ce priveste motivul atentatului si personalitatea autorului. De asemenea, atentia principala a presei s-a mutat acum de la explozia bombelor la situatia impuscaturilor de pe insula Utoya si la modul in care politia a gestionat criza.

Desi unii au lansat ideea mai multor atacatori, totusi omul a declarat ca a lucrat singur si ca si-a planificat foarte minuntios atacurile. De asemenea a scris si un manifest de 1500 de pagini in care descrie cu lux de amanunte ceea ce urma sa faca, cat si motivatia actiunilor. Se pare ca si-a dorit sa schimbe ceva in societatea norvegiana, pe care o considera mult prea libera si permisiva fata de emigranti, in special fata de arabi/musulmani. Ciudat este ca majoritatea mortilor sunt norvegieni, nu emigranti, iar cladirile afectate de explozie sunt ale guvernului si sedii de firme si ziare.

Numele lui este Andrew Berwick, iar manifestul redactat de el este intitulat „2083 – O declaratie europeana de independenta”.  Expertii spun ca Berwick avea o conceptie denaturata despre realitate si era foarte mult influentat de jocurile pe computer. In conceptia lui, Europa se afla intr-un proces de segregare a populatiei care a inceput cu razboiul din Kosovo si se va termina in 2083. De aici si denumirea manifestului, care se poate gasi pe internet, desi eu unul nu sunt interesat sa il citesc.

Din declaratiile autorului aflam cateva detalii socante.

1. A inceput pregatirea atentatelor in urma cu aproximativ 9 ani iar majoritatea componentelor le-a luat de pe internet, cu exceptia substantelor.

2.  Dupa ce bombele au explodat, atentatorul s-a dus la masina sa verifice daca incarcaturile explozive s-au detonat asa cum le programase el, dupa care a mancat intr-un restaurant pentru a se felicita.

3. Apoi s-a dus pe insula unde erau campati aproximativ 600 de tineri intr-o tabara organizata de Partidul Muncitoresc – partidul opus ideilor lui politice – si a inceput sa impuste tineri la intamplare timp de 1 ora si jumatate. Din acesti 600 de tineri, aproximativ 300 s-au aruncat in apa ca sa isi scape viata, unii s-au ascuns printre copacii de pe insula, iar altii s-au baricadat in cladiri.

4. Pentru a-si mari agresivitatea, autorul a ingurgitat steroizi pentru o perioada de timp inainte de a comite atentatele. Desi avea permis de vantor, totusi a avut nevoie de permis special pentru a cumpara o arma si munitie.

Revenind la politia din Oslo, acum discutiile si criticile se indreapta spre trupele speciale care au intarziat foarte mult pana sa ajunga pe insula, unii spun 40 de minute altii spun 1 ora. Cert este ca echipa speciala nu a avut elicopter la dispozitie si a trebuit sa se deplaseze cu masinile, iar apoi cu barcile spre insula. Cand au ajuns la marginea apei si-au dat seama ca nu au barci speciale indeajuns, echipate cu scuturi si echipament antitero, asa ca au fost nevoiti sa foloseasca si barci civile, iar una dintre ele a avut probleme cu motorul pe drum, astfel ca au mai pierdut inca 10 minute.

Acum as vrea sa explic putin situatia. Eu nu imi pun problema ca politia norvegiana nu are sau nu a avut tot echipamentul necesar pentru o astfel de interventie. Politistii de patrula de pe strazi sunt echipati aproape mai bine ca un jandarm de interventie din Romania, desi nu prea au la ce sa intervina, cu atat mai mult echipele speciale. Nu ma indoiesc nici de faptul ca nu avea un elicopter sau barci speciale de interventie.

Cred ca problema politiei din Oslo a fost ca s-au pierdut cu firea si nu au mai fost in stare sa reactioneze. Adica tu ai o bomba care tocmai ti-a explodat si este posibil ca in asemenea situatii atentatele sa continue iar oamenii sa intre in panica pe strazi, iar tu nu pregatesti echipele speciale si nu le pui in alerta? Mai mult, folosesti elicopterele speciale pentru alte misiuni tocmai in asemenea conditii? Seful politie din Oslo tocmai acest lucru l-a declarat – ca nu aveau nici un elicopter disponibil pentru echipa speciala in momentul anuntului despre impuscaturi.

Prin ziare a mai aparut si stirea ca, in momentul in care a fost facut primul apel de urgenta si s-a raportat incidentul, politia nu a luat in seama situatia. Adica chestiunea era atat de incredibila incat nu puteau sa creada ca tocmai in tara lor se poate intampla asa ceva. Abia cand s-au mai primit si alte apeluri, inclusiv de la o echipa de televiziune care survola insula si l-a filmat in direct pe atacator cand impusca oameni, a fost trimisa si echipa speciala. Sigur ca seful politiei a dezmintit asemea informatii, dar dupa modul in care s-au desfasurat lucrurile, incidentul pare credibil. In imaginea de mai jos, filmata de echipa de televiziune care survola insula – cu un elicopter , se poate vedea atacatorul imbracat in uniforma de politist si cu arma in mana, inconjurat de morti pe care tocmai ii impuscase.

sursa: http://www.vg.no

mai jos o imagine cu sosirea echipe antitero pe insula – se pot observa barcile cu care au ajuns acolo

 sursa: http://www.bt.no

Ce a ramas in urma este jalea si doliul national provocat de acest act criminal si de o minte bolnava. Norvegia mai are pana sa isi revina din soc. Politia va avea multe lucruri de pus la punc in interiorul structurilor de securitate si a informatiilor.

Dumnezeu sa aibe mila de familiile victimelor si de Norvegia. Rugati-va ca Dumnezeu sa cerceteze poporul norvegian.

p.s. – mai jos cateva youtub-uri;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: