Vise naruite

Nebanuita cale a lui Dumnezeu spre bucurie – acesta este subtitlul cartii lui Larry Crabb intitulata Vise Naruite. Este o carte excelenta, mai ales pentru aceia care trec prin diferite incercari (care sunt oamenii care nu au incercari??) si care cauta rezolvari la problemele lor, o carte care m-a ajutat sa ies din starea de disperare cauzata de gandul ca greselile mele nu sunt luate in calcul de Dumnezeu.

Din capul locului trebuie sa spun ca aceasta carte nu ofera retete si solutii, ci doreste sa ne ajute sa intelegem ca visele naruite au un scop, si ca suferinta si incercarea din viata noastra tinteste mult mai sus decat ne putem imagina noi.

Autorul face o analiza a reactiilor pe care le au crestinii, in general, atunci cand isi vad visele si planurile naruite. Printre acestea cel mai comun este realizarea faptului ca Dumnezeu nu raspunde mereu la rugaciunile noastre, si ca El nu ne rezolva toate problemele, ba din contra, de multe ori Dumnezeu se tine la departare de noi si pare ca ne lasa sa ne descurcam singuri. In acest punct, multi incep sa isi faca procese de constiinta, considerand ca sunt in situatia respectiva datorita deciziilor pe care le-au luat, datorita greselilor pe care le-au facut, si de multe ori este adevarat. De aceea, cand rugaciunile nu primesc raspunsul dorit, multi crestini incearca sa nu mai tina cont de voia lui Dumnezeu, ci isi iau propriul destin in maini. Ei raman credinciosi, insa isi pierd increderea in Dumnezeu.

Autorul insa foloseste exemplul lui Naomi pentru a ne explica ca atunci cand nu intelegem ce sau de ce procedeaza Dumnezeu in felul acesta, El de fapt lucreaza in spatele scenei, luandu-ne fericirea trecatoare a pamantului, si pregatindu-ne pentru bucuria cerului.

Lui Naomi i-a murit sotul si cei doi copii, si s-a intors in Israel cu nora ei, Rut, ambele vaduve. Tragedia vietii ei este exprimata chiar de ea – nu imi mai spuneti Naomi (placuta) ci spuneti Mara, pentru ca cel Atotputernic m-a umplut de amaraciune (Rut 1:20).

Urmarind insa poveste vietii ei, vom observa cum se incheie cartea Rut – cu Naomi plina de bucurie si speranta, exprimata prin ilustrarea tinerii nepotului ei pe genunchi. Situatie ei nu se schimba, sotul si copiii ei tot morti sunt, insa se schimba starea inimii ei. A inteles ca planul lui Dumnezeu era mult mai mare decat isi putea inchipui ea, pentru ca nepotul ei urma sa fie stramosul pamantesc a lui Mesia.

Cartea ne ajuta sa intelegm ca visele, planurile si dorintele noastre cele mai bune, se pot narui oricand, iar Dumnezeu va ingadui acest lucru, lundu-ne astfel lucruri care ne aduc fericire, dandu-ne in schimb bucuria cerului prin intalnirea cu El, profunda, puternica, adanca, prin care sufletele noastre pot fi intradevar satisfacute.

Carte merita citita de toti credinciosii care vor sa inteleaga ca Dumnezeu nu este un atasament al credintei noastre care sta la dispozitia noastra sa ne rezolve problemele, ci este Dumnezeul adevarat in fata caruia trebuie sa ne plecam genunchii si sa pricepem ca este un privilegiu sa fim numiti copiii Lui, nu un merit. Restul este doar har si mila Lui.

Inchei cu un citat al pastorului Cristi Barbosu, spus intr-o predica: necredinciosii nu stiu ce este iadul si de aceea se comporta cum se comporta; pe de alta parte crestinii nu stiu ce inseamna raiul si de aceia trateaza lucrurile spirituale cu usuratate.

Emi Zarnescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: